Lapsen terveys 06.10.2023

Näin lapsesi aivot reagoivat, jos huudat hänelle

Joskus vanhemmalta palaa pinna ja hän voi puhjeta huutamaan lapselleen. Jälki ei ole toistuessaan kaunista, varoittaa neuropsykologi.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Jokaisessa perheessä käy joskus niin, että vanhemman kiellot kaikuvat kuin kuuroille korville. Lapsi saattaa käyttäytyä huonosti tai aiheuttaa vahinkoa huolimattomuudellaan.

Silloin houkutus äänen korottamiseen tai jopa huutamiseen voi olla suuri. Vanhemmatkin ovat vain ihmisiä, joten toisinaan pinna voi yksinkertaisesti palaa.

Mutta mitä vaikutuksia huutamisella on lapseen? Yhdysvaltalaismedia PureWow kysyi neuropsykologi Aldrich Chanilta, mitä lapsen päässä tarkalleen ottaen tapahtuu, jos vanhempi huutaa tälle.

Alkuperäisen, englannin kielellä julkaistun artikkelin voi lukea täältä.

Rationaalinen ajattelu tyssää

Vanhemman huutaminen on lapselle stressaava tilanne. Kun lapsen stressireaktio käynnistyy, hänen kehoonsa vapautuu kortisolia eli niin sanottua stressihormonia.

Kortisoli puolestaan vaikuttaa moniin aivoalueisiin. Yksi näistä alueista on etuotsalohko, joka vastaa muun muassa vaativasta ajattelusta, päätöksenteosta sekä tunnesäätelystä.

Neuropsykologi Aldrich Chanin mukaan etuotsalohkon toiminta voi kärsiä voimakkaan stressin hetkinä, kuten silloin, kun vanhempi huutaa lapselle. Chan sanoo, että etuotsalohkon toiminnan kärsiminen voi heikentää lapsen kykyä ajatella rationaalisesti ja tehdä järkeviä päätöksiä.

Vaikutus on kieltämättä ironinen, jos vanhemman hermostumisen syynä on se, että lapsi on saanut jonkin typerän päähänpiston ja toiminut harkitsemattomasti.

Aivot onneksi palautuvat koettelemuksesta, jos tilanne on kertaluonteinen. Artikkelissa kuitenkin todetaan, että vanhemman toistuva huutaminen voi muuttaa lapsen aivojen rakennetta ja johtaa pitkäaikaisiin muutoksiin aivojen kehityksessä.

Lue myös: Lapselle huutaminen, haittaako se? Ei, jos sen tekee oikealla tavalla

Jatkuvalla huutamisella voi olla vaikutusta muistiin

Säännöllinen huutamiselle altistuminen saattaa olla haitaksi myös lapsen muistille. Tällöin uusien muistojen muodostaminen sekä vanhojen tapahtumien mieleen palauttaminen voivat vaikeutua.

Chanin mukaan toistuvalla huutamiselle altistumisella on haittavaikutuksia lapsen hippokampukseen. Hippokampus on muistin ja oppimisen kannalta oleellinen aivojen osa, joka on herkkä kortisolille.

Jatkuva vanhemman huutamiselle altistuminen voi johtaa pitkittyneeseen stressiin, joka on erittäin haitallista lapsen vasta kehittyville aivoille.

Aivosäätiön mukaan lapsuudessa koettu toksinen stressi altistaa niin syrjäytymiselle, muistisairauksille kuin sydän- ja verisuonitaudeillekin. Se haittaa myös empatiakyvyn kehittymistä.

Tunnesäätely kolhiintuu

Kirsikkana kakun päällä: myös lapsen tunnesäätely kärsii vanhemman huutamisesta.

Chan kertoo PureWow’n artikkelissa, että liiallinen stressi ja kortisolin vapautuminen voivat vaikuttaa aivojen välittäjäaineiden, kuten serotoniinin, säätelyyn. Serotoniinilla on paljon vaikutusta muun muassa mielialaan, vireystilaan ja aggressiivisuuteen.

Artikkelissa todetaankin, että vanhempi saattaa kuvitella huutamisen parantavan lapsen käytöstä. Lapsen mielialan säätely kuitenkin kärsii huutamiselle altistumisesta, jolloin käytös usein seuraa perässä.

Huutamisen vaikutukset aivoihin voivat johtaa Chanin mukaan siihen, että lapsi alkaa kärsiä esimerkiksi emotionaalisesta epävakaudesta, aggressiosta, impulsiivisuudesta tai vaikeuksista luoda luottamuksellisia ihmissuhteita.

Chan tosin huomauttaa, että muutokset eivät välttämättä ole pysyviä, mutta niistä eroon pääsemiseksi voi tarvita tukea. Lisäksi vaikutukset ovat sitä vakavampia, mitä useammin lapsi altistuu huutamiselle.

Satunnainen hermojen menettäminen ei siis riko lasta, mutta huutamista ei kannata ottaa tavaksi.

Lue myös: Tunnekylmyys on lapsilla yllättävän yleistä – tällaiset kotiolot ruokkivat ominaisuutta selvästi

Kommentit (1)

Voi kun näihin artikkeleihin lisättäisiin aina vaihtoehtoinen (oikea?) tapa toimia. Netti on täynnä ”älä tee näin” -ohjeita. Mutta mitä sitten saa tehdä? Jos ei kohta uskalla puuttua lapsen huonoon käytökseen yhtään millään, niin siinä vastaa pieleen kasvavia lapsia saadaankin :(

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X