Nämä oireet kaikkien poikalasten vanhempien tulisi tuntea – Kiveksen kiertymän seuraukset voivat olla vakavat, mutta onneksi vaiva on harvinainen
Erityisesti vastasyntyneiden ja teini-ikäisten poikien vanhempien tulisi tiedostaa, että voimakkaaseen kiveskipuun on reagoitava nopeasti.
Kiveksen kiertymä on harvinainen, mutta vakava tilanne. Se tulee noin yhdelle neljästätuhannesta ihmisestä. Yleisintä se on 12-18-vuotiailla pojilla.
– Kives on kuin soikea pallo, joka roikkuu verisuonten ja siemenjohtimen varassa. Jos vesiletku menee kierteelle, veden tulo estyy eli kives ei saa enää verta eli happea, Pikkujätin lastenkirurgian erikoislääkäri Nina Johtimo selittää.
Lue myös: Jatkuva pissahätä on ikävä vaiva, jonka taustalta voi löytyä monta syytä
Siitä, miksi kiveksen kiertymä on tyypillisintä juuri murrosiässä, ei ole varmuutta. On kuitenkin epäilty taustalla olevan hormonimuutokset. Myös anatomiset seikat altistavat kiveksen kiertymälle.
– Kiveksen kalvoista ja kiinnityksissä on eroavaisuuksia. Jos verisuonet kiinnittyvät soikean kiveksen päähän, on tilanne stabiilimpi kuin jos verisuonet kiinnittyvät soikion keskelle.
Kiveksen kiertymän oireena on voimakas kiveskipu, joka voi välillä mennä pois ja palata jälleen. Lisäksi kives voi turvota ja punottaa sekä nousta ylemmäs kuin toinen. Kipu voi olla niin voimakas, että potilas saattaa oksennella. Näistä oireista on tärkeää lähteä viipymättä päivystykseen.
– Jos kives on kauan kiertyneenä, voi se mennä kuolioon ja silloin sitä ei voi enää pelastaa. Siksi kaikkien poikien tulisi tietää, kuinka tärkeää on lähteä lääkäriin, jos kivekseen sattuu ilman selkeää syytä.
Johtimo huomauttaa, että kives voi olla kipeä myös muista paljon tavallisemmista syistä muun muassa virtsatietulehduksen, eturauhastulehduksen tai kiveksen tai lisäkiveksen tulehduksen vuoksi.
– Kiveksessä tai lisäkiveksessä voi olla myös matomaisia lisäkeitä, jotka voivat myös samalla tavalla kiertyä ympäri ja aiheuttaa kipua. Tämä ei kuitenkaan ole vaarallista.
Mahdollista pienemmilläkin pojilla
Kiveksen kiertymä voi tulla myös vastasyntyneelle, jopa sikiölle.
– Jos kiveksen kiertymä tulee kohdussa, sitä ei voi mitenkään havaita ja siksi kives on silloin menetetty. Vastasyntyneelläkin oireiden huomaaminen on haastavaa. Vaipanvaihdon yhteydessä saattaa huomata, että kives on punainen, paisunut ja aristava.
Johtimo kuitenkin huomauttaa, ettei vanhempien tarvitse kiveksen kiertymän varalta sen enempää tarkastella vastasyntyneiden kiveksiä, sillä kyse on hyvin harvinaisesta vaivasta niin pienillä lapsilla.
Hoitona leikkaus
Diagnoosin varmistamiseksi lääkäri tutkii kivekset ensin käsin ja sitten tarvittaessa ultraäänellä. Kiveksen kiertymää epäiltäessä hoitona on leikkaus.
– Kives vapautetaan ja kiinnitetään niin, ettei se enää pääse kiertymään. Ajoissa vapautettu kives toipuu täysin, eikä vaiva enää leikkaushoidon jälkeen tyypillisesti uusi.
Kuolioon mennyttä kivestä ei enää voida pelastaa, vaan se leikataan pois. Samalla varmistetaan, ettei toinen kives pääse kiertymään.
– Jos toinen kives on tallella, riittää se takaamaan riittävän hormonipitoisuuden ja siittiöiden määrän. Poistettu kives voidaan haluttaessa myöhemmin korvata proteesilla, Johtimo lohduttaa.
Lue myös: Mistä pissan koostumus kertoo? Tarkkaile näitä merkkejä
Jaa oma kokemuksesi