Lapsen terveys 27.02.2017 Päivitetty 09.02.2023

”Oksennus valui pitkin rappusia alakertaan” – perheiden kamalimmat vatsatautikokemukset

Huumori on kaukana, kun perheessä jyllää vatsatauti. Jälkeenpäin kauhealle sotkulle, hulluihin paikkoihin levinneille oksennuksille ja omalle epätoivolle voi jo nauraakin. Kokosimme lapsiperheiden kamalimmat kokemukset oksennustaudista.

Teksti
Riikka Heinonen
Kuvat
Emmi Jormalainen
2 kommenttia

”Olimme perheleirillä vajaa 2-vuotiaan poikamme kanssa, kun häneen iski oksennustauti. Asuimme pienessä mökissä, jossa oli vain kerrossänky, ei juoksevaa vettä ja ulkohuussi. Ensin oksennuksessa oli alasänky ja sitten yläsänky. Yöllä ilmoitimme leirinohjaajille epätoivoisina, että lähdemme kotiin. Siellä ripulointi jatkui vielä muutaman päivän.”

”Poikani oksensi 2-vuotiaana omaan nokkamukiinsa. Arvatkaapa vaan, kenelle hän tarjosi nämä ’marjapuurot’. Äiti, maista tästä…”

”Lapset olivat papan kanssa kylpylässä. Esikoiselle iski oksennustauti ja hän oksensi rappusten yläpäässä niin, että oksennus valui pitkin rappusia, seinille ja alakertaan. Oli siinä papalla siivottavaa!”

”Esikoinen nukkui meidän sängyssämme. Eräänä yönä hän tuli ihan kiinni minuun. Keskellä yötä heräsin yökkäämisen ääneen ja sain oksennukset suoraan niskaani. Ei muuta kuin keskellä yötä lapsen kanssa suihkuun.”

Norovirus jyllää kevättalvella – näin tunnistat ja ehkäiset sen

Vanhemmatkin sairaana

”Lapsi ei koskaan unohda sitä, kun hän itse parani taudista päivässä, mutta seuraavana yönä kumpikin vanhempi sairastui. Meillä oli vain yksi vessa, joten toinen joutui oksentamaan keittiön tiskialtaaseen. Lapsi itki ja pyysi, että lopettakaa, mutta eihän tautia saa loppumaan pelkällä tahdonvoimalla.”

”Lapsi oksensi noroviruksessa sänkynsä, lattian, sohvan ja lopuksi vielä meidän vanhempien sängyn. Hänen lopetettuaan aloin minä puolestani tuntea itseni huonovointiseksi. Kun mies ojensi ämpäriä suuntaani, oksensinkin kaaressa hänen päälleen.”

”Meille iski oksennustauti, kun poika oli 8 kuukauden ikäinen. Tauti ei häntä hidastanut, vaan ensin syötiin, sitten oksennettiin ja samalla opittiin konttaamaan. Pöpön iskiessä meihin aikuisiin makasimme vuoteen omina emmekä voineet edes kylkeä kääntää.”

Vati esille!

”Kuopus kärsi vatsataudin ensimmäisenä. Olin esikoisen sairastumisesta niin varma, että jätin vadin odottamaan lattialle. Heräsinkin yöllä jo ensiyskähdyksiin ja säntäsin pyydystämään yläsängyssä nukkuvan 4-vuotiaan lastia. Nappasin vadin ja kipusin kerrossängyn portaalle. Yhtäkkiä päässä alkoi surista, ja seuraavaksi katselin lastenhuoneen lattialistaa. Olin noussut liian nopeasti ylös ja pyörryin kesken pelastusoperaation. Takaraivossa oli kipeä kuhmu seuraavat puolitoista viikkoa.”

”Menimme hakemaan 4-vuotiaalle antibioottikuuria korvatulehdukseen. Oksennustauti alkoi juuri ennen lääkärin vastaanottoa. Lapsi oksensi pienen lätäkön lääkärin huoneen lattialle. Pyyhin sen jalallani ohimennen pois. Seuraavana iltana 8-vuotias alkoi oksentaa. Meni muutama tunti ja minäkin yrjösin. Lähetin teinille viestin, että ei kannata tulla lähellekään olohuonetta, sillä se oli meidän sairastupamme. Ei auttanut, puoli kahdelta yöllä teini alkoi oksentaa ja minä siivosin ja yrjösin samaan aikaan. Mies oli mökillä ja kehotin häntä tulemaan mahdollisimman myöhään seuraavana päivänä. Ei auttanut, seuraavan yön mies oksensi.”

”Muistan vieläkin, miten kuopuksen mustikansekainen oksennus koristi olohuoneen mattoa. Onneksi pesula teki ihmeitä ja tahra lähti pois. Sen jälkeen vuorasin lapsen sängyn muovitetulla kankaalla aina, kun epäilin oksennustautia.”

Tauti kiertää perheeltä toiselle

”Mieheni lähti työmatkalle Aasiaan. Minä ja 2- ja 4-vuotiaat lapset sairastuimme norovirukseen. Tauti huipentui siihen, että makasin vessan lattialla oksentamassa ja näin sivusilmällä, kuinka lapset kävelivät ympäri asuntoa ja oksentelivat minne sattuu. Jouduin pesemään koko asunnon: matot, sohvat ja seinätkin. Kun mies palasi kotiin, hän oli saanut matkalta vatsapöpön. Ja sitten olikin hänen vuoronsa oksentaa.”

”Ystäväporukkamme istui iltaa erään perheen luona. Jo aamuyöstä emännältä tuli pahoitteluviesti, että heillä oksennetaan. Tauti kiersi sitten koko porukan: seitsemän perhettä, joissa kaikissa 2–3 lasta. Syyksi epäiltiin popcorneja. Kun yksi tartunnan saanut nappaa popcornkulhosta käsin ja muut perässä, niin kaikillehan se tarttuu.”

”Olimme Kanarialla mieheni ja 3-vuotiaan lapseni kanssa vähän hienommassa hotellissa. Tuputimme aamiaisella lapselle herkkuja noutopöydästä, mutta mikään ei tuntunut maistuvan. Hän söi pari keitettyä kananmunaa ja kapusi syliini uupuneen oloisena. Yhtäkkiä hänen suustaan alkoi pulputa kananmunasilpun sekaista oksennusta kaula-aukostani sisään. Viereiset pöydät tyhjenivät kuin taikaiskusta. Muuta ei ollut tehtävissä kuin nousta ja kävellä yrjövaatteissa ja lapsi sylissä kohti hotellihuonetta.”

Lähteet: Kaksplussan Facebook-ryhmä ja toimitus

Juttu on julkaistu Kaksplussassa 1/2017.

Lue myös:
Miksi lapsen vatsa on kipeä? 10 mahdollista syytä
Pukluja, pissaa ja solvauksia neuvolantädin niskaan – lasten hauskimmat sekoilut neuvolassa

Kommentit (2)

Meillä lapsi 4 v aloitti yöjunassa. Onneksi silläkertaa oltiin ilman autoa joten matkatavarat ja paljon vaihtovaatetta hytissä mukana. Omia vaatteitani levittelin lopulta sänkyyn alustaksi kun petivaatteet ja pyyhkeet oli mennyt. Mieleenpainuva kokemus. Muut jatkettiin sitten parin päivän päästä.

Meillä saatiin pari äkkiherätystä kun muksun mahataudit alko aina yöllä. Herättiin siihen että kuuma ja oksennuksen peittämä lapsi kömpi väliimme, oksennettuaan ensin huoneessaan sängyn, lattian, lelulaatikot jne… Eka kerrasta opin pitämään sängyssä muoveja aina ja ympäristön mahd tyhjänä tavaroista. Mieliin painuvin kerta oli taaperon parannuttua lievästä taudeista ja mun sekä miehen saatua sen yhtä aikaa ja rajuna. Yksi makasi olkkarissa ja toinen makuuhuoneessa. Kaikki muut ovet suljettiin ja ipana sitten kulki edestakaisin touhuineen. Kamalan vilkas kun oli niin olihan siinä olemista kun ei kukaan tietty halunnut häntä ottaa hoitoon. Vuoronperään vaihdoimme vaipan ja keittiöstä jotain käteen hänelle ruoaksi. Selvittiin ja nassikka eli välipaloilla ja lasten ohjelmilla sen 2pv kunnes oltiin jotenkin jalkeilla.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X