Lapsen terveys 17.10.2016 Päivitetty 15.01.2024

Miksi lapsen vatsa on kipeä? 10 mahdollista syytä

Tunnista lapsen vatsakivun syy, jotta osaat hoitaa häntä oikein. Vatsakivun taustalla voi olla esimerkiksi ummetus, vatsatauti tai virtsatietulehdus. Kovan ja pitkään jatkuvan vatsakivun vuoksi on syytä mennä lääkäriin.

Teksti
Saga Wiklund
Kuvat
iStock

Lapsen vatsakipu on hyvin usein ummetuksen laukaisemaa. Ummetuksen hoidossa voi käyttää ensiapuna apteekista saatavaa peräruisketta. Sen lisäksi lapsi pitää saada juomaan enemmän vettä ja syömään enemmän kuitua (muun muassa täysjyväviljaa ja vihanneksia).

Toinen yleinen syy vatsakipuun on alkava vatsatauti tai tutummin oksennustauti, johon liittyy usein myös ripulointia. Vatsatauti voi nostaa lapselle kuumeen.

Virtsatietulehdus voi aiheuttaa lapselle vatsakipua

Virtsatietulehdus voi aiheuttaa lapselle vatsakipua ja kuumetta. Virtsatieinfektion aiheuttaa yleensä E. coli-bakteeri, joka joutuu virtsateihin potilaan omasta suolistosta. Virtsatietulehdus on melko yleinen niin pojilla kuin tytöilläkin ensimmäisen elinvuoden aikana, mutta leikki- ja kouluiässä virtsatieinfektioita potevat enemmän tytöt. Tulehdus voi rajoittua virtsarakkoon tai levitä ylemmäksi munuaisiin.

Oireina esiintyy kirvelyä virtsatessa, tihentynyttä virtsaamistarvetta ja kuumeilua. Pienillä lapsilla oireet voivat olla epämääräisiä: kuume, ärtyisyys, ripuli tai oksentelu saattavat olla seurausta virtsatieinfektiosta.

Epäily virtsatieinfektiosta on aina syy hakeutua hoitoon. Infektio todetaan virtsanäytteestä, ja tulehdus hoidetaan antibiootilla.

Vatsakipu: Allergia tai keliakia toistuvan säryn syynä?

Harvinaisempia syitä lapsen vatsakipuun ovat laktoosi-intoleranssi, joka yleensä kehittyy vasta kouluiässä tai ruoka-aineallergia, jota esiintyy 3–9 prosentilla alle 2-vuotiaista lapsista.

Vatsakipu voi olla myös keliakian oire. Keliakia on sairaus, jossa vehnän, ohran ja rukiin sisältämä valkuaisaine gluteeni vaurioittaa ohutsuolen limakalvoa. Keliakia on noin kahdella prosentilla suomalaisista.

Lapsen äkillinen vatsakipu: Tunnista suolen tuppeuma

Pienillä lapsilla (yleensä 6–18 kuukauden iässä) äkillisen vatsakivun syynä voi olla joskus (harvoin) myös suolen tuppeuma. Siinä ohutsuolen loppuosa tunkeutuu paksunsuolen sisään ja aiheuttaa kulkuesteen.

Suolen tuppeumassa lapsella on kovat, aaltomaiset kivut, oksentelua, ja ulosteena voi tulla verensekaista limaa. Vatsakivut ilmenevät usein äkillisenä itkuna, kalpeutena ja alaraajojen vetämisenä koukkuun. Kipujen välillä lapsi voi olla yllättävän hyväkuntoinen. Valtaosa tuppeumista parannetaan ilmahoidolla peräaukon kautta, pieni osa vaatii leikkaushoidon.

Harvinainen syy vauvan kovaan vatsakipuun on suolen virhekiertymä, joka johtaa hoitamattomana suolen verenkiertohäiriöön ja suolikuolioon. Lapsi itkee silloin vatsakipua lohduttomasti, eikä rauhoittelu auta. Virhekiertymä johtuu suolen epätäydellisestä kiertymisestä sikiöaikana. Suolen virhekiertymä todetaan ohutsuolen varjoainekuvauksella ja hoitona on leikkaus.

Vatsakipu: Koliikissa vauvan vatsaan sattuu

Koliikkia esiintyy joka kymmenennellä vauvalla, eikä sen syytä tunneta. Koliikissa vauva itkee vähintään kolme tuntia päivässä kolmena päivänä viikossa, vähintään kolmen viikon ajan. Koliikkivaiva alkaa useimmiten parin viikon iässä ja jatkuu 3–4 kuukauden ikään.

Koliikkiin ei ikävä kyllä tunneta tehokasta hoitoa, mutta oireita voi koettaa lievittää esimerkiksi Cuplaton-valmisteella, joka voi vähentää lapsen ilmavaivoja, sekä maitohappobakteereilla, jotka tasapainottavat suoliston mikrobistoa.

Umpilisäkkeen tulehdus lapsen vatsakivun syynä?

Noin kaksi tuhannesta lapsesta sairastuu vuosittain umpilisäkkeen tulehdukseen. Useimmat potilaat ovat yli 5-vuotiaita.

Umpilisäkkeen tulehduksen tärkeimmät oireet ovat kuume, vatsakipu ja oksentelu. Vatsakipu alkaa koko vatsan alueelta tai keskeltä ylävatsaa ja siirtyy muutaman tunnin kuluessa vatsan oikeaan alaneljännekseen. Lisäksi vatsaa painellessa tuntuu aristus oikealla alavatsalla.

Oireet voivat joskus olla epämääräisempiä, joten jos kouluikäiselle lapselle tulee useita tunteja jatkuva vatsakipu, on hyvä hakeutua hoitoon. Umpilisäkkeen tulehdus hoidetaan antibiooteilla tai kirurgisesti.

Lähteet: Lastentautien erikoislääkäri Hannu Jalangon artikkelit Vatsakipu lapsella ja Koliikki vauvalla sekä Virtsatietulehdus lapsella ja Vatsa ja suolisto: 100 kysymystä lastenlääkärille (Duodecim). Astma- ja allergialiitto: Lasten ruoka-allergia

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X