Lapsen terveys 25.01.2018 Päivitetty 13.08.2019

Onko arki liian imelää? 6 tapaa, joilla vähennät lapsesi sokerinsaantia

Lapsi saa liikasokeria helposti erilaisten välipalojen ja juomien kautta. Sokeria ei kannata kieltää lapselta kokonaan, mutta päivittäistä herkuttelua on hyvä rajoittaa.

Teksti
Maria Soininen
Kuvat
iStock

Liikasokeria pitäisi välttää, mutta ruokailutottumusten muuttaminen saattaa olla haastavaa — varsinkin kun kyse on lasten ruokavaliosta. Vaikka selittäisit lapsellesi kerta toisensa perään, kuinka liiallinen sokeri pilaa hänen hampaansa ja aiheuttaa muita haittoja, hän ei välttämättä suostu näkemään asiassa minkäänlaista ongelmaa: karkit ovat parasta ruokaa ikinä, ja miten niin ei voi syödä kahdeksaa keksiä peräkkäin? Listasimme 6 käytännön keinoa, joilla vähennät lapsesi päivittäistä sokerimäärää.

1. Luovuus käyttöön

Erilaisia vihanneksia, hedelmiä ja marjoja on valtavasti. Värejä niistä löytyy ainakin yhtä paljon kuin lauantain megakarkkipussista. Tee lapsellesi herkullisen näköisiä välipaloja, jotka innostavat maistamaan ruokaa jo pelkän ulkonäön vuoksi. Jos omat ideat ovat vähissä, esimerkiksi Pinterestistä löytyy lukuisia vinkkejä hienoihin kasvisvälipaloihin.

2. Anna lapselle vaihtoehtoja

Myös vaihtelu voi auttaa. Sen sijaan, että annat lapsellesi porkkanan silloin tällöin, pidä mielessäsi aina muutamia muitakin välipalavaihtoehtoja. Vaihtoehtoja ei tarvitse koota lapsen lautaselle asti, mutta ehdotuksilla voit antaa päätöksenteon lapselle. Haluaako hän tänään dippivihanneksia vai hedelmäsalaatin viidakkotyyliin?

3. Valitse vesi

Ole tarkkana, mitä lapsi juo päivän mittaa. Vaikka hiilihappoa sisältäviä juomia pidetään yleisesti epäterveellisimpinä vaihtoehtoina, hedelmämehut, smoothiet tai makuvedet eivät välttämättä ole sen parempia valintoja. Lue purkin kylki tarkkaan – juomaan lisätyn sokerin määrä voi yllättää! Anna lapselle janojuomaksi vettä.

4. Kontrolloi, älä kiellä

Liiallinen sokerilta suojelu saa lapset haluamaan makeaa vain entistä enemmän. Satunnainen suklaapatukka tai viikottainen herkkupäivä ei varmasti vaaranna lapsesi terveyttä, kunhan herkuttelusta ei tule rutiinia. Nyrkkisääntönä on, että lapselle ei tarvitse varta vasten tarjota herkkuja jos hän ei niitä pyydä. Jos (kun) pyytää, niin muista rajoittaa herkuttelun määrää.

5. Muista myös ateriat

Vaikka liikasokerista varoitellaan yleensä välipalavalintojen yhteydessä, kannattaa muistaa, että sokerin vähentäminen on tehtävä kokonaisvaltaisesti. Jos puolet lapsen saamasta sokerista tulee makeista juomista ja välipaloista, toinen puolikas löytyy tietysti muista aterioista. Kiinnitä siis huomiota myös jälkiruokiin ja aamupaloihin. Voisiko joka-aamuisen suklaamurolautasellisen korvata puurolla ja marjoilla?

6. Koko perhe mukaan

Kuten tiedetään, lapset jäljittelevät aikuisia ja oppivat esimerkin voimin. Siksi onkin tärkeää, että myös vanhemmat kiinnittävät huomiota sokerin käyttöönsä. Tutkimukset osoittavat, että lapset, jotka osallistuvat säännöllisille perheaterioille, syövät todennäköisemmin hedelmiä ja vihanneksia. Terveellisemmät elintavat jatkuvat sitä suurella todennäköisyydellä myös lapsen aikuisuuteen. Osallistukaa sokeritalkoisiin yhdessä!

Lähde: Six easy ways to reduce children’s sugar intake

Lue myös: Hemmottelevatko isovanhemmat lasta sokerilla? 10 kysymystä lapsen sokerin syönnistä

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X