Lapsen terveys 08.09.2017 Päivitetty 26.06.2023

Onko pieni tyttäreni masentunut? Asiantuntija vastaa

Lapsi reagoi herkästi muutoksiin, ja monet aikuisista pieniltä tuntuvat asiat voivat mietityttää. Jos alakulo on pitkäaikaista, kannattaa selvittää, onko kyseessä masennus.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Kysymys 1: ”Nelivuotias tyttäreni on jatkuvasti väsynyt ja alakuloinen. Olen alkanut epäillä, että hän on masentunut, ja olen huolissani. Perheessämme ei ole minusta tapahtunut mitään erityistä, mikä selittäisi tytön käytöksen. Mitä tekisin, kuinka voisin auttaa häntä?”

Väestöliiton psykoterapeutti Suvi Laru vastaa: Monet elämäntilanteet, maailman asiat ja kasvun kysymykset voivat mietityttää pieniäkin lapsia. Voi myös olla, että lapsella on jokin suru tai asia, jota hän ei ole kenties vanhemmilleenkaan kertonut, mutta se mietityttää. Jokaisella lapsella on omanlaisensa temperamentti ja käytös.

Jos lapsen käytöksessä tapahtuu selkeä muutos, joka on pitkäaikainen, on tärkeää, että aikuinen pohtii asiaa vakavasti. Joskus lasten surut voivat aikuisen mielestä olla vähäisiä, mutta lapsen mielessä ne ovat suuria. Tämän vuoksi on tärkeää, että olemme herkkiä pienillekin muutoksille lapsissamme, jos käytöksen muutos on pitkäaikainen.

Vanhemman kannattaa jutella lapsensa kanssa, onko hänellä mielessään asioita, joita hän pohtii, harmituksia tai huolia, joista vanhempi ei ehkä tiedä. Voi myös suoraan kysyä, kokeeko lapsi itse olevansa väsynyt tai allapäin ja surullinen.

Kysy neuvoa myös muilta aikuisilta

Lapsen asioista kannattaa myös jutella neuvolassa tai mahdollisessa päivähoidossa. Ovatko muut aikuiset huomanneet muutosta lapsen käytöksessä? Mitä mieltä he ovat tilanteesta?

Lapsen asioissa kannattaa olla myös lääkäriin yhteydessä, jotta voidaan tutkia mahdollisten fyysisten sairauksien yhteys lapsen väsymiseen. Jos elämäntilanne tai lapsen elinympäristö ei ole erityisesti muuttunut lähiaikoina tai viime vuosina, voi myös olla hyvä ottaa yhteyttä alueen kasvatus- ja perheneuvolaan tai neuvolapsykologiin ja keskustella tilanteesta.

Psykoterapeutti Suvi Laru on äiti sekä Väestöliiton Vanhemmuus-tiimin esimies, ja hän vastaa kuukausittain Kaksplus-lehden palstalla lukijakysymyksiin. Julkaisemme vastauksia myös netissä. Lähetä Suville kysymys osoitteeseen kaksplus(a)otavamedia.fi.

Lue myös nämä Suvin vastaukset:

”Vauvan hoidosta tulee miehen kanssa kiistaa” – asiantuntija neuvoo, miten kasvattaa sovussa
”Vartaloni on pilalla raskauden jälkeen” – lue psykoterapeutin neuvot itsensä hyväksymiseen
Onko lapsen kanssa pakko leikkiä?
Miten jaan aikani tasapuolisesti lasten kesken?
Onko vuoroviikkoasuminen hyvä idea ihan pienille?
Miten saan takaisin mieheni huomion?
Onko lapsi ujo vai mustasukkainen – miksi hän roikkuu jatkuvasti äidissä?
Satuttaako lapsesta saamasi palaute?
Aiheuttaako kasvatus teillä riitoja? 

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X