Lapsen terveys 28.06.2019 Päivitetty 13.08.2019

Pelkääkö lapsesi rokotusta? Kokenut hoitaja antaa 5 vinkkiä piikittää ilman itkua

Uuden Lastensairaalan apulaisosastonhoitaja Mervi Mannonen listasi parhaat vinkit, joilla neulakammoista lasta voi auttaa verikokeissa ja rokottamisessa.

Teksti
Elina Hovinen
Kuvat
iStock

Lapset saavat ensimmäisinä elinvuosinaan monta rokotusta. Piikkikammo saattaa syntyä yhdestäkin neuvolakäynnistä, jossa rokotuskokemus on ollut huono – tilanne on esimerkiksi voinut tulla lapselle yllätyksenä, eikä hän ole ehtinyt varautua pistoon.

Sairauskierteessä lapsella voi ikävimmillään olla verenkuvan seurantaa tiheästi. Silloin on erityisen raastavaa, jos lapsi joutuu pelkäämään näytteenottoa vähän väliä.

Tilanteista voi kuitenkin selvitä ilman itkuja viidellä hyvällä vinkillä.

1. Puuduttava rasva

Piikkikammoisille lapsille laitetaan pistoskohtaan puuduttavaa rasvaa, ettei pistäminen satu. Esimerkiksi puuduttavaa Emla-voidetta saa apteekista ilman reseptiä. Rasva laitetaan pistoskohtaan tuntia ennen näytteenottoa.

2. Puhu lapselle

Kerro lapselle lapsen ikätason mukaan, mitä tulee tapahtumaan. Sairaaloissa kanyylista puhutaan nukkumatin unikorkkina ja lapselle näytetään nallea, jolla on kanyyli kädessään. Nallen näkeminen usein helpottaa lapsen pelkoa. Rauhoittele lasta kertomalla, että olet mukana tilanteessa lapsen tukena.

Piikkikammoiselle ei kannata mainita sanoja pistäminen, piikki tai neula. Jos vanhempia jännittää pistäminen, heidän jännityksensä tarttuu helposti lapseen.

Nämä rokotukset vauva saa ensimmäisen vuotensa aikana

3. Huomio muualle

Pelkäävän lapsen katse kannattaa kiinnittää pistämisestä johonkin muuhun. Lapsi voi katsoa näytteenottotilanteessa esimerkiksi videoita. Näin lapsi ei välttämättä edes huomaa, että häntä on pistetty.

4. Valmistelu

Jos tiedät lapsesi jännittävän verikoetta, kannattaa kertoa tästä hoitohenkilökunnalle hyvissä ajoin. Piikkikammoisten lasten näytteenottotilanteisiin voidaan varata enemmän aikaa.

Tällöin hoitajat voivat huomioida lasta oikealla tavalla, muun muassa puhumalla lapsen kanssa rauhoittavasti.

Rokotusten vastustaminen lisääntyy – ovatko taustalla nämä syyt?

5. Nukutus

Vaikean pelkopotilaan äärimmäisenä hoitokeinona käytetään nukutusta. Lapsi humautetaan anestesialla kevyeen uneen, jonka aikana otetaan tarvittavat verikokeet ja laitetaan kanyyli. Tällaista tehdään vain sairaaloissa.

Juttua varten on haastateltu Uuden Lastensairaalan päiväkirurgisen leikkausosaston apulaisosastonhoitaja Mervi Mannosta.

Kommentit (1)

Kannattaa muistaa, että huomattavassa osassa neuvoloita ei suostuta edes pistämään siihen käteen jossa on Emlaa, tai kertomaan kumpaan käteen laittaa, koska kaikki tällainen on hysteerisen vanhemman höpötystä. Eivät kyllä ala odotella mitään videon katseluakaan ja vaatimus on että vanhempi pitää lasta molemmin käsin.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X