Mikä ihmeen peppuangiina? Erikoinen tauti on syytä ottaa vakavasti
Peppuangiina on A-streptokokin aiheuttamista taudeista huonommin tunnettu kuin perinteinen angiina, eli kuumeinen nielutulehdus.
Peppuangiina eli perianaalidermatiitti on streptokokki A -bakteerin aiheuttama tauti peräaukon ympärillä.
Kansankielellä tunnettu peppuangiina ei ole varsinaisesti virallinen lääketieteellinen termi, vaan kyseessä on peräaukon seudulla oireileva streptokokki A -infektio.
A-streptokokki aiheuttaa myös muita tauteja, kuten angiinaa eli kuumeista nielutulehdusta sekä märkärupea ja tulirokkoa.
Peppuangiinan oireita ovat peräaukon ympärillä oleva tarkkarajainen, punoittava ihottuma ja kipu. Tauti on syytä ottaa vakavasti, sillä A-streptokokki voi aiheuttaa vakavan yleisinfektion, jonka seurauksena yleiskunto saattaa huonontua nopeastikin. Tästä syystä A-streptokokki on erityisen arvaamaton pienillä lapsilla.
Lue myös: Angiinaa vai jotain muuta? Nielutulehdus on yleinen syy lääkärissä vierailuun
Peppuangiina vaatii antibioottihoidon
Peppuangiina ja muut ihotulehdukset tarttuvat useimmiten käsien kautta lähikontakteille kosketustartuntana.
Mikäli lapsella epäilee peppuangiinaa, kannattaa olla yhteydessä viipymättä terveydenhuoltoon. Siellä voidaan ihottuma-alueelta otettavalla näytteellä selvittää, onko kyseessä streptokokki A:n aiheuttama tauti.
Lääkäri antaa myös tarkempia hoito-ohjeita taudin lievittämiseksi ja määrää antibioottikuurin. Peppuangiinan hoito kestää 10 vuorokautta, kuten myös angiinan, laajan märkäruven ja tulirokon.
Mikä peräaukon ihottuma vahvistuu streptokokki A:n aiheuttamaksi, kyseessä on peppuangiina. Silloin lapsen täytyy olla poissa päivähoidosta tai koulusta siihen asti, että on kulunut 48 tuntia antibioottikuurin aloittamisesta.
Tauti on syytä hoitaa, jotta se ei leviäisi laajemmalle. A-streptokokki voi joskus lietsoa harvinaisia, joskin ikäviä jälkitauteja. Näitä ovat reumakuume, reaktiivinen niveltulehdus tai munuaistulehdus.
A-streptokokin aiheuttaman taudin itämisaika on yleensä 1–4 vuorokautta, mutta joskus jopa kuukauden itämisaika on mahdollinen.
Bakteerin leviämisen ehkäisyssä tärkeää on huolellinen käsihygienia. Kädet on pestävä vedellä ja saippualle erityisesti wc-käynnin ja vaipanvaihdon jälkeen. Myös ennen ruokailua ja sen jälkeen on syytä pestä kädet.
Myös yskimisen ja niistämisen jälkeen käsien peseminen on erittäin tärkeää.
On myös huomioitava, että A-streptokokki voi elää pinnoilla tai pölyssä useita päiviä.
Jos yhdellä perheestä on peppuangiina…
Muiden perheenjäsenten on hyvä olla tarkkana ja pestä käsiään huolellisesti, jos yhdellä perheestä on peppuangiina tai muulla tavoin oireileva A-streptokokkitartunta. Lääkärille on syytä hakeutua viipymättä, jos oireita havaitsee myös itsellään.
Päivähoidossa jylläävä epidemia
THL ohjeistaa, että näytteet otetaan kaikilta ryhmän lapsilta ja tämän lisäksi oireilevilta työntekijöiltä, jos päivähoidossa kahdella tai useammalla henkilöllä ilmenee A-ryhmän streptokokkitartuntoja tai peppuangiinaa. Tarvittaessa testi otetaan koko päiväkodilta – niin lapsilta kuin henkilöstöltäkin.
Näytteet on otettava myös oireisilta perheenjäseniltä tai positiivisen testituloksen saaneiden lasten kaikilta perheenjäseniltä.
Jos päivähoidossa riehuu streptokokki A -epidemia, saatetaan myös oireettomille joissain tapauksissa määrätä antibioottikuuri.
Lue myös: Vakavat A-streptokokkitartunnat lisääntyneet – korkea kuume yksi keskeinen oire
Lähteet: Terveystalo, THL, Terveyskirjasto
Artikkelia korjattu 8. toukokuuta 2023. A-streptokokki on bakteeri, ei virus.
Jaa oma kokemuksesi