Lapsen terveys 30.10.2023

Onko lapsen sormien naksuttelu haitallista? Asiantuntija kertoo, milloin se pitää kieltää

Sormien naksuttelu on osalle lapsista silkkaa huvia, mutta vanhemman moinen vääntely saattaa saada huolestumaan.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Niks ja naks. Moni saattaa muistaa etenkin kouluajoilta, miten luokasta löytyi yleensä joku, joka keksi viihdyttää luokkatovereitaan näyttämällä, kuinka kovan äänen sormien tai muiden nivelten naksuttelu voi saada aikaan.

Joitakin vierestä seuraajia ohjelmanumero saattoi huvittaa, toisia lähinnä iljettää.

Erityisesti lapset naksuttelevat herkästi rystysiään, sormiaan, nilkkojaan tai niskaansa, kun keksivät siitä kuuluvan hauskan äänen. Sormien naksuttelusta voikin helposti muodostua jopa päivittäinen tapa.

Onko nivelten tahallinen naksuttelu haitallista, kun tekijänä ei ole esimerkiksi kiropraktikko, joka on terveydenhuollon ammattilainen?

Lue myös: Nenän kaivaminen on kaikin puolin huono tapa – Lastenlääkäri vinkkaa, miten hillitä pientä nenäkaivuria

Sormien naksuttelu vaivaa lähinnä ympäröiviä ihmisiä

Vanhempaa saattaa mietityttää, voiko harmittomalta vaikuttavasta tavasta olla lapselle jotakin terveydellistä vaaraa. Huoli on kuitenkin yleensä turha.

Motherhood-mediassa fysioterapeutti Caroline Karlsson toteaa, että tutkimusten mukaan nivelten naksuttelusta ei ole vaaraa, kunhan se tehdään huolellisesti ja niin, että nivelet eivät vaurioidu.

Ääni, joka sormien naksuttelusta kuuluu, syntyy yksinkertaistettuna siksi, että nivelten pinnat erkanevat toisistaan ja niiden välillä olevaan nivelnesteeseen syntyy hetkellisesti tyhjiö, minkä muodostumisesta ja hajoamisesta naksahtava ääni kuuluu.

Vaikka naksuttelusta voi lähteä kovakin ääni, sitä ei siis tarvitse säikähtää.

– Nivelten naksumisen ja nivelsairauksien, kuten nivelrikon, välillä ei ole havaittu olevan yhteyttä, Karlsson sanoo.

Jos sormien naksuttelu alkaisi aiheuttaa minkäänlaista kipua, ei sitä ole suositeltavaa tehdä.

Karlsson kertoo, että tällä hetkellä on käynnissä tutkimus, jossa perehdytään nivelten naksuttelun terveysvaikutuksiin entistä tarkemmin. Tuloksia saattaa kuitenkin joutua odottamaan vielä tovin.

Niskan kanssa oltava varovaisempi

Siinä missä sormien naksuttelu on suhteellisen vaaratonta, voi niskan naksauttaminen olla haitallisempaa. Jos lapsi naksuttelee sormien lisäksi muitakin niveliään, kannattaa hänelle kertoa, että esimerkiksi niskan kanssa on syytä olla varovainen.

Karlssonin mukaan niskan nivelsysteemi on monimutkaisempi kuin sormien. Vaikka niskan naksahduksesta kuuluva ääni itsessään on vaaraton, on sen omin päin naksauttamista syytä harkita tarkemmin.

Niskan ja kaulan alueen käsittely on tehtävä oikeanlaisissa olosuhteissa ja oikeasta kulmasta. Siksi niskan naksauttaminen itse ei ole suositeltavaa. 

Lue myös: Kyynärpää lähtee pikkulapsella vähästä sijoiltaan – varothan, kun nykäiset kädestä?

Kotiliesi.fi: Miten nivelistään voi pitää huolta mahdollisimman pitkään?

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X