Lapsen terveys 10.02.2022 Päivitetty 03.05.2024

Sydämen sivuääni kuuluu jopa puolella lapsista, mutta useimmiten se on viaton – näissä tapauksissa ohjataan jatkotutkimuksiin

Sydämen sivuääni vauvalla tai lapsella herättää helposti vanhemman huolen, mutta sen syynä on onneksi vain harvoin sydämen poikkeavuus.

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
iStock

Sydämen sivuääni lapsella on yllättävän tavallinen: tutkimusten mukaan joka toiselta lapselta kuuluu sydämestä sivuääni jossain vaiheessa heidän kasvuaan.

– Sivuääni ei automaattisesti tarkoita, että lapsella on sydänvika, toteaa Ilkka Jaakkola, lasten kardiologian erikoislääkäri HUSista.

Toisaalta joskus sydämen sivuääni voi kertoa myös sydämen toiminnan tai rakenteen poikkeavuudesta.

– Sydämestä kuultavat sivuäänet voidaan luokitella karkeasti hyvänlaatuisiin virtausääniin ja jonkin rakenteellisen vian aiheuttamiin ääniin.

Tämän takia sydäntä kuunnellaan stetoskoopilla esimerkiksi jokaisessa neuvolan lääkärintarkastuksessa.

Lue myös: Sydämen rytmihäiriöt alkavat useimmiten kouluiässä – Kardiologi kertoo, millaiset sydäntuntemukset ovat normaaleja

Viaton sydämen sivuääni lapsella

Lapsen sydämestä voi kuulua sivuääniä, vaikka se olisi täysin normaali. Nämä rakenteellisesti terveistä sydämistä kuultavat, viattomat sivuäänet ovat hyvin tavallisia, Jaakkola toteaa.

Näitä vaarattomia sivuääniä voi kuulua etenkin kuumeen ja infektion yhteydessä eli tilanteessa, jossa lääkäriin on päädytty jostakin toisesta syystä kuin sydäntuntemusten takia.

– Normaali hengitystieinfektio tai kuume ei rasita terveen lapsen sydäntä, mutta virtausäänet voivat kuulua kuumeen aikana paremmin, sillä kuume nostaa lapsen syketasoa ja äänet näin korostuvat.

Jos lapsen sydämestä kuuluu epäselviä sivuääniä, sydäntä kuunnellaan yleensä vielä toistamiseen infektiotaudin mentyä ohi seurantakäynnillä.

Sydämen sivuääni lapsella ja vauvalla
Joskus sivuäänet voivat aiheuttaa myös tarpeen jatkotutkimuksille.

Aina lääkäri ei välttämättä edes mainitse viattomista sivuäänistä. Toisaalta niistä voidaan kysyä, sillä jos sivuääniä kuuluu usein, vaikuttaa se lääkärin kokonaisarvioon.

– Sydänäänten kuuntelu vastaanotolla on aina kyseisen lääkärin hetkessä tekemä arvio kuulemastaan. Kuuntelulöydöksen tulkintaan vaikuttaa luonnollisesti lääkärin kokemus sekä esimerkiksi kuuntelutilanne. Itkevältä tai rauhattomalta lapselta ei voi tehdä luotettavaa arviota, Jaakkola toteaa.

Lue myös: Weeti-vauva sai uuden sydämen

Joskus on aihetta lisätutkimuksiin

Sivuääni vauvalla tai lapsella voi toisinaan johtua myös sydänviasta, mutta nämä tapaukset ovat harvinaisia.

Rakenteellisia sydänvikoja on vain noin yhdellä prosentilla lapsista. Rakenteellinen vika voi aiheuttaa vastasyntyneellä sivuäänien kuulumisen tai lapsen kasvaessa muutoksia sydänäänissä.

– Yleensä alle 4–6 kuukauden ikäisten lasten sivuäänet tutkitaan aina kardiologin toimesta, sillä vakavimmat rakenteelliset sydänviat alkavat tyypillisesti oireilla jo pian syntymän jälkeen, Jaakkola kertoo.

Koska suurin osa rakenteellisista sydänvioista on lieviä, myös oireettomien osuus näistä tapauksista on suuri. Tuolloin ainut rakennevikaan viittaava löydös voi olla sydämen sivuääni.

– Jos lapsella on selvästi enemmän ikää ja hän on kasvanut, kehittynyt ja voinut normaalisti, voidaan sivuääniin suhtautua kuitenkin jo maltillisemmin.

Tilanteissa, joissa sivuäänien epäillään johtuvan jonkinlaisesta sydämeen liittyvästä poikkeavuudesta tai tämä mahdollisuus halutaan poissulkea, lasta tutkitaan lisää. Tutkimuksiin kuuluu verenpaineen mittaus, keuhkoröntgenkuva, EKG eli sydänfilmi sekä sydämen ultraäänitutkimus.

– Mikäli näissä kaikissa on normaalit löydökset, lapsi voi hyvin eikä sivuääni ole poikkeavan voimakas, ei jatkotutkimuksia tarvita. Muussa tapauksessa lähete kardiologisiin jatkotutkimuksiin on syytä tehdä. 

Vaikka lapsi ohjattaisiin sivuäänien vuoksi jatkotutkimuksiin, tapaukset eivät yleensä ole kiireellisiä.

Kiireellistä hoitoa tarvitsevat useimmiten pienet vauvat, joilla epäillään sydämen rakennepoikkeavuutta tai sellaiset lapset, joiden yleisvointi on huono sivuäänien kuulumisen lisäksi.

Lähteet: Terveyskirjasto, Tays, THL

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X