Lapsen terveys 16.07.2023 Päivitetty 15.01.2024

Umpisuolen tulehdusta on vaikeaa diagnosoida itse, koska joskus se varmistuu vasta leikkauspöydällä – Tunnista nämä hälytysmerkit

Umpisuolen tulehdusta ei aina enää hoideta leikkauksella, vaikka se on yhä tavallisin hoitomuoto.

Teksti
Susanna Sarimaa
Kuvat
iStock

Umpisuolen tulehdus on puhekielinen ilmaus umpilisäkkeen tulehdukselle. Sen tunnetuin oire on kipu, joka paikantuu oikealle puolelle alavatsaa.

Umpisuolen eli paksusuolen alkuosan pohjassa sijaitsee noin 5–15 senttimetriä pitkä matoa muistuttava umpilisäke. Tulehdus tässä lisäkkeessä alkaa useimmiten siksi, että lisäkkeen aukko ahtautuu ja sinne pääsee bakteereita. Tarkkaa syytä tulehdukselle ei kuitenkaan täysin tiedetä, joten tulehtumista ei voi ehkäistä.

Terveyskirjaston mukaan Suomessa tehdään vuosittain 10 000 umpilisäkkeen poistoa. Lisäke voi tulehtua missä iässä tahansa, mutta yleisimmin näin käy 10–30-vuotiailla.

Testaa, sattuuko hyppiessä tai yskiessä

Vaikka tyypillisesti vatsakipua tuntuu alhaalla oikealla, aina umpisuolen tulehdus ei oireile näin. Usein kipu myös siirtyy keskeltä vatsaa muutamissa tunneissa oikealle ja hiljalleen voimistuu.

Pahoinvointi, ruokahaluttomuus ja oksentelu ovat yleisiä tulehdukseen liittyviä oireita, mutta niiden puuttuminenkaan ei toisaalta ole harvinaista. Jos oksentelu on alkanut ennen vatsakipua, etsitään ensisijaisesti muita syitä kipuun.

Hyppimistesti on yksi tapa selvittää, onko mahdollisesti kyse umpilisäkkeen tulehduksesta.

– Jos hyppiessä sattuu enemmän, se saattaa olla merkki, yleislääkäri Maria Auvinen toteaa.

Vanhempien kannattaakin panna merkille, jos lapsi valittaa mahakipua erityisesti liikkuessa, hypellessä tai juostessa. Usein tulehduksesta kielii myös se, jos lapseen sattuu, kun hänen vatsaansa painellaan tai kun hän yskii.

Oirekuva voi vaihdella yksilöllisesti. Auvinen kannustaa hakeutumaan hoitoon aina silloin, jos aikuiselle tulee ajatus, että lapsen vatsakipu on jotenkin epänormaalia.

– Jos kipu tuntuu oudolta ja se vain voimistuu, on parasta lähteä lääkäriin.

Joskus umpisuolen tulehdus oireilee samoin kuin muut vaivat

Lääkärissäkään umpisuolen tulehdus ei paljastu millään yksittäisellä kokeella täydellä varmuudella. Yleensä todentaminen tehdään kuvantamistutkimusten (CT) ja laboratoriotutkimusten perusteella.

Tapauskohtaisesti potilas voidaan ottaa sairaalaseurantaan, ja tarvittaessa voidaan hyödyntää esimerkiksi diagnostista tähystystä.

Ammattilaisillekin päänvaivaa saattaa aiheuttaa se, että moni muukin kipu voi muistuttaa tulehduksen tautikuvaa, kuten salmonellainfektio, virtsatieinfektio tai varsinkin virtsatiekivi.

– Joskus asian tietää varmasti vasta leikkauspöydällä, Auvinen toteaa.

Tulehdusta on tärkeää kuitenkin hoitaa ajoissa, koska muuten vakava seuraus voi olla umpilisäkkeen puhkeaminen ja vatsakalvontulehdus. Puhkeamisriski on suurentunut, jos oireet ovat kestäneet yli 36 tuntia tai jos potilas on alle viisivuotias, vanhus tai raskaana.

Suomi kärkipäässä uudistamassa tulehduksen hoitomuotoja

Auvisen mukaan vaihtelee yksilöllisesti, kuinka voimakkaasti umpisuolen tulehdus oireilee.

– Joskus tulehdus paranee itsestään ja kipu menee ohi.

Viime vuosina tulehduksen hoidosta on tehty uutta tutkimusta, jossa Suomi ja Turun yliopistollisen keskussairaalan umpilisäketutkimusryhmä ovat olleet keskeisessä roolissa. On pystytty osoittamaan, että lievemmän tulehduksen hoito on tehokasta ja turvallista myös pelkästään antibiootilla. Kansainvälisesti merkittävä tutkimustulos on jo lähtenyt muuttamaan tulehduksen hoitokäytäntöjä.

Ensisijainen hoito on edelleen kuitenkin tulehtuneen umpilisäkkeen poisto. Avo- tai tähystysleikkaus johtaa samaan tulokseen ja tavallisimmin kotiutukseen jo parin päivän sisällä, jos ei tule komplikaatioita.

Kummankin leikkaustavan jälkeen potilas saattaa tarvita lyhyen aikaa tulehduskipulääkkeitä. Hän voi harrastaa liikuntaa heti, kun tuntee siihen kykenevänsä. Kosmeettinen tulos on yleensä hieman parempi tähystysleikkauksen kuin avoleikkauksen jälkeen.

Jos umpilisäke puhkeaa, potilas voidaan pitää sairaalassa pidempään. Umpisuolen tulehdus ei kuitenkaan uusiudu, sillä sitä ei voi saada enää umpilisäkkeen poiston jälkeen.

Lue myös: Miksi lapsen vatsa on kipeä? Selityksiä voi olla monta

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X