Lapsen terveys 13.01.2022

Välikorvatulehdus on tauti, jonka useimmat lapset sairastavat taaperoiässä – näin tunnistat oireet

Välikorvatulehdus lapsella ja vauvalla oireilee paljon flunssan tavoin, ja eniten tautia esiintyy 1-vuotiailla. Kivunhoito on taudissa hyvin tärkeää.

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
iStock

Välikorvatulehdus (lyhyemmin korvatulehdus) on hyvin tavallinen pienten lasten tauti, joka liittyy usein flunssaan. Välikorvatulehduksia esiintyy lapsilla eniten kuuden kuukauden iästä aina kaksivuotiaaksi asti.

Erityisesti limainen hengitystietulehdus voi johtaa korvien tulehtumiseen, ja tulehdus alkaa useimmiten flunssan kolmantena tai neljäntenä päivänä. Toisinaan korvatulehdus ilmaantuu kuitenkin vasta viikon flunssan jälkeen.

Korvatulehdus johtuu lapsen omien nenänielun bakteereiden aiheuttamasta tulehduksesta, eikä se siis tartu lapsesta toiseen – hyvä käsihygienia vähentää kuitenkin flunssavirusten lisäksi myös niiden seuralaisia, kuten korvatulehduksia.

Lue myös: Kuinka estää taudin tarttuminen perheenjäseneltä toiselle? 9 keinoa, joita kannattaa kokeilla

Välikorvatulehduksen oireet alkavat usein yötä kohti

Isolla osalla lapsista selkeä tulehduksen oire on korvakipu, josta isompi lapsi osaa jo itsekin kertoa. Korvakipu alkaa usein yöaikaan.

Vauvaikäisillä korvakipu voi ilmetä lähinnä yölevottomuutena, kärttyisyytenä tai korvien haromisena – tosin vauvat harovat korviaan myös esimerkiksi väsymyksestä, joten imeväisikäisellä pelkästään tästä oireesta ei tarvitse olla huolissaan.

Aina korvasärkyä ei kuitenkaan ole: Neljäsosalla tautia sairastavista lapsista ei ole korvakipua laisinkaan. Vain noin yhdellä neljästä lapsesta on kuumetta.

Muita välikorvatulehduksen yleisiä oireita ovat nuha ja yskä. Välikorvatulehdusta on siis syytä alkaa epäillä etenkin, jos flunssainen lapsi muuttuu kipeämmän oloiseksi tai flunssa on pitkittynyt yli kahden viikon mittaiseksi.

Välikorvatulehdus vauvalla voi aiheuttaa kipua, jota voi lievittää puuduttavilla korvatipoilla.

Puuduttavat korvatipat voivat olla hyvä apu lievittää lapsen tilapäistä korvakipua.

Samaan aikaan tai korvatulehdusta voi edeltää myös silmän sidekalvontulehdus, joka saa silmät punoittamaan ja rähmimään.

Lue myös: Lapsen silmätulehdus: Flunssakauden yleiseen vaivaan voi auttaa jo itsehoito kotona

Tulehdus aiheuttaa märän kertymistä välikorvaan. Tämä voi aiheuttaa tukkoisuuden tunnetta korvaan sekä kuulon alenemista.

Joskus korva voi myös alkaa vuotaa märkää, mikä kertoo tärykalvon repeytymisestä. Repeytyminen johtuu siitä, että korvatulehduksen aiheuttama märkä on aiheuttanut korvaan painetta. Onneksi puhkeamisen jälkeen kipu helpottuu välittömästi.

Korvatulehdus lapsella – lääkäri voi määrätä antibiootit

Koska välikorvatulehdus oireilee pitkälti samoin kuin flunssa, on korvat tutkittava lääkärissä diagnoosin varmistamiseksi.

Voimakasoireinen tai vauvan korvatulehdus hoidetaan antibiooteilla, ja niiden avulla tulehdus korvassa rauhoittuu 2–3 päivän kuluessa.

Jo taaperoikään tulleen potilaan lieväoireista korvatulehdusta voidaan nykyään myös jäädä seuraamaan ilman antibiootteja, sillä osa tulehduksista paranee myös ilman lääkitystä. Tällöin saatetaan sopia uusi lääkärikäynti muutaman päivän päähän. Silloin katsotaan, jatkuvatko oireet ja tulehdus edelleen ja onko lääkehoito syytä aloittaa.

Lue myös: Apua, korvatulehdus! Lääkekuuri vai ei? Pikkulasten antibioottiresepteissä iso romahdus

Toisinaan korvan parannuttua muutaman viikon päästä tehdään myös jälkitarkastus. Tämä ei kuitenkaan ole välttämätöntä, jos lapsi vaikuttaa toipuneen tulehduksesta normaalisti ja voidaan arvioida muuten, että lapsen kuulo on palautunut normaaliksi.

Vauvan sairastaman korvatulehduksen kohdalla jälkitarkastus tehdään useammin juuri tämän varmistamiseksi.

Jotkin lapset sairastavat korvatulehduksia toisia enemmän, ja tähän voivat vaikuttaa myös osin perinnölliset tekijät. Korvien putkitus voi vähentää tulehduksia ainakin jonkin verran.

Lapsen iän karttuessa riski korvatulehduksiin pienenee luonnostaan.

Lähteet: Terveyskirjasto, Käypä hoito, Pikkujätti, Potilaan lääkärilehti

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X