Lapsen terveys 05.01.2018 Päivitetty 13.08.2019

Vielä ehdit hankkia lapsellesi influenssarokotteen: ”Viime vuonna kausi kesti toukokuuhun saakka”

B-tyypin Yamagata-virukselta suojaavan rokotteen voi ostaa kuka vain yksityisen terveydenhuollon puolelta. Lapsen voi hyvin rokottaa edelleen, vaikka influenssakausi onkin jo käynnissä.

Teksti
Maria Soininen
Kuvat
iStock

Tänä vuonna riskiryhmille, kuten alle 3-vuotiaille sekä yli 65-vuotiaille, ilmaiseksi annettava rokote antaa suojan kolmea eri influenssavirusta vastaan. Rokote suojaa kahdelta A-tyypin (H1N1 ja H3N2) virukselta sekä B-tyypin Victoria-haaran virukselta. Samantyyppinen rokote on ollut käytössä myös aikaisempina vuosina.

Meneillään oleva influenssakausi on kuitenkin siinä mielessä poikkeuksellinen, että vallitseva virustyyppi näyttääkin olevan B-tyypin Yamagataa. Yamagata-viruskanta puuttuu julkisen terveydenhuollon jakamasta rokotteesta. 4-suojaisen, Yamagata-viruskannan sisältämän rokotteen saa kuitenkin halutessaan yksityiseltä puolelta, joten ilman suojaa ei tarvitse jäädä. Kysyimme ohjeet rokotekäytöntöön lääketieteen tohtori, Terveystalon lastentautien erikoisalajohtaja Péter Csonkalta.

Lapseni on saanut jo 3-suojaisen rokotteen julkiselta puolelta. Otanko hänelle vielä toisen, 4-suojaisen rokotteen?

— Jos haluaa varmistaa paremman suojan influenssaa vastaan, niin 4-suojainen rokote kannattaa kyllä ottaa. Yliannostusta rokotteesta ei yleisesti ottaen voi saada, vaikka olisi ottanut toisen rokotteen jo aiemmin. Täytyy myös muistaa, että vaikka vallitseva viruskanta on nyt Yamagataa, se voi muuttua kesken influenssakauden – helmikuussa tilanne voi olla jo eri.

Pistoksena annettavan rokotteen saa noin 16 eurolla. Nenäsumutteena annettava 4-suojainen rokote on hieman kalliimpi kuin pistoksena annettava, ehkä sen takia, että nenäsumuterokotteella ei ole kilpailijoita rokotemarkkinoilla.

Miten julkisen terveydenhuollon jakaman rokotteen kanssa voi käydä näin?

— A-tyyppi on yleensä aina ollut B:tä yleisempi viruskanta. Esimerkiksi viime vuoden influenssalöydöksissä A-virustyypin H3N2-viruskanta oli yleisin, ja B-tyypin Yamagataa esiintyi vain satunnaisissa löydöksissä. Influenssarokotteet suunnitellaan aina sen pohjalta, millaisia vallitsevia virustyyppejä maailmalla on esiintynyt. Tämän vuoden influenssalöydökset olivat täysin erilaisia kuin viime vuonna. THL oli kuitenkin jo ehtinyt tehdä tälle kaudelle sitovan sopimuksen rokotteesta, josta Yamagata-viruskanta puuttuu. Rokotesopimukset joudutaan aina osittain ennustamaan, ja tällä kertaa kävi vain älyttömän huono säkä.

Influenssakausi on jyllännyt jo jonkin aikaa. Vieläkö rokote kannattaa hankkia lapselle?

— Niin kauan kuin ei ole influenssan oireita, rokote kannattaa ehdottomasti ottaa. On ihan sama, onko helmikuu vai maaliskuu — influenssakausi on pitkä. Esimerkiksi viime vuonna havaintoja oli vielä viikolla 20 eli toukokuussa. Rokotteen hyvä suoja kehittyy noin kahdessa viikossa, mutta rokotus voi myös lyhentää sairauden kestoa jopa silloin tartuntahetkellä otettuna.

Rokotteen ottamisesta hyötyy myös yksilön lisäksi ympäröivä yhteiskunta.

— Mitä suurempi osa väestöstä on rokotettu, sitä paremmin suojaamme myös rokottamattomia ja ehkäisemme influenssan leviämistä.

Lähde: THL

Lue myös:

Influenssa ja raskaus: rokotteen ottaminen kannattaa

Influenssa lapsella — näin hoidat oikein

Suojaa lasta influenssalta! 5 toimivaa asiantuntijan ohjetta

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X