Lapsen terveys 04.02.2024

Voiko lasta lääkitä turhaan? Lääkäri tyrmää vaarallisen harhaluulon

Oletko joskus kuullut väittämän, jonka mukaan lasta ei kannata lääkitä kuumeessa liian hanakasti, sillä kuume tappaa pöpön? Kysyimme lastenlääkäriltä, pitääkö uskomus paikkansa.

Teksti
Elina Viitanen
Kuvat
iStock

Kun flunssakausi jyllää ja liikkeellä on niin koronaa, influenssaa kuin RSV-virustakin, saattaa elämä monessa lapsiperheessä olla yhtä sairastamista. Kierteen ollessa päällä voi herätä huoli siitä, että lapsi syö liian paljon särkylääkkeitä. Pelko on kuitenkin yleensä aiheeton.

– Kuumetta alentavaa lääkettä esimerkiksi parasetamolia, ibuprofeiinia tai yli 1-vuotialle tarkoitettua naprokseenia voi antaa huoletta, kunhan noudattaa lääkkeen annosteluohjeita, eikä anna lääkettä viikkoja yhtäjaksoisesti, lasten Mehiläisen vastuulääkäri Maarit Tarkiainen selvittää.

Tarkiaisen mukaan Suomessa on yleisempää, että lasta lääkitään kuumeessa liian harvoin kuin liian usein. Niukka lääkitseminen saattaa liittyä yleiseen harhaluuloon siitä, että kuume tappaisi pöpön ja lapsi tervehtyisi nopeammin. Väittämälle ei kuitenkaan ole olemassa tieteellistä näyttöä.

– Luulen, että uskomus pohjautuu ajatukseen siitä, että ruokaa kypsennettäessä pöpöt kuolevat. On kuitenkin hyvä huomioida, että ruokaa on kypsennettävä todella korkeassa lämpötilassa ennen kuin pöpöt kuolevat – paljon korkeammassa kuin ihmiskehon lämpötila kuumeessa on.

Lue myös: Nämä ovat kuumeen rajat ja normaali ruumiinlämpö vauvalla, lapsella ja aikuisella

Tarkiainen on huomannut vastaanotollaan, että jotkut vanhemmat eivät lääkitse lastaan ennen lääkäriin tuloa, jotta oireet näkyisivät lääkärille paremmin. Tämä ei kuitenkaan ole tarpeellista, vaan lasta voi lääkitä normaalisti myös vastaanottopäivänä.

– Kysymme vanhemmalta usein, kuinka korkea kuume on ollut viimeksi – esimerkiksi aamulla ennen lääkkeen antamista, sekä tiedustelemme muutenkin vanhemmalta lapsen vointia. Vanhempi on oman lapsensa paras asiantuntija.

Lasta voi lääkitä myös muissa kiputiloissa esimerkiksi, jos hampaiden puhkeaminen tekee kipeää ja valvottaa lasta.

Hyi, pahaa!

Suun kautta annosteltavia särkylääkkeitä on saatavilla perinteisten tablettien lisäksi rakeina, purutabletteina, suuhun liukenevina tabletteina ja täysin nestemäisessä muodossa. Vaikka lapsille suunnattuihin särkylääkkeisiin on usein lisätty makuainetta, eivät ne kuitenkaan ole kaikkien mieleen. Joskus lapsi saattaa sylkeä tai oksentaa ulos koko lääkkeen tai osan siitä.

– Jos lapsi sylkee tai oksentaa heti kaiken pois, voi koko annoksen antaa heti perään uudestaan. Jos lapsi oksentaa lääkkeen kokonaan pois 15 minuutin kuluttua lääkkeen antamisesta, voi antaa puolikkaan annoksen. Jos aikaa on kulunut yli 30 minuuttia, on odotettava seuraavaan annostelukertaan.

Tarkiainen muistuttaa, että yksittäinen annos aiheuttaa harvoin yliannostusvaaraa. Jos lapselle on annettu virheellisesti moninkertainen lääkeannos, on hyvä ottaa yhteyttä myrkytystietokeskukseen tai päivystykseen.

Lisähelpotusta kuumeeseen

Lapsen riittävä kuumelääkitseminen on tärkeää erityisesti siksi, että se helpottaa lapsen ikävää oloa. Kun kuume laskee, lapsi pystyy myös paremmin juomaan nestettä, jonka nauttiminen on kuumeessa erityisen tärkeää.

– Kuume lisää elimistön nesteentarvetta 10 prosenttia joka kuumeastetta kohden, Tarkiainen huomauttaa.

Kuumeisen lapsen vaatetusta on tärkeää vähentää, eikä häntä saa pitää paksujen peittojen alla. Kehon ulkopuolinen viileä ilma laskee kehon sisäistä lämpötilaa. Lisäksi lapsi tarvitsee myös paljon lepoa ja rauhaa, läheisyyttä ja rakkautta.

Jos kuume ei ota laskeakseen, oireet pahenevat, yleistila on huono tai lapsi ei kerta kaikkiaan suostu juomaan tai syömään särkylääkkeitä tai kuume on korkea, on hyvä lähteä lääkäriin. Yli 38 asteen kuume alle kolmekuisella vauvalla on aina syy suunnata päivystykseen, sillä kyse saattaa olla vastasyntyneiden streptokokki-infektiosta. Myös vanhemman huoli on syy hakeutua avun piiriin.

– Jos ei ole hätä, neuvoa voi kysyä ensin soittamalla päivystysapuun tai digitaalisten neuvontapalveluiden kautta, Maarit Tarkiainen ohjeistaa.

Lue myös: Lapsen kuume: Nämä oireet vaativat lääkärikäyntiä – korkea kuume voi olla vaarallinen

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X