Lapsen terveys 16.08.2016 Päivitetty 17.08.2021

Yskänlääke on lapselle vaaraksi – Voi aiheuttaa jopa hengityslaman

Yskänlääkettä ei pidä antaa alle 12-vuotialle lapsille. Se on vaarallista myös imettäville äideille. Lastenlääkäri kertoo, miten hoidat lapsen yskän turvallisesti.

Teksti
Saga Wiklund
Kuvat
iStock

Lastentautien erikoislääkäri, dosentti Jorma Komulaisen mukaan alle 12-vuotiaiden lasten yskää ei saisi hoitaa yskänlääkkeellä.  Yskänlääkkeiden sisältämä kodeiini muuntuu maksassa morfiiniksi, jonka haittavaikutuksiin kuuluvat tokkuraisuus, vatsakipu, pahoinvointi ja ummetus.

Opioidien lääkeryhmään kuuluva kodeiini voi aiheuttaa lapsille jopa hengityslamaa.

– Suosittelen yskänlääkkeen sijaan yli vuoden ikäisille lapsille hunajaa, koska se irrottaa limaa. Lämmin juoma voi sekin helpottaa osaltaan oloa, hän sanoo.

Hunajan voi liuttaa lämmitettyyn mehuun tai sivellä voileivän päälle.

Yskä on usein hankalampi makuuasennossa, sillä nenänielusta kurkkuun valuva lima lisää yskimistä. Pääpuolen kohottaminen ja raitis ilma helpottavat hengittämistä.

Lue myös: BB-12-probiootti ehkäisee lasten flunssia

Imettäjänkin tulee välttää yskänlääkkeitä

Imettävän äidinkin tulisi pidättäytyä kodeiinipitoisten yskänlääkkeiden ja kipulääkkeiden (esimeriksi Panacodin) käytöstä, koska morfiini erittyy äidinmaitoon.

Lääkäreiden tiedossa on harvinainen tapaus, jossa äiti oli käyttänyt ohjeen mukaan kodeiinipitoista yskänlääkettä, ja hänen kahden viikon ikäinen vauvansa menehtyi rintamaidon kautta välittyneen morfiinin haittavaikutuksiin.

Euroopan lääkevirasto (EMA) julkaisi jo vuonna 2013 uusia käyttösuosituksia, jotka koskivat kodeiinin käyttöä. Apteekkien hyllyistä saattaa kuitenkin löytyä edelleen yskänlääkkeitä, joissa on liian alhainen, alle 12 vuoden ikäsuositus.

Lue myös:
Näin hoidat flunssan ja muut lastentaudit
Ehkäise flunssa: Näin vahvistat vauvan vatsan mikrobistoa

Viikkoja jatkuvan yskän syy tulee selviää

Flunssaan liittyvää yskää voi rauhassa seurata pari viikkoa, sillä yleensä se paranee itsestään – eli yskä lähtee yskimällä. Jos kuitenkin herää epäilys korvatulehduksesta, hengitysvaikeudesta tai keuhkokuumeesta, on syytä viedä lapsi lääkäriin.

Viikkokausia jatkuneen yskän syy tulisi aina pyrkiä selvittämään. Yleensä syynä voivat olla toistuvat virusinfektiot, mutta joskus pitkittyneen yskän taustalta löytyy piilevä korvatulehdus, poskiontelotulehdus tai astma.

Keskustele: Kertokaa kaikki kikat yskän hoitoon

Lähteet: Miten kodeiini toimii? Artikkeli Potilaan lääkärilehdessä (24.9.2014), Hannu Jalangon artikkeli Yskä lapsella (Duodecimin Terveyskirjasto).

Kommentit (1)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X