Tiesitkö? 6 jännää faktaa marraskuun lapsista
Marraskuista odottavat tietyt edut ja haasteet, ainakin jos on näitä tutkimuksia uskominen.
Asuuko perheessänne marraskuun lapsi? Lue lista ominaisuuksista, jotka liitetään marraskuiseen syntymäajankohtaan.
1. Marraskuinen poika on muita todennäköisemmin vasenkätinen
Itävaltalaistutkimuksen mukaan miehet, jotka ovat syntyneet marras–tammikuun aikana, ovat muina aikoina syntyneitä todennäköisemmin vasenkätisiä. Sama ilmiö ei kuitenkaan koske naisia.
Tämän kummallisen yhteyden syytä ei ole onnistuttu täysin selvittämään. Jotkut tutkijat kuitenkin arvelevat, että valon määrällä olisi vaikutusta alkion testosteronitasoihin ja testosteroni puolestaan hidastaisi vasemman aivopuoliskon kehitystä alkioaikana. Vasen aivopuolisko hallitsee oikeakätisillä, kun taas vasenkätisillä hallitsee oikea aivopuolisko.
2. Marraskuun lapsi voi olla muita urheilullisempi
Eräässä yhdysvaltalaistutkimuksessa mitattiin 10–16-vuotiaiden lasten voimaa ja aerobista kuntoa. Tutkimukseen osallistui 9000 lasta. Tulokset osoittivat, että loka- ja marraskuussa syntyneet lapset suoriutuivat testistä merkittävästi paremmin kuin muina kuukausina syntyneet.
3. Marraskuun lapsi kärsii muita harvemmin tietyistä sairauksista
Oxfordin yliopiston tutkimuksessa on havaittu, että marraskuussa syntyneillä on pienin riski sairastua MS-tautiin. Syntymäkuukauden vaikutus sairastumisriskiin on tunnistettu monissa maissa, mukaan lukien Suomessa.
Brittiväestön keskuudessa on puolestaan tutkittu, että marraskuisilla esiintyy vähiten masennusta, kun taas keväällä syntyneet kärsivät siitä muita useammin.
Sen sijaan Columbian yliopiston lääketieteellisen keskuksen tekemän laajan tutkimuksen mukaan henkilöt, jotka ovat syntyneet syys-, loka- tai marraskuussa, kärsivät muita harvemmin sydän- ja verisuonitaudeista.
4. Marraskuun lapsi elää todennäköisemmin 100-vuotiaaksi kuin alkuvuonna syntyneet
Chicagon yliopiston tutkimuksen mukaan ne, jotka ovat syntyneet syys–marraskuussa, elävät tilastollisesti todennäköisemmin satavuotiaiksi kuin muina kuukausina syntyneet.
Tutkimuksessa tosin tarkasteltiin 1800-luvun lopulla syntyneitä yhdysvaltalaisia, joten tulosten pätevyyttä esimerkiksi nykysuomalaisten keskuudessa ei tiedetä.
5. Loppuvuoden lapset käyttävät muita enemmän ADHD-lääkkeitä
Suomalaistutkimus osoittaa, että ADHD-lääkehoito on yleisempää loppuvuonna kuin alkuvuonna syntyneillä.
Ero on tosin pieni. Esimerkiksi 6–12-vuotiaista pojista, jotka olivat syntyneet syys-joulukuussa, viidellä prosentilla oli ADHD-lääkitys vuonna 2018. Tammi-huhtikuussa syntyneistä pojista lääkitys oli neljällä prosentilla. Vastaavat luvut tytöillä olivat 1,2 prosenttia (loppuvuodesta syntyneet) ja 0,8 prosenttia (alkuvuodesta syntyneet).
Samansuuntaisia tuloksia on saatu muuallakin maailmassa, kuten Yhdysvalloissa ja Ruotsissa. Loppuvuodesta syntyneiden lasten ADHD-diagnoosit voivat olla yleisempiä, koska loppuvuoden ja alkuvuoden lapset ovat eri kehitysvaiheissa ja reagoivat siksi samaan ympäristöön eri tavoin.
6. Hyviä ja huonoja uutisia koulusta
Marraskuun lapsi on muiden loppuvuonna syntyneiden lasten tavoin todennäköisemmin koulukiusattu kuin kiusaaja, osoittaa Turun yliopiston tutkimus. Sama tutkimus paljasti, että tammi–huhtikuussa syntyneet ovat useammin kiusaajia kuin kiusattuja.
Myös koulumenestys on yhteydessä syntymäkuukauteen, koska tammikuussa syntyneet ovat ehtineet kerryttää taitoja lähes vuoden kauemmin kuin loppuvuonna syntyneet. Tilastollisesti marraskuun lapsi on siis alkuvuonna syntyneitä heikommilla, joskin yksilölliset erot ovat suuria.
Yliopistoon kuitenkin menee jopa hieman enemmän loppuvuonna kuin alkuvuonna syntyneitä. Ulkomaisissa tutkimuksissa on myös havaittu, että loppuvuoden lapset näyttävät pärjäävän alkuvuoden lapsia paremmin peruskoulun jälkeisissä opinnoissa ja työelämässä.
Lähde: PureWow, Good Housekeeping
Jaa oma kokemuksesi