Lapsi 29.04.2020 Päivitetty 12.02.2024

Valoisat aamut voivat herättää lapsen liian aikaisin: näin saat lastenhuoneen tarpeeksi pimeäksi

Jos lapsen aikaiset herätykset ovat alkaneet kevään myötä, on todennäköistä, että makuuhuone on turhan valoisa.

Teksti
Johanna Jantunen
Kuvat
iStock
2 kommenttia

Jos vauva tai taapero herää liian aikaisin aamulla, syynä saattaa olla makuuhuoneeseen kajastava valo.

Valo säätelee kehon vuorokausirytmiä, joten kevään valaistuvat aamut voivat aiheuttaa lapsille aikaisia aamuherätyksiä tai vaikeuttaa uudelleen nukahtamista aamuyöllä.

– Vauvalle tai pikkutaaperolle voi makuuhuoneessa olla jo aamuyöstä liian valoisaa. Huoneeseen aamulla tuleva valo herättelee pieniä lapsia herkemmin kuin esimerkiksi teini-ikäisiä, lasten unikonsultti Liisa Niskakangas Unijunasta kertoo.

Moni aikuinenkin havahtuu huoneeseen tulevan valon vuoksi, mutta aikuinen osaa tarkistaa kellosta, onko jo oikeasti aamu vai pitäisikö unia yhä jatkaa. Vauvalle tai pienelle taaperolle sen sijaan on vaikea selittää sanallisesti, että vielä ei ole aamu, vaikka onkin valoisaa.

Huoneesta vähintään niin pimeä, ettei voisi lukea

Yleissääntö uneen on, että pimeässä on helpompi nukkua. Se, millainen pimeys on omalle lapselle riittävää, löytyy kokeilemalla. Monelle huone on kuitenkin liian valoisa silloin, jos hyllyssä olevien kirjojen nimet tai lelujen värisävyt pystyy erottamaan vaivatta.

Sälekaihtimet tai ohuet verhot eivät usein riitä pimentämään makuuhuonetta riittävästi, joten kunnollisiin pimennysverhoihin voi olla järkevää satsata.

Voiko lapsi tottua nukkumaan valossa?

Vaikka pimeässä huoneessa on helpompaa nukkua, osa perheistä haluaa, että lapsi tottuu nukkumaan valoisassa. Tavallisia verhoja järeämpiä pimennyskonsteja ei ehkä haluta käyttää esimerkiksi sen vuoksi, koska mummolassa, mökillä tai reissussa voi kuitenkin joutua nukkumaan ilman pimentäviä verhoja.

– En ole törmännyt tutkimukseen siitä, voiko valoissa nukkumiseen oikeasti opettaa. Oma arvioni on, että kyse on yksilöllisistä eroista valon siedon suhteen. Kannattaa tässäkin asiassa toimia, niin kuin parhaiten sopii omalle perheelle.

Toisaalta huoleen siitä, ettei pimeään makuuhuoneeseen tottunut lapsi enää osaisi nukkua valoisammissa olosuhteissa, on olemassa helppo ratkaisu: imukupeilla ikkunaan kiinnitettävät matkapimennysverhot tai ikkunaan teipatut jätesäkit.

Mikä muu voi olla syynä aamuyön heräilyyn?

Osalla lapsista on taipumusta aikaiseen heräämiseen valoisuudesta riippumatta. Jos makuuhuone on todella pimeä eikä valo varmasti herätä lasta, päivärytmi kannattaa tarkistaa. Kaikenikäisten lasten aikaisten aamujen korjaamisessa päivän rytmityksellä on merkitystä.

Usein 3-vuotiaat ja sitä vanhemmat alkavat nukkua aamulla pidempään, jos iltaa pikkuhiljaa myöhäistää. Pienten kohdalla tilanne on kuitenkin päinvastoin.

– Varsinkin vauvojen ja taaperoiden kohdalla myöhäinen nukkumaanmenoaika voi aiheuttaa aikaisia aamuja, vaikka se kuulostaa epäloogiselta. Toki jos ilta on hyvin aikainen, on hyvä laskea, ettei noin 10-12 tuntia yöunta tule täyteen jo aamuyöllä ja pyrkiä pikkuhiljaa myöhäistämään rytmiä, Liisa Niskakangas sanoo.

Joskus se, että taapero herää liian aikaisin aamulla, voi johtua myös siitä, että päiväunia nukutaan liikaa.

– Toisaalta yliväsymyskin aiheuttaa aikaisia aamuja. Jos päiväunia nukutaan tavallista vähemmän, sekin voi aiheuttaa aikaisia aamuherätyksiä.

Lue myös: Kuinka paljon lapsi tarvitsee unta? Katso taulukko iän mukaan

Se, että taapero herää liian aikaisin, voi johtua niin valosta, päivärytmista kuin myös siitä, että lapsi odottaa aamupiirrettyjä.
Lapsen aikaiset aamuherätykset voivat johtua niin valosta, päivärytmistä kuin myös siitä, että lapsi odottaa aamupiirrettyjä.

Osa lapsista on herkkiä aikaiselle aamuheräämiselle. Jos heille kertyy univelkaa, he alkavat herätä aamulla aikaisemmin sen sijaan että paikkaisivat univelkaa nukkumalla aamulla pidempään.

– Mikäli oma lapsi kuuluu tähän joukkoon, kannattaa univelka korjata nopeasti laittamalla lapsi muutamana iltana tavallista aikaisemmin nukkumaan.

Leikki-ikäisten kohdalla myös ruutuaika heti aamulla voi lisätä ja ylläpitää aikaista heräämistä. Lapsi saattaa unen jatkamisen sijaan virkistyä nopeasti, kun hän tietää saavansa pian katsella lastenohjelmia. Näin se, että vanhemmat ostavat ruutuajalla itselleen uniaikaa, voikin ylläpitää varhaisten aamujen ongelmaa.

Myös sillä on merkitystä, osaako lapsi nukahtaa illalla itse ja jatkaa unta havahduttuaan yöllä.

– Jos lapsi ei osaa nukahtaa itse, hänellä saattaa olla vaikeuksia jatkaa unia aamulla, jolloin unipaine on vähäinen.

Toki myös kaikki tavalliset epäilyt voivat haitata jo kukonlaulun aikaan: nälkä, kylmyys, kuumuus, märkä vaippa ja hampaiden tulo.

Vanhempana voi turhauttaa, jos taapero herää liian aikaisin

Jotkut lapset ovat luontaisesti hyvin aamuvirkkuja. Jos lapsen rytmiä ei saa myöhäistettyä, kannattaa pitää huolta siitä, että lapsi saa tarpeeksi unta, ja laittaa hänet illalla ajoissa nukkumaan.

– On mukavampaa herätä tyytyväisen lapsen kanssa viideltä kuin väsymystään kitisevän lapsen. Ja jos lapsen saa ajoissa nukkumaan, pääsee itsekin ajoissa nukkumaan.

Jos perheessä on kaksi vanhempaa, voi viikonloppuaamuisin mahdollisuuksien mukaan jakaa aamuvuoroja niin, että kumpikin saa nukkua pidempään toisena aamuna. Toisaalta hyvin aamuvirkkujen lasten vanhemmista usein ainakin toinen on myös aamuvirkku, mikä voi helpottaa tilannetta.

”Kannattaa miettiä, mitkä menot ovat sen arvoisia, että unet jäävät ehkä vähän lyhyemmiksi.”

Vaikka vanhemmat olisivat aamuvirkkuja, herätys aamuviideltä voi silti tuntua kohtuuttomalta. Aikainen rytmi voi tuottaa myös haastetta iltamenojen järjestämiseen.

– Aikaisiin aamuihin taipuvaisten lasten perheet eivät välttämättä saa ymmärrystä tilanteelle lähipiiristä ja se voi turhauttaa vanhempia. Muiden voi olla vaikea ymmärtää väsymyksen ja ylivirittyneisyyden vaikutusta aikaiseen heräämiseen, Niskakangas sanoo.

– Voi myös olla kurjaa, kun illalla pitäisi olla niin aikaisin kotona laittamassa lasta nukkumaan. Tällöin kannattaa miettiä, mitkä menot ovat sen arvoisia, että unet jäävät ehkä vähän lyhyemmiksi.

Lue myös: Herääkö vauva aamuisin aivan liian aikaisin? Käy läpi 6 kysymystä

Kommentit (2)

Jätesäkkien soveltamisessa on hyvä huomioida ilmeinen tukehtumisvaara. Tumma jätesäkki myös kuumenee auringon paistaessa.

Ei auttanut meillä aikanaan mikään pimennys, tenava pomppasi joka tapauksessa klo 5 ylös eikä mikään saanu uudelleen unille. Tuosta valoon oppimisesta, minä ainakaan en ole oppinut vielä reilussa 40vuodessa ja oon tosi valoherkkä. Lapsi sietää jonkun verran ja ukko ei ymmärrä miten kaikki ei voi nukkua yhtä valosassa kun hän. Jatkuvaa kinaa reissuissa kun minä etsin pimennyskeinoja ja hän ei ymmärrä.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X