Lapsi 19.05.2016 Päivitetty 26.06.2023

Tekemistä lapsen kanssa – Kuusi ihanaa ideaa arkeen

Kaipaatko yhteistä tekemistä lapsen kanssa? Kokosimme vinkit helppoihin ulkoilupuuhiin ja retkiin, joiden avulla keksit helposti kivaa arkeen!

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Kirjastossa on aina kivaa

Yhteinen kirjastoretki on ihanaa tekemistä lapsen kanssa, ja kirjastossa vierähtää helposti tunti jos toinenkin! Monissa kirjastoissa järjestetään myös esimerkiksi satutunteja lapsille. Lapsi tapaa satutunneilla myös muita ikäisiään ja vanhemmalle tarjoutuu pieni hengähdyshetki.

Satujen kuuleminen on lapselle tärkeää erityisesti kielen ja puheen kehityksen kannalta: kirjojen värikkäät ilmaisut ruokkivat mieltä eri tavoin kuin puhuttu arkikieli.

Saduilla on lapselle myös lukuisia muita hyötyjä: ne kehittävät moraalia, auttavat tunteiden käsittelyssä ja antavat keinoja tosielämän ongelmien ratkaisuun. Pakatkaa siis kirjastoreissun päätteeksi reppu täyteen kirjoja, ja jatkakaa yhdessä lukemista kotona.

Tekemistä lapsen kanssa: testaukseen lähiseudun leikkipuistot

Käyttekö aina samassa leikkipuistossa? Jos oma lähileikkipuisto alkaa kyllästyttää, ottakaa projektiksi tutkia lähiseudun kaikki leikkipuistot! Lasten mielestä leikkipuistossa voi olla yhtä kivaa kuin maksullisessa huvipuistossa.

Avoimesta päiväkodista seuraa äidillekin

Eri puolilla Suomea toimivat avoimet päiväkodit tarjoavat ihanaa tekemistä lapsen kanssa ja hyvää vertaistukea monipuoliseen toimintaan osallistuville vanhemmille.

Vanhemmat pääsevät muutaman kerran viikossa tapaamaan muita samassa elämäntilanteessa olevia aikuisia ja lapset omia ikätovereitaan. Lapset pääsevät leikkimään muiden lasten kanssa ja saavat ikäistään seuraa.

Jos metsään haluat mennä nyt

Aina ei tarvita leluja tai suurta mielikuvitusta, kun mietit mukavaa tekemistä lapsen kanssa.  Metsän rauhassa on mukavaa ulkoilla oman perheen kanssa. Lapselle metsä on parhaimmillaan ilon ja mielikuvituksen lähde: siellä riittää ihmeteltävää kaikkina vuodenaikoina.

Luonnossa liikkuminen vaikuttaa kokonaisvaltaisesti ihmisen hyvinvointiin. Metsässä lapsi saa myös raitista ilmaa sekä kehitykselle tärkeää liikuntaa. Aina ei sitä paitsi tarvitse lähteä kauas kotoa – retken voi tehdä myös omaan lähimetsään.

Metsäretkelle päälle kannattaa pukea säähän sopivat vaatteet, joiden likaantuminen ei haittaa. Retken kohokohta on tietysti yhteinen evästauko!

Ihanaa tekemistä lapsen kanssa: Pienet kädet multaan

Ota lapsi mukaan pihapuuhiin, niin huomaat, että pienestäkin taaperosta voi oikeasti olla iso apu!

Anna lapselle vaikkapa ihan oma maatilkku, johon hän saa valita omat istutuksensa. Lapsen kanssa voi viljellä niin kukkia kuin hyötykasvejakin – pieni viljelijä ilahtuu varmasti, kun työn jäljet alkavat näkyä ja istutukset puskevat ylös mullasta.

Jos asutte kerrostalossa, eikä teillä ole omaa puutarhaa voitte perustaa myös yhteisen parvekepuutarhan tai viljellä huonekasveja.

Vuohia silittelemään

Kotieläinpihoista on tullut perheiden suosimia retkikohteita, ja nykyään niitä löytyykin varmasti lähes jokaisesta kaupungista. Varsinkin kaupunkilaislapsille on kiva elämys päästä rapsuttelemaan eläimiä.

Lue myös:
Näitä voit harrastaa vauvan kanssa – 10 kivaa ideaa
Liikunta-aktiivisuus laskee jo 7-vuotiaana – nämä ulkoleikit lisäävät liikettä koko perheen arkeen

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X