Näitä voit harrastaa vauvan kanssa – 10 kivaa ideaa
Vauvan kanssa voi harrastaa. Kokosimme kymmenen ideaa vauvan ja vanhemman yhteiseen harrastushetkeen.
Vauvaharrastukset ovat lapsen ja vanhemman mukavaa yhteistä puuhaa. Vauvatunnit ovat mainio tapa palata oman harrastuksen pariin, kun ei tarvitse miettiä lapsenvahdin järjestämistä.
Vauvaharrastukset ovat myös hyvä keino tutustua muihin vanhempiin, jotka ovat samassa elämäntilanteessa. Jos harrastaminen ei kiinnosta vauvaa tai vanhempaa, siitä ei kannata ottaa paineita. Kotonakin voi tehdä kaikenlaista kivaa ja kehittävää.
Lue myös: Pitääkö lapsen harrastaa? 8 kysymystä harrastuksista
1. Leikitään sanoilla
Sanataide on kaikenlaista tekemistä sanojen kanssa. Kerhotuokiot koostuvat runoleikeistä, joissa muun muassa lauletaan, tanssitaan, silitellään ja körötellään.
Vauvoille vuorovaikutus on tärkeää, jolloin mukaan otetaan paljon ilmeitä ja eleitä. Runoleikkejä myös toistetaan paljon. Vauvasanataidekerhoon ei ole ikärajaa.
2. Vauvan kanssa uimaan
Vauvauinti opettaa nauttimaan vedestä. Vauvat oppivat usein jo muutamassa kuukaudessa sukellustaidon, lisäksi vauvauinti luo edellytyksiä uimataidon oppimiselle. Vauvauinnin tavoitteena on kuitenkin olla vanhempien ja vauvan yhteinen iloinen leikkihetki.
Vauvauinnin voi aloittaa noin kolmen kuukauden ikäisenä ja vauvaryhmässä voi yleensä uida noin vuoden ikään asti. Sen jälkeen uintia voi harrastaa jatkoryhmissä. Vauvauinnissa käydään yleensä kerran viikossa. Uinti kestää noin puoli tuntia kerralla.
Lue myös: Vauvauinti kehittää lapsen motoriikkaa ja sosiaalisia taitoja
3. Värikylvyssä tutkitaan värejä
Värikylvyssä vauvat tutustuvat värien maailmaan. Keskeistä on tutkiminen ja tekeminen: vauvat voivat haistaa, maistaa ja kokeilla eri värejä. Materiaaleina käytetään muun muassa kankaita, höyheniä sekä eri värisiä soseita, mehuja ja keittoja.
Koska vauvan oma tekeminen on tärkeässä roolissa, vauvan on osattava jo itse kannatella päätään. Värikylvyssä käytettävät materiaalit eivät sovi voimakkaasti allergiselle lapselle.
Lue myös: Milloin vauvan voi jättää ensi kertaa hoitoon?
4. Vauva musiikkileikkikoulussa
Musiikkileikkikoulussa leikitään, lauletaan, soitetaan rytmisoittimia, kuunnellaan musiikkia ja liikutaan sen mukaan. Koreografiat ovat helppoja vanhemmille, eikä muskariin tulo vaadi erityistä musikaalisuutta. Muskarin suositusikäraja on noin kolme kuukautta.
Lue myös: Tunnista lapsen temperamentti, niin ymmärrät häntä paremmin
5. Jumppaa kimpassa
Vauvajumppa muistuttaa tavallista jumppaa, mutta vauva on mukana liikkeissä. Samalla kun äidin kunto kohenee, vauva saa kokemuksia erilaisista liikkeistä ja asennoista. Koska vauva on tunnilla aktiivisesti mukana, äiti-vauvajumppa kannattaa aloittaa vasta, kun vauva osaa kannatella päätään.
Lue myös: Tunnista ja hoida vauvan vatsavaivat
6. Vauva tanssii
Vauva voi olla mukana tanssissa vanhemman sylissä, kantoliinassa tai -repussa. Pienikin vauva aistii liikkeen, ja samalla hänen tasapainonsa kehittyy. Tunti sisältää yleensä tanssimisen lisäksi lihashuoltoa ja venyttelyä. Tanssitunnille voi ottaa mukaan vauvan, joka osaa kannatella niskaansa.
Tarjolla on erilaisia tunteja. Bailatinossa tutustutaan latinalaisamerikkalaisiin tansseihin kuten sambaan ja salsaan. Afrotanssi vie nimensä mukaisesti afrikkalaisiin rytmeihin.
Lue myös: Näin tuet ujoa lasta
7. Joogaa vauvan kanssa
Äiti-vauvajoogaan pääsevät aivan pienetkin vauvat mukaan. Harjoitukset tehdään tilanteen mukaan ja äiti voi välillä kaikessa rauhassa imettää ja hoitaa vauvaa.
Lue myös: Näin helpotat lapsen kasvukipuja joogan avulla
8. Sirkustemppuja
Ohjaajan kanssa vauvat ja vanhemmat voivat harjoitella sirkuslajeja: akrobatiaa, jongleerausta ja tasapainoilua. Vauvasirkuksessa myös lorutellaan, lauletaan, kokeillaan jongleerauspalloja ja pyöritään värikkäiden huivien seassa. Osallistumisen edellytyksenä on, että vauva osaa kannatella päätään.
9. Nyrkkeilemään
Nyrkkeily sopii äideille ja isille, jotka haluavat nostaa kuntoa sekä vahvistaa niskan ja hartian seudun lihaksia. Lasta voi käyttää apuna lihaskuntoliikkeissä. Tunnille voi ottaa mukaan kaikenikäisiä lapsia.
10. Vauva ratsastaa
Ratsastamisen voi aloittaa, kun vauva osaa itse istua, eli lähempänä vuoden ikää. Tuokiot ovat kestoltaan yleensä 15–20 minuuttia kerrallaan ja ratsuna käytetään ponia. Vauvaratsastuksessa on mukana kaksi aikuista. Toinen aikuinen taluttaa ponia ja toinen varmistaa, ettei lapsi putoa ratsun selästä.
Lisätietoja harrastuksista saa niitä tarjoavista yhdistyksistä ja yrityksistä.
Lue myös: Näin ratsastusterapia auttaa lasta
Jaa oma kokemuksesi