Perhe-elämä 22.03.2023

5 asiaa, joita lapselle ei pitäisi sanoa vanhempien eron keskellä

Pienilläkin sanavalinnoilla tai sanomatta jättämisillä on eroilmapiirin synnyssä suuri merkitys.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Jos lapsiperheen vanhemmat eroavat, lapsen vieraannuttaminen toisesta vanhemmasta tai eron osapuolten mustamaalaaminen ei ole hyväksyttävää.

Lisäksi on pienempiä seikkoja ja vivahteita, joihin vanhempien on erotilanteessa hyvä kiinnittää huomiota. Näin eron tuomaa stressiä voi lievittää ja samalla välttyy siltä, että viestittäisi lapselle tahattomasti negatiivisia asioita tämän toisesta vanhemmasta.

Yhdysvaltalaismedia PureWow listasi psykologien Carolyn Rubensteinin ja Lauren Cookin tuella esimerkkejä fraaseista, joita eroavan vanhemman ei kannata sanoa lapselleen.

Huomaathan, että tämä artikkeli käsittelee ensisijaisesti eroja, joihin ei liity väkivaltaa tai turvattomuutta. Tekstin pohjana on pyrkimys sujuvaan yhteisvanhemmuuteen, joka ei kaikissa erotilanteissa ole mahdollista tai edes lapsen edun mukaista.

Lue myös: Perheväkivallan uhka on suurimmillaan lapsiperheissä, kun ero laitetaan vireille

1. ”Sun äiti” tai ”sun isä”’

Lauren Cookin mukaan olisi parempi unohtaa moiset erittelyt ja puhua lapselle vain ”äidistä” tai ”isästä” siihen tapaan kuin perheessä on ennenkin puhuttu.

Vanhempien ero muuttaa perheen dynamiikkaa, mutta tällä pienellä sanavalinnalla voi ylläpitää perheen yhtenäisyyttä eron aikanakin. Se luo lapselle turvaa ja ilmentää sitä, että vanhempi kunnioittaa lapsen suhdetta toiseen vanhempaan.

2. ”Tilanteeseen” viittaaminen

Lasten kuullen voi tuntua helpommalta vältellä sanan ”ero” lausumista ääneen. Vaikka taustalla on hyvä tarkoitus, ei kannattaisi tehdä niin, varoittaa Rubenstein.

Lapset aistivat omituisen tunnelman eroa koskevissa keskusteluissa. Jos aihetta kierrellään ja kaarellaan käyttämällä sen tyyppisiä sanoja kuin ”tilanne”, voi epämääräinen sanavalinta luoda vaikutelman jostain todella pelottavasta tai huonosta asiasta.

Epämääräinen koodikieli ei luo turvallisuuden tunnetta lapselle.

Eroon on parempi viitata sen oikealla nimellä. Pienelle lapselle sanan ”ero” merkitys voi tosin jäädä abstraktiksi, jolloin hänelle on kerrottava ikätasoisesti, mistä on kyse.

3. Lupaukset tuplaamisesta

Ero on koko perheelle suuri elämänmuutos. Varsinkin alussa lapsen ikävät tunteet voivat olla pinnassa, jolloin vanhempi voi kokea tarvetta etsiä hyviä puolia.

Vanhemman suusta voikin helposti lipsahtaa lupaus, että ”nythän saat kaikki kivat asiat tuplana”. Se voi tarkoittaa esimerkiksi useampia kesälomareissuja, lahjoja, omia huoneita tai perhejuhlia.

Carolyn Rubenstein kuitenkin huomauttaa PureWow’n artikkelissa, että tällainen lausahdus valitettavasti vähättelee lapsen kokemia negatiivisia tunteita. Sen sijaan Rubenstein ohjeistaa vanhempia korostamaan, että vastedes lapsi saa viettää enemmän kahdenkeskistä laatuaikaa kummankin vanhemman kanssa.

4. ”Tämä on hyvä asia”

Ero ei ole välttämättä pahasta: parhaimmillaan eropäätös parantaa jokaisen perheenjäsenen elämänlaatua. Lapsi kuitenkaan harvemmin ymmärtää sitä heti kättelyssä.

Lapsen murheita on tärkeää kuunnella niitä vähättelemättä. On hyvä sanallistaa ääneen, että ero on juuri nyt kaikille perheenjäsenille vaikea asia.

Yhdenkään lapsen ei pitäisi joutua todistamaan jatkuvaa riitelyä.

Rubenstein kuitenkin suosittelee kertomaan lapselle rehellisesti ja ikätasoisesti eron syistä ja sen hyvistä seurauksista.

Lapselle voi aivan hyvin sanoa, että vanhemmat haluavat varmistaa hänelle sellaisen kodin, jossa ei riidellä jatkuvasti ja jossa kaikilla on hyvä olla – ja että vanhempi on myös parempi äiti tai isä, kun on onnellinen.

5. ”Juuri mikään ei muutu”

Tämä on puhdas valhe. Ja jos vanhempi valehtelee lapselle, saattaa tämän luottamus horjua häneen tulevaisuudessa, Rubenstein varoittaa.

Muutoksien laajuudesta ja laadusta on siis parasta olla rehellinen, mutta hyviä puolia on lupa painottaa. Suhtautumalla eroon hyväksyen mutta määrätietoisesti aikuinen näyttää lisäksi lapselle mallia siitä, miten vaikeiden elämänmuutosten edessä kannattaa toimia.

Lähde: PureWow

Lue myös: Jopa enemmistö pikkulasten vanhemmista harkitsee eroa – taustalla usein yksinäisyys ja yhteisen ajan puute

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X