Perhe-elämä 27.01.2021

Anna: Krista Kosonen muutti Norjaan tyttärensä kanssa – alku oli raastavaa: ”Eihän Selma osannut norjaa lainkaan”

Krista Kosonen on asunut viimeiset kuukaudet Oslossa tyttärensä kanssa. Alussa tunteet olivat pinnassa niin äidillä kuin tyttärelläkin.

Teksti
Johanna Jantunen
Kuvat
Jouni Harala

Näyttelijä Krista Kosonen, 37, muutti syksyllä 5-vuotiaan Selma-tyttärensä kanssa kahdestaan Norjaan. Syynä olivat Kristan työt: hän näyttelee HBO Nordicin tuottamassa Beforeigners-tv-sarjassa, jonka toista tuotantokautta kuvataan parhaillaan Oslossa.

Kristan puoliso ja Selman isä, Antti J. Jokinen jäi Suomeen omien töidensä vuoksi.

Muutto Norjaan oli Selmalle vaativa paikka, Krista kertoo Anna-lehdessä. Tunteet ovat olleet pinnassa sekä äidillä että tyttärellä.

– Alku oli raastavaa. Eihän Selma osannut norjaa lainkaan, kun hän aloitti päiväkodissa. Sormi kerrallaan yritin irrottaa hänen kättään omastani, kun aamuisin jätin hänet päiväkotiin. Minua ärsytti hokea lapselle, että ole nyt reipas, sillä ei elämässä aina tarvitse olla reipas.

Kristalla ei kuitenkaan ollut muuta vaihtoehtoa kuin yrittää rohkaista tytärtään.

– Lopputulos oli, että Selma jäi itkemään ja minä menin itkemään viereiseen puistoon.

Parin viikon jälkeen päiväkotiarki alkoi kuitenkin sujua jo paremmin.

– Ensimmäinen iso muutos parempaan tapahtui, kun tuli Selman syntymäpäivä. Hän sai päiväkodissa kruunun päähänsä, toiset lapset lahjoittivat hänelle maalauksiaan ja lapsille tarjottiin jäätelöä. Se muutti paljon.

Suomalaiset Oslossa -Facebook-ryhmästä löytyi apua arkeen

Beforeigners-sarjan kuvaukset kestävät ainakin helmikuun loppuun, joten siihen saakka Krista ja Selma vielä asuvat Norjassa.

Koronapandemian takia he pääsivät käymään Suomessa syksyn aikana vain kerran. Silloin he viettivät isänpäivää Nauvossa. Myös jouluna he pääsivät lomailemaan Suomessa.

Koronaan liittyvien matkustusrajoitusten takia äiti ja tytär eivät ole saaneet luokseen sukulaisiaan Suomesta. Kristan eläkkeellä oleva äiti on auttanut Kristaa usein lapsenhoidossa, mutta nyt hän ei ole voinut matkustaa Osloon avuksi.

– Onneksi tajusin heti syksyllä varautua pahimpaan. Suomalaiset Oslossa -Facebook-ryhmän kautta löysin avuksi ihanan Annin, joka oli virkavapaalla turkulaisesta päiväkodista. Hän tuli meille aina aamuisin ja ryhtyi keittämään Selmalle puuroa, kun itse lähdin kuvauksiin, Krista kertoo Annassa.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X