Perhe-elämä 17.06.2021 Päivitetty 02.09.2021

Huuhkaja Joona Toivio varttui huostaanotettujen lasten kanssa – ”Olen oppinut arvostamaan vanhempieni valintaa entisestään”

Suomen jalkapallomaajoukkueen Joona Toivio kokee, että kaikki sisarukset saivat perheessä samanlaiset mahdollisuudet kasvuun.

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
Carl Sandin

Huuhkajien luottopelaaja Joona Toivio, 33, nostaa esiin sijaisvanhemmuutta oman lapsuutensa esimerkillä. Hän toimii valtakunnallisen sijaisvanhempien Ajoissa kotiin -rekrytointikampanjan suojelijana.

Toivion vanhemmat toimivat sijaisvanhempina hänen lapsuus- ja nuoruusaikanaan.

– Sain kasvaa todella hienossa perheessä. On tosi iso juttu, että ihmiset pystyvät sijaisvanhempina antamaan turvallisen lapsuuden myös sellaisille lapsille, joilla ei olisi välttämättä mahdollisuutta siihen muuten, Toivio kertoo Perhehoitoliiton tiedotteessa.

Lue myös: Ryhtyäkö sijaisvanhemmaksi – Millaista sijaisvanhemmuus on?

Kahden lapsen isä Joona Toivio: Kaikki yhtä perhettä taustasta riippumatta

Joona Toivion lapsuudenkodissa asui hänen biologisten vanhempiensa ja sisarustensa lisäksi huostaanotettuja lapsia, jotka oli sijoitettu asumaan heille.

Toivion mukaan sijoitetut lapset olivat aivan samalla tavalla osa hänen lapsuudenperhettään kuin kaikki muutkin.

Kaikki perheessä asuvat lapset saivat hänen kokemuksensa mukaan tasavertaiset mahdollisuudet arjessa. Osa sijoitetuista lapsista pelasi vapaa-ajallaan jalkapalloa, aivan kuten Joonakin.

Lue myös: Kuusiviikkoinen Olli-vauva tarvitsi kiireesti sijaiskodin – Tältä sijaisvanhemmuus tuntuu: ”Vauva oli heti kuin oma”

Parhaillaan jalkapallon EM-kisoissa Suomen jalkapallomaajoukkueen puolustajana pelaava Toivio on itse kahden lapsen isä. Perheeseen kuuluvat Tiia-puolison lisäksi nelivuotias Livia sekä kohta vuoden ikäinen Leo.

– Nykyään kun olen itsekin isä, olen oppinut arvostamaan vanhempieni valintaa entisestään, Toivio sanoo.

Sijaisperheiden tarve on Suomessa kasvanut

Sijoitettujen lasten määrä on ollut kasvussa jo vuosia. Korona-aika on lisännyt sijaisperheiden tarvetta yhä enemmän, kun lapsiperheiden kuormitus on kasvanut.

Lue myös: Korona-ajan huoli: Moni äiti jää nyt todella yksin vastasyntyneen vauvan kanssa – ”Saamme päivittäin epätoivoisia yhteydenottoja”

Suomessa kodin ulkopuolelle oli vuonna 2020 sijoitettuna yli 19 000 lasta ja nuorta. Heistä lähes puolet (43 %) asui sijaisperheissä.

Perhehoito onkin lastensuojelun sijaishuollon ensisijainen muoto esimerkiksi laitossijoituksiin nähden.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X