Perhe-elämä 08.08.2019 Päivitetty 12.11.2020

Kihomadot ja siivous: Tartuntaan riittää yksikin muna – lue lääkärin siivousohje

Kihomatojen siivous voi käytännössä koskea kaikkia kodin pintoja, esimerkiksi vuodevaatteita tai leluja. Miten menetellä? Kysyimme asiaa lääkäriltä.

Teksti
Piia Sainio
Kuvat
iStock

Oletko joskus tiiraillut lapsesi peräaukkoa taskulampulla keskellä yötä ja tuntenut olosi aivan uunoksi? Et taatusti ole ainut. Ehkä olet jopa harkinnut teippikikkaa? Kihomadoista on saatava todisteet ja suuri siivous käyntiin!

– Enää kihomatojen ja niiden munien metsästämistä teipillä ei suositella, yleislääkäri Toni Vänni Terveystalosta sanoo.

Aiemmin siis peräaukkoa on taputeltu liimapuoli alaspäin käännetyllä teipillä.

– Parempiakin menetelmiä on. Pelkkä ulostenäyte ei anna varmuutta, mutta tikkunäytteistä saadaan tarkkoja tuloksia.

Tikkunäytteen ottamista varten on käytävä terveydenhoitajan vastaanotolla. Hoitajalta saa näytetikut ja ohjeet näytteen ottamista varten. Näyte otetaan yleensä kotona ja aina ennen aamupesua. Monesti näytteitä kehotetaan ottamaan kolmena peräkkäisenä aamuna, sillä yksi näyte paljastaa vain puolet todellisista infektioista, kun taas kolme näytettä paljastaa yhdeksän infektiota kymmenestä.

Purkkiin otetusta ulostenäytteestä mato tai sen munat löydetään vain joka kymmenenneltä kihomatoinfektiota sairastavalta.

Lääkärin vastaanotolla diagnoosi perustuu yleensä oireisiin ja tikkunäytteeseen, Toni Vänni sanoo. Sekä tietenkin siihen, jos matohavaintoja on tehty.

– Aika harvoin tässä vastaanotolla tulee kihomatoja nähneeksi, kun ottaa huomioon, miten yleinen vaiva se on. Onneksi kihomato on kohtuullisen vaaraton.

Kihomadot ja siivous
vuodevaatteet vaihto päivittäin
pesu 60 asteessa
Alusvaatteet vaihto päivittäin
ruokatarvikkeet suojattava esim. kansilla
ovenkahvat pyyhittävä huolellisesti
makuuhuoneet pestävä, tuuletettava
wc/kylpyhuone pestävä, tuuletettava
sauna pestävä, tuuletettava

Vermox on reseptilääke ja Pyrvin vapaa. Kumpi on parempi?

– Vermox on siinä mielessä tehokkaampi, että se tappaa melkein kaikki suolistoparasiitit, myös sukkulamadot ja suolinkaiset. Toisaalta itsehoitolääke Pyrvin toimii kihomatoihin ihan yhtä lailla. Sitä voi hyvin käyttää, jos vaikuttaa siltä, että perheessä on kihomatotartunta.

Pyrvin-paketti on kalliimpi (29 e/20 tablettia) kuin reseptillä saatava Vermox (13 e/6 tablettia), mutta toisaalta lääkärikäyntikin maksaa.

Kuuden tabletin Vermox-paketista riittää kolmelle ihmiselle, itsehoitolääke Pyrviniä taas tarvitaan useampia tabletteja: kerta-annos on yli 70-kiloiselle aikuiselle 6 tablettia ja lapselle (15–30 kg) 2 tablettia.

Siivous: Voivatko kihomadon munat säilyä huonepölyssä?

– Kihomato tarttuu niin, että muna saadaan jostain käsi-suu-kontaktilla elimistöön. Tartunta-aika on pitkä, useita viikkoja. Munan kuoriutuminen kihomadoksi voi kestää jopa yli kuukauden.

– Kierto on siis pitkä, ja munia voi olla käytännössä missä kodin pinnoilla tahansa, esimerkiksi vuodevaatteissa tai leluissa. Vuodevaatteet ja käsipyyhkeet kannattaakin vaihtaa päivittäin, jos kihomadoista ei millään meinaa päästä eroon. Ruokatarvikkeet kannattaa peittää, jotta munia ei leviäisi niihin huonepölyn mukana. Kannattaa varmistaa, että kuivaruokapurkeissa on kannet päällä.

Onko puhdistusaineella merkitystä kihomatoperheessä?

– Kodin pesuaineista ei ole sinänsä tässä hyötyä. Olennaisempaa olisi saada munat tarttumaan siivousrättiin ja siten pois pinnoilta. Toisaalta siivous rätillä pyyhkimällä voi myös vahingossa levittää munia laajemmalle alueelle.

Mikä on tärkein keino kihomatokierteen katkaisemiseksi?

– Käsihygienian merkitystä ei voi liikaa korostaa, jos mietitään, miten ne kihomadot oikein tarttuvat. Peräpäästähän ne tulevat.

– Hyvään käsihygieniaan kuuluu se, että kynnet pidetään lyhyinä ja kädet pestään kunnolla saippuan ja harjan kanssa jokaisen wc-käynnin jälkeen ja aina ennen ruokailua, tietenkin aina myös vaipan vaihtamisen jälkeen. Myös aina ulkoa sisälle mentäessä kädet kannattaa pestä hyvin.

– Yllättävän harva pesee kätensä saippualla ennen ruokailua. Enemmän on niitä, jotka jättävät pesemättä, Vänni toteaa.

Lue tarkemmat ohjeet kihomatojen karkottamiseen.

Kannattaako lääkettä syödä, jos tartunta ei ole varma?

– Mitään lääkettä en suosittele ottamaan varmuuden vuoksi. Jos kihomatoja on kuitenkin ollut aikaisemminkin ja jos oireet, kuten kutinan, tunnistaa selkeästi, kyllä sen Pyrvinin voi ottaa.

– Jos vaiva on tuttu potilaalle, olen kirjoittanut yleensä Vermox-reseptin, etenkin jos koko perheellä on samoja oireita. Kaikki perheenjäsenet kannattaa hoitaa samaan aikaan.

Siivous karkottaa kihomadot, mutta kaikki lähtee käsipesusta.

Siivous karkottaa kihomadot, mutta kaikki lähtee käsipesusta.

Unohtuisiko käsien pesu harvemmin, jos se olisi hauskaa?

Miksi koko perhe kannattaa hoitaa samaan aikaan?

– Kihomato tarttuu hyvin herkästi. Käytännössä jo yhdestä madon munasta voi saada itselleen tartunnan. Kihomadot ovat hankalia, mutta onneksi lääkkeet ovat tehokkaita, etenkin kun kahden viikon päästä ensimmäisestä annoksesta otetaan tehosteannos.

Haittaako, jos matolääkettä ottaa useasti vuodessa?

– Reseptilääke Vermoxilla voi olla joitain haittoja, mutta melko turvallisia nämä lääkkeet ovat. Kannattaa muistaa, että niitä käytetään vain tarpeen mukaan.

Mikä muu voi aiheuttaa kutinaa pyllyyn kuin kihomadot?

– Syitä on monenlaisia: allergia saattaa aiheuttaa kutinaa, samoin streptokokki-infektiot. Ummetus tai ripuli tuovat hygieniahaasteita, joista saattaa seurata ärtynyttä ihoa ja kutinaa. Aikuisilla taas peräpukamat ovat usein syy kutinan takana.

Juttua täydennetty 12.11.2020. Lisätty siivousohjeisiin taulukko.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X