Perhe-elämä 31.03.2020

Koko Pauliinan perhe sairastui koronaan: ”Jalat eivät kantaneet, en pysynyt hereillä, happi ei kulkenut”

Koronaviruksen vuoksi sairaalaan eivät joudu vain yli 70-vuotiaat. Lapsiperheen äidille korona aiheutti keuhkokuumeen.

Teksti
Johanna Jantunen
Kuvat
Heli Hirvelä

Ensin koronavirukseen sairastui Erikssonien perheen 9-vuotias kuopus. Pojalle nousi korkea kuume ja joka paikkaa särki.

– Sitten kuume laski, kunnes se taas palasi yhtenä päivän takaisin. Kuume sahasi edes takas, Pauliina-äiti kertoo.

Poika oli saanut viruksen Lauttasaaren koulusta ja hän oli valmiiksi kotikaranteenissa, kuten Kaksplus aiemmin kertoi.

Kuopuksen sairastuttua koronaan myös muu perhe eli äiti, isä ja isoveli testattiin. Testitulokset olivat kuitenkin negatiiviset – ne tehtiin kenties liian aikaisin.

Sitten kaikki alkoivat oireilla. Isoveli sai flunssan kaltaisia oireita ja vanhemmille nousi korkea kuume. Koronatestit tehtiin uudestaan ja nyt ne näyttivät positiivista.

Rajuimmat oireet sai Pauliina. Korona vei hänet päivystyksen kautta sairaalan keuhko-osastolle. Hänen jalkansa eivät kantaneet, hän ei pysynyt hereillä eikä happi enää kulkenut.

Koronavirus vei kolmeksi yöksi sairaalaan

Pauliinan oireet olivat aluksi lieviä ja hän ajatteli sairastavansa tavallista flunssaa: olihan koronatestikin ollut negatiivinen. Kun Pauliinalle sitten nousi 39 asteen kuume ja testit uusittiin, oli selvää, että koko perhe oli kuitenkin saanut koronatartunnan perheen kuopukselta.

– Kun poika nukkui kipeänä vieressäni, tulimme siihen tulokseen, että on käytännössä mahdotonta yrittää estää tartuntaa muuhun perheeseen. Otettiin riski, että myös me muut sairastumme.

Pauliina sinnitteli kotona viikon ajan kovassa kuumessa. Lopulta oireet olivat niin rajuja, että hänen oli lähdettävä päivystykseen. Kun Pauliina yritti hengittää, häntä alkoi heti yskittää. Hengitys ei enää kulkenut kunnolla.

Lääkärissä Pauliinan keuhkot kuvattiin ja paljastui, että koronavirus oli ehtinyt viikossa aiheuttaa keuhkokuumeen. Pauliina jäi saman tien keuhkosairauksien vuodeosastolle, jossa hän vietti kolme yötä. Hän sai suonensisäisesti antibioottia ja kahmalokaupalla muita lääkkeitä.

Lapsille on puhuttu koronasta paljon

Sairaalassa oli rauhallista. Pauliina oli eristyksissä omassa huoneessaan, kuten moni muukin osastolla oleva potilas.

– En jaksanut muuta kuin nukkua, siinä ne päivät kuluivat. Sain vähän pidettyä yhteyttä kotiin, jotta siellä tiedettiin, missä mennään.

Vieraita osastolla ei sallittu. Huoneessa kävivät vain suojavarusteisiin pukeutuneet lääkärit ja hoitajat. Pauliinaa pelotti. Kukaan ei tiennyt, miten tauti etenee tai selviääkö Pauliina varmasti. Epätietoisuus oli raskasta.

– Kukaan ei pystynyt sanomaan minulle, että ei mitään hätää.

Lääkkeet alkoivat onneksi toimia ja Pauliina pääsi kolmen sairaalapäivän jälkeen kotiin.

– Oli ihanaa, kun olimme taas koko perhe koossa. Pojilla oli ollut tosi kova ikävä. Muuten he ovat ottaneet tilanteen rauhallisesti. Olemme kyllä selittäneet ja puhuneet heille koronasta paljon.

Koronavirus sairastutti koko perheen.

Pauliinan perheeseen kuuluu mies ja kaksi poikaa. Kuva vuodelta 2018.

Koronaviruksen oireet olivat voimakkaita, vaikkei perhe ole riskiryhmää

40-vuotias Pauliina ei kuulu koronaviruksen riskiryhmiin, mutta hänellä on astma. Tämänhetkisen tiedon mukaan astmaa sairastava kuuluu koronaviruksen riskiryhmään vain, jos astma on huonossa hoitotasapainossa.

Myöskään Pauliinan mies ei kuulu riskiryhmiin, mutta silti hänkin joutui käymään päivystyksessä. Mies oli kovassa kuumeessa viikon ajan, eikä kuume laskenut lääkkeillä.

– Meidän perheseeen korona tuli jostain syystä tosi pahana. Miehellä ei kuitenkaan todettu antibiootteja vaativaa sairautta ja lopulta hän selvisi levolla ja särkylääkkeillä kotona. Onneksi silloin, kun olin sairaalassa, hän pystyi huolehtimaan lapsista.

Pojat ovat jo täysin terveitä ja jaksavat tehdä koulutehtäviään. Perheen 12-vuotias esikoinen selvisi koronasta kaikista vähimmällä: hänellä oli kova kuume vain parin päivän ajan.

”Minua on hoidettu tosi hyvin”

Nyt Pauliinan oireiden alkamisesta on kulunut kaksi viikkoa. Hänen antibioottiannoksensa on 6 tablettia päivässä ja kuume on ollut vihdoin laskusuunnassa. Sairaalasta kotiin pääsyn jälkeen kuume on kuitenkin välillä noussut ja sitten taas laskenut.

–  Eilen oli ensimmäinen päivä kun ajattelin, että ehkä tämä tästä. Todella toivon, että nyt alkaa riittää.

Saamaansa hoitoon Pauliina on ollut tyytyväinen. Tänään on kontrolliverikokeiden aika.

– Hoitaja tulee meille kotiin eikä minun tarvitse lähteä minnekään. Minua on hoidettu tosi hyvin.

Pauliina on Kaksplussan verkostobloggaaja. Hän pitää Mrs. Eriksson’s Room -blogia.

Lue myös: 9-vuotiaalla lapsella korona – Äiti: ”Minun piti hirveästi selitellä tilannetta, jotta saisimme apua

Ajankohtaista koronaviruksesta: Lue Tekniikan maailman ilmaista Koronavirus-teemalehteä

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X