Koti 01.09.2022 Päivitetty 29.12.2022

1 600 euron sähkölasku sai suurperheen äidin järkyttymään: ”Viikkorahaan ei ole varaa”

Ei enää pitsaperjantaita, eikä pleikkaripelejä. Suihkussa saa viihtyä vain viisi minuuttia kerralla. Kaikki sähkönsäästökeinot ovat nyt käytössä Taimelan perheessä.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock
42 kommenttia

Tänä syksynä Monika Taimelan viisihenkinen perhe aikoo sopeutua viileämpään kotiin. Edessä on asteittainen totutteleminen alle 20 asteen sisälämpötilaan.

– Lämmittelemme yhdessä takkahuoneessa, jos kovilla pakkasilla on oikein kylmä, Monika suunnittelee.

Lue myös: Kolmen lapsen äiti Saana säästi pienistä hoitajan tuloistaan vuodessa 18 tuhatta – vaadittiin velkakierre ja ulosottouhkaus, jotta suhde rahaan muuttui

Kyseessä ei ole ainoa sähkönsäästötoimi, jonka Kirkkonummella asuva perhe tekee tämän vuoden aikana.

Säästökohteiden pohtiminen alkoi joulukuussa 2021, kun perhe joutui kokemaan kovan shokin.

Monikan silmiin osui Facebook-päivitys, jossa ystävä taivasteli 500 euron sähkölaskuaan. Monika aprikoi, että heilläkin tulisi olemaan suurempi lasku.

– Jalat olivat mennä alta, kun avasin Fortumin sovelluksen. Sydän hakkasi, ja mietin, että mitä helvettiä tämä oikein on, hän kertoo.

Sähkölasku siltä kuukaudelta oli 1 638,98 euroa. Se tulisi maksaa tammikuun alussa.

Monikan ja hänen miehensä verotettavat ansiot ovat vuodessa reilut 100 000 euroa, mutta menoja kolmen teinin kanssa riittää. Tällä hetkellä perheessä on myös vaihto-opiskelija.

Asuntolainasta perheellä on vielä 300 000 euroa maksamatta. Kesällä 2021 hankittua vesi-ilmalämpöpumppua maksetaan edelleen osamaksuna. Teinien urheiluharrastuksista perhe ei halunnut nipistää.

Niinpä vanhemmat päättivät nostaa rahat sähkölaskua varten lasten säästöhenkivakuutuksesta. Muutamien laskujen eräpäivää he saivat siirrettyä tammikuulta eteenpäin.

– Olimme laittaneet lapsille pienen summan rahaa joka kuukausi, jotta heillä olisi turvanaan pieni pesämuna, kun he muuttavat omilleen.

Sähkölaskun maksaminen haukkasi merkittävän osan turvapotista.

Lue myös: Perheenäiti Päivi selätti kymppitonnien velkakierteen ja kerrytti hoitovapaalla 5000 euron säästöt: ”Ymmärsin tehneeni toista työtä turhaan”

Ei pitsaa, ei pleikkapelejä

Taimelan koti on 250-neliöinen paritaloasunto. Koti ja vesi lämpiävät vesi-ilmalämpöpumpulla, joka toimii sähköllä.

Siksi teinit eivät saa viihtyä suihkussa jalkapallopelin jälkeen viittä minuuttia pidempää.

– Puolisoni on sanonut, että käy ikävä kyllä muuten katkaisemassa lämpimän veden tulon.

Suihkuun lasten on kuitenkin päästävä päivittäin.

– Ei treenien jälkeen voi olla peseytymättäkään, Monika toteaa.

Muutama päivä sitten lapset tiedustelivat, voisivatko he paistaa pitsaa joku päivä. Asiaa vaati tarkkaa harkintaa.

Ennen suurta sähkölaskua perheellä oli tapana viettää pitsaperjantaita. Uuni saattoi olla lämpimänä parikin tuntia, kun koko perheelle paistettiin pitsoja.

Nyt ruokaa laitetaan muutenkin suurempina annoksina, jotta siihen ei tarvitse kuluttaa päivittäin sähköä – varsinkin uuniruokia tehdään nyt vähemmän.

Pyykkiä pestään harvemmin. Koneellisten on oltava täysiä.

– Vasta, kun vaatekaapit ovat tyhjiä, pestään pyykkiä.

Aiemmin lapsia viihdyttäneet pelikoneet, muun muassa Play Station, on laitettu jäähylle.

– Se unohtui liian monta kertaa päälle, vaikka kukaan ei ollut pelaamassa, Monika kertoo.

Sähkön hinta on alimmillaan yöaikaan, mutta harva pystyy ajoittamaan suurimman sähkönkulutuksensa yöhön. Kuvituskuva.

Koko perhe mukana säästötalkoissa

Nyt Taimelalla on kiinteähintainen sähkösopimus, jonka hinta tarkistetaan neljä kertaa vuodessa.

Ennen sitä Monika tarkisti joka aamu ensimmäiseksi herättyään sähkön hinnan, jotta saattoi suunnitella päivän aikataulut.

Silti säästöteot ovat välttämättömiä.

Monika kertoo, että he eivät ostele ruoan lisäksi muuta kuin tarvittaessa harrastusvälineitä. Nekin hankitaan alennusmyynneistä. Lapset ovat oppineet etsimään edullisia vaatteita kirpputoreilta.

– Teinit ovat alkaneet itse etsiä halvinta vaihtoehtoa. Toinen kaksosistamme on lähdössä vaellusleirille. Hän itse etsi halvimman junayhteyden perille.

Matkoilla perhe ei käy, mutta Monika taittaa joka työpäivä matkan toimistolle, jotta kotona ei kuluisi sähköä.

Välillä lapsia harmittaa, kun Monika toteaa, että ei ole antaa rahaa kavereiden kanssa menemiseen. Lapset kuitenkin tienaavat itse pientä palkkaa jalkapallopelien erotuomareina.

– Viikkorahaa meillä ei ole ollut varaa maksaa.

On myös huojentavaa, että perheen kuopukset ovat syntyneet vuonna 2005. Heidän aloitettuaan lukio-opinnot käynnistyi kokeilu maksuttomasta toisesta asteesta.

– Nyt ei olisi ollut varaa ostaa kurssikirjoja tai opiskeluläppäreitä lapsille.

Huolettaako perheesi rahojen riittäminen? Vastaa kyselyyn!

Kerro Kaksplussalle perheesi taloustilanteesta, ja voit osallistua liki 100 euron arvoisen lukupaketin arvontaan. Kyselyyn voi vastata 31.10.2022 asti.

Anna.fi: Puskurirahasto pelastaa yllättävissä tilanteissa – katso asiantuntijan 6 vinkkiä, miten säästää pahan päivän varalle

Kommentit (42)

Onkohan eletty hiukan yli varojen jos ei noilla palkoilla pysty sähkölaskujaan maksamaan. Tarviiko 3 lapsinen perhe 250 neliötä? Kun 15 lapsisiakin perheitä on alle 200 neliöisissä. Ja sieltä lasten säästötilwiltä minne on lapsilisät säästetty, voi hyvin ottaa, ne on elämiseen tarkoitettukin. Se vaan että 2000eyht/ kk 6 lapsisenkin perheen täytyy hyvinkin tulla toimeen 1100e sähkölaskujen kanssa, kaikki mahdollinen ostettu kirpparilta tähänkin asti. Tai sen 880e kuussa saavan eläkeläismummonkin on selvittävä sähkölaskuistaan ja putoaa just siihen ettei mitään tukia saa. Ja lääkkeet vielä. Ja mikä suurperheen on 3 lapsinen🤣🤣🤣. Ja ei oo yhtään varauduttu varmaan korkojen nousuun? Miten noin paljon voi edes olla asuntolainaa ? Just rakennettu? Ehkä kannattaisi miettiä vähän rahankäyttöä ylipäätänsä. Luulis noilla tuloilla että olis vähän puskuria säästössä. No tietty on pari kallista sähköautoa rai uutta Bemaria pihassa ja uima-altaat ja porealtaat sun muut ja luottokortit tapissa kun joka lomilla reissattu kaukomailla. Hiukan järkeä juttuihin.

Sinänsä ei kait sitä tarvitse herätä pyykkiä pesemään, illalla kone täyteen ja ajastus niin että pesu alkaa yöllä halvan sähkön aikaan ja on valmista kun heräilee aamulla.
Päättäjilläkään ei hirveästi ole paukkuja tilanteen parantamiseen, paitsi ehkä kaupungeilla joilla on oma sähkövoimala, ne voisivat ruveta myymään sähköä vain asukkaille pörssin ulkopuolelta ja halvalla hinnalla. Mutta se vähentäisi saatuja veromarkkoja ja tarkoittaisi että kunnallisveroa pitäisi nostaa ja palveluista leikata, ja se on varsin hankalaa päättäjille kun pitäisi vielä päästä seuraavistakin vaaleista läpi.

Ei mitään järkeö tässä touhussa. Kun halvat määräaikaiset sopimukset loppuvat pit koko elämä ajoittaa sen mukaan milloin on halvinta sähköä. Eli herätä yöllä pesemään pyykkiä ja tekemään ruokaa vaikka aamulla on töitä. Ei voi mistään nauttia mikä kuluttaa sähköä. Päättäjiä ei kiinnosta aidosti, koska ongelma ei koske heitä itseään. He eivät todellakaan suostuisi itse tuollaiseen omassa elämässään. Mutta kun ei koske heitä, niin sanotaan vaan höpöhöpöneuvoja, jotka eivät ratkaise itse ongelmaa. Kihta sähkölämmitteinen asunto = mahdoton myydä ja jumissa ollaan. Henkilökohtainen talous meni plörinäksi loppuelämäksi.

Oikeastaan jossain määrin hyvä, että sähkön hinta nousi. Ainakin osalle ihmisistä. Jospa näin opitaan laittamaan asioita tärkeysjärjestykseen ja kohtuullistamaan ja karsimaan turhia, ylimääräisiä kuluja.
Luontokin kiittää.
Enkä todellakaan tarkoita, että olisi hyvä joutua pihistämään oikeasti tarpeellisista asioista.
Vähän oudolta tämä juttu kuitenkin kuulostaa, paljonko mm töihin ajo todellisuudessa vähentää mitään kuluja? Tai pizzojen paistamatta jättäminen? Jotain ruokaa kai kuitenkin pitää tehdä ja useimmiten siihen tarvitaan sähköä.
Ja miksi asuntojen pitää olla niin älyttömän suuria, niiden lämmitykseen kuluu joka tapauksessa paljon rahaa. Kuitenkin suurin osa elämästä tapahtuu muualla – koulussa, työssä, harrastuksissa.
Ps meillä lämpö ollut jo vuosia 18-19*C, josta emme enää voi, emmekä aio vähentää.

Joo, kaks tuntia uunit päällä pitsan paistoon, oikeasti? Mulla 4.lasta, ja todellakaan pitsojen paistoon mee kahta tuntia. Kyllä tohon hintaan sähköö uppoaa todellakin niihi kahteen sähköautoon.

Taisi unohtua mainita isin ja äidin sähköauton lataukset joka päivä..

Tärkein asia tässä jutussa jäi selvittämättä. Siis minklainen sopimus perheellä. En oikein tajua miten voi saada aikaan 1600€ sähkölaskun (kk), kun samalta jaksolla meillä olis sähkölasku 160€ (omakotilassa), jossa myös suurin osa lämmityksestä ilmalämpöpumpuilla.

Karmeat hinnat, aikanaan olisin halunnut omakotitalon tosin eipä ollut varaa hankkia omaa kun lapsia oli neljä, ja omat tulot pienet. Maksullisia harrastuksia lapsilleni en voinut kustantaa, kirjasto lenkkeily ja luistelu sai kelvata. Vietettiin tosin paljon aikaa yhdessä. Sähkön hinnat on ryöstöä voisivat nyt laittaa ne varavoimalat käyntiin. Jännä että hallitus pystyy väkäämään kaikenlaisia pakkolakeja mutta tässä asiassa ollaan ihan kädettömiä

Miksi pitää olla 250 neliön talo? Puolet pienempi riittäisi. Ihan hyvä, ilmaston kannalta, jos aletaan kohtuullistaa rakennettavien talojen kokoja. Niiden lämmittäminen ei tosiaan ole ilmaista.

Sellainen pikkujuttu kuin euribor. 300k€ lainapääoman korko voi pian lähennellä 4 prosenttia (12 kk euribor n. 3% ja marginaali prosentin luokkaa) joka nappaa tasan 1000 euroa joka kuukausi. Ja laina ei vielä lyhene yhtään. Tuon rinnalla pizzan lämmittäminen perjantaisin tai pelikonsolin sähkönkulutus ovat aika pieniä kulueriä. Toki rikkana rokassa.

Ja kuten täällä jo mariabb hienosti laski, ei tuo ”yli satatuhatta euroa vuodessa” ole lopulta kovin hurjasti rahaa käteen kuukaudessa. Inflaatio laukkaa hurjaa vauhtia ja rahan ostovoima hupenee.

Sadan tonnin bruttotulot vuodessa, 250 neliön talo Kirkonummella, 300 k€ velkaa, kolme lasta, kaksi autoa varmankin. Mitenköhän tuo matematiikka ei ollenkaan toimi edes alusta? Tuplatuloilla tuo ehkä toimisi, mutta olisiko siltikään järkevää? Romut myyntiin, jos rahat ei riitä. Turha se on vinkua, jos ei osaa laskea.

Mua ihmetyttää tämä heidän pärjääminen jos tulot on yli 100000 vuodessa ni luulis huvin pärjäävän. Niinhän me kaikki muutkin pärjätään ja vielä jää rahaa viikkorahoihinkin. Huh huh

no kyllä noilla tuloilla pitäisi vielä pärjätä kun puolet pienemmilläkin kitkutellaan

Ööö… viisihenkinen (vanhemmat+2 lasta+1 vaihto-oppilas) perhekö on ”suurperhe”??
🤣🤣🤣

Helsikiläisen sinkkutoimittajan mielestä kaikki perheet joissa on enemmän kuin yksi , on suurpeheitä . You know.

Noilla tuloilla, 1600€ kk ehkä vähän kutittaa ja naurattaa.

Heillä yli 300 000 jäljellä asuntolainaa, siihen menee iso osa 100 000 tuloista. Eläkeläiset eivät aina ymmärrä realiteettejä

Hyvä Sisko, eläkeläinen on kyllä omana aikanaan suhteessa sen aikaiseen palkkaansa hankkinut asunnon, kasvattanut lapset, hoitanut heidän harrastuksensa jne. Vaikka on välillä tehnyt tiukkaa, ei silti ole tarvinnut valitella, jos/kun on elänyt varojensa mukaan.

Pikaisella laskutoimituksella kummallekin vanhemmalle tilille kilahtaa verojen, tyel-maksujen ym. jölkeen n. 2400e eli yhteensä kahdelle vanhemmalle 4800e.

Kulut voisivat olla vaikka tätä luokkaa:

Lainalyhennys esim. 1800e
Kiinteistövero, tonttivuokra, kunnossapitomaksu, jätemaksu jne. esim. 100e
Vesi esim. 100e
Ilmalämpöpumpun lyhennys esim. 200e
Auton kaikki vuosikulut ja polttoaine jaettuna yhdelle kuukaudelle esim. 400e
Vakuutukset 100e
Harrastukset esim. 300e
Lasten menot esim. 400e
Aikuisten menot esim. 300e
Puhelinlaskut ja netti esim. 150e
Ruoka esim. 500e

Tämä on yhteensä 4350e/kk. Sähköön jää 450e eli kyllä se 1600e saattaa kirpaista.

Nämä vuosituojen taivastelijat eivät ehkä täysin hahmota, että tuloistsa menee yli kolmannes pelkkään tuloveroon eli 100 000:sta eurosta 33 000 ei koskaan edes käy tilillä asti.

Se on just näin!! Verotus pitää kyllä huolen siitä että rikastumaan kukaan ei palkkatuloilla pääse!!! Tämä tuuppaa unohtumaan vähän liian usein…

Toinen on muksujen harrastukset, 100 euroo kuussa ei tasan riitä teineille jos vaikka jääkiekkoa pelaa…. tytöillä luisteluun meni 300kk/nuppi ala-aste ikäisinä….

Lainaa ovat kyllä tosin aika rajusti ottaneet… mutta kyllä se vuokrallakin asuminen maksaa 5 hengen perheelle…

Moni äimistelee täällä mainittuja tuloja ja ihmettelee kuinka on mahdollista että sähkölasku laittaa talouden sekaisin. Kysehän ei kuitenkaan ole tuloista vaan tulojen ja menojen erotuksesta. Ongelmat johtaa juurensa yleensä nopeasta menojen noususta. Vaikka tulot olisi isot, voi menotkin olla suuret ja budjetti tiukka jolloin sähkön räjähdysmäinen hinnan nousu laittaa budjetin tiukille.
Näkisin että tarinan aikuiset ovat hoitaneet tilanteen loppuviimein kuitenkin hyvin, päättämällä ettei lasten harrastuksista tingitä, vaan säästellään pizza-perjantaista jne.

Huhhuh.. Aika kovat tienestit ja elävät ankeammin kuin moni vähemmän tienaava! Jotain vissiin mennyt tämän perheen rahankäytössä pieleen?! Liian suuri laina tuloihin nähden kulutusluottoja tms? Ei meidänkään taloutta yksi 1600€ lasku kaataisi, vaikka tienataan paljon vähemmän. Todellakin peiliin katsomisen paikka.

Se verottaja kurittaa nuokin tulot luulisi sinunkin tuohon ikään jo tietävän sen ja että lapsiperheen menot ovat suuret halusit tai et.

Nyt oli kyllä riman alitus Kaksplussalta. Toki on ok, että myös huipputuloisista juttuja tehdään, mutta kiperään sähkön hintaan yhdistettynä ei nyt vaan toimi. Kyllä noilla tuloilla maksaisi vaikka isompaakin sähkölaskua kuukausittain, nipistettävää on varmasti elintasosta. Perustuloinen kolmilapsinen perhe joutuu nipistämään mm. lasten harrastustuloista, vaikkei haluaisi. Kyllä kiukuttaa koko juttu.

Onhan tuo ihan järkyttävä lasku yhdelle kesäkuukaudelle. Mitä onkaan tulossa talvella? Ihmetyttää, mihin sähköä oikein kuluu. Meillä myös vesi-ilmalämpöpumppu uudehkossa paritalossa, ja kulutus neljältä vuodessa noin 8000kWh, sisältäen auton lämmityksen ja muut sähköiset menopelit. Neliöitä toki vähemmän ja asukkaita neljä.

Mikä juttu tämä on, että tehdään surkutarina energian reippaasta käytöstä, ja pleikkarista ja suihkun kestosta kyllä mainitaan, mutta: Ei sanaakaan siitä, onko suihkussa jo vettä säästävä suihkupää (voi tuplata tuon ajan 5min->10min), onko talossa sähkölämmitys ja onko jo hankittu ilmalämpöpumppu (kovimmillakin pakkasilla hyvän COP:n sellainen). Kas kun ei valojen sammuttelua mainittu… mikä ei muuten ledeillä säästä juuri mitään, tokihan hehkulamput on jo kaikilla paitsi suorasähkölämmittäjillä vaihdettuna pois.

Ei hyvää päivää, tulot 100 000 € vuodessa ja yksi sähkölasku pistää talouden sekaisin. Meitä pienituloisia eläkeläisiä on paljon, sinnittelemme 15 000 euron vuositulolla vanhoissa taloissamme. Jos huushollissa on kaksi pienituloista eläkeläistä, rahaa voi bruttona olla 30 000 €. Siitä pois verot, ruoka, lääkkeet, vakuutukset, sähköt, lääkärit, polttoaineet … Pitsaperjantaita ei olla nähty sitten työuran jälkeen. Oliskohan Monikalla perheineen peiliinkatsomisen paikka?

Perheen nuoret kuluttavat harrastuksineen enemmän kuin eläkeläiset. Jutun perheessä oli varmaan 3 nuorta aikuista vanhempien lisäksi. Asuntolainan lyhennyksiin voi mennä 1.500 euroa kuussa. Jopa toimeentulotukilaskurin mukaan perheen minimitoimeentulo edellyttäisi 3.445 euron nettotuloja kuussa. Työmatkakuluihinkin kummallakin aikuisella menee 1200 euroa vuodessa.

Ehkä sinulta eläkeläisenä unohtuu, tai puuttuu kokemus siitä, mitä kaikkia menoja kolmilapsisella perheellä on nykyaikana. Kyllä 1600e yllätyslasku laittaisi monenkin keskituloisen asuntolainaa lyhentävän perheen talouden hetkeksi sekaisin.

Ajat on muuttuneet ja on typerää verrata omaa eläkeläistilannettasi minkään lapsiperheen tilanteeseen.

Mietin ihan samaa ja että kylläpä kersojen harrastus on kallista kun ei 100 000 vuosituloista enään pysty sähkölaskua maksamaan. Taitaa pariskunta elää vähän leveästi ja joo 250 neliön tupa ilmalämpöpumpun tai useamman sellasen varas niin ei hyvä.!!

Joo, samaa mietin. Ilmeisesti ollut pörssisähkö, jossa hurjia hintoja välillä. Mutta kuitenkin. Turha olisi noilla tuloilla sääliä kerätä. Taskulaskin käsiin ja mietittävä tulot ja menot. Jokaisen omakotiasujan pitäisi aina pistää vähän jemmaan yllätysten varalta. Ensi talvena sähkölämmittäjille tulee hankalat ajat, jos on kallis sopimus. Siihen kannattaa nyt jo sähkön säästövinkit ja oman talouden säästökohteita varautua.

Olisiko ehkä kannattanut seurata sähkön hintakehitystä hieman aiemmin ja vaihtaa pörssisähkö kiinteähintaiseen… Turha itkeä siinä vaiheessa kun pissi on jo housussa.

Mitä mä en nyt ymmärtänyt? Vuosi tulot yli 100000 ja kehtaavat valittaa! Rahankäytössä ei ihan kaikki kohdallaan, kyllä noilla tuloilla pitäisi selvitä ihan helposti 1600e sähkölaskusta vaikka joka ikinen kuukausi ilman että täytyy lasten rahoihin koskea. Se jo on luksusta jos pystyy pistämään lapsille rahaa säästöön joka kuukausi ja kyllä on kamalaa että pitää mennä ihan töihin työpaikalle ettei kotona kulu sähköä! Tervetuloa todellisuuteen! Melko moni työssäkäyvä joutuu menemään fyysisesti töihin ihan työpaikalle asti joka ikinen päivä. Pitäiskö ihan pistää kolehti pystyyn että selviävät noin vaatimattomilla tuloilla edes yhden kuukauden eteenpäin. Itse olen työtön neljän lapsen yksinhuoltaja, vuositulot alle 20000 ja kaksoistutkintoa suorittava poika syntynyt vuonna 2004, eli itse on kirjatkin maksettava. Koskaan en ole pystynyt lanttiakaan laittamaan rahaa lapsille säästöön, lapsilisäkin menee ihan käyttöön ja todellakin tarpeeseen, tuo perhe kuuluu mielestäni siihen kategoriaan joka ei sitä tarvitsisi ollenkaan. Itse olen sähkölaskut maksanut ja joka päivä saadaan myös ruokaa pöytään vaikka ruuan hinta vasta kallista nykyisin onkin. Kaikilla ei edes ole takkahuonetta missä lämmitellä!

100000 vuodessa tulot ja nyt ei ole varaa käydä kunnolla suihkussa saatikka tehdä ruokaa päivittäin. Kotona työnteko lopetettava ja mentävä konttorille jotta kotona ei kulu sähköä.

Noilla tuloilla jos perhe ei pärjää, kannattaa tutkia mihin se raha oikein menee. Lapsille ei ole varaa antaa viikkorahaa eikä varaa tehdä pitsaa.

Uhriudutaan ja kunnolla. Mä en edes kehtaisi tuollaista puhua. Perheen vanhempie kulutustottumuksissa on jotain pahasti pielessä. Ehkäpä vanhemmilla olisi palaverin paikka.

Ei luoja mitä soopaa. Nauroin ääneen tuon kärsimyksen takia, kun lasten (jotka asuvat 250 neliön kodissa) pesämuniin piti koskea. Hyvä, että kohtuullisuutta joutuu oppimaan mutta ihan tervehenkiseltä tuo touhu ei vaikuta. Kannattaa ihan oikeasti selvittää aluksi vaikkapa paljonko pleikkari vie sähköä ennen kuin sen kieltää.

Nonii monika, se häätyy ottaa peukalo pois per… Ja herätä todellisuuteen, kannattaa varmaan hankkia vielä isompi asunto ja pikkuse lissää velekaa! Kyllä nuilla tuloilla luulis pystyvän maksamaan. Ainii, takkahuoneessa voi porukalla lämmitellä jos kylmä.

viisi minuuttia suihkussa on paljon. Testasin just mökillä, että ämpäri vettä riittää hyvin yhteen pesukertaan, jos on puolipitkät hiukset.

No voi nyyh. Vuositulot 100 000 euroa eikä varaa maksaa viikkorahaa? Kotona ilmalämpöpumput sun muut vekottimet, talolainaa otettu varmasti puoli miljoonaa ja vielä vaihtarikin pitänyt ottaa ruokittavaksi. Sähkölämmityksen uhista on puhuttu jo pitkään, nytkö vasta havahtuvat ettei voi törsätä miten sattuu?

Minun vuositulot 20 000 euroa ja silti saan kitsastelemalla rahaa säästöön kuukausittain.

Siis mitä?!?! Perheen vuositulot yli 100000 eur, eli tulot vajaa 10000 eur/kk, käteenjäävä osuus kuitenkin kohtuullinen, talo 250 neliöinen ja rahat sähkölaskuun otetaan lasten säästöhenkivakuutuksesta ja koulukirjoja ei olisi varaa maksaa.. No, jokainen priorisoi tyylillään, miten haluaa. Jotkut maksaa noita isoja sähkölaskuja nyt alle 2000 euron nettotuloista lainojen lisäksi, eikä ole ollut tähänkään asti mitäön pizzaperjantaita, jota nyt jättää pois, tavarat on jo tähänkin asti ostettu käytettynä, suihkuja rajoitettu jne, joten tämä artikkeli tuntuu melko absurdilta keskituloisen ihmisen lukemana.

Samaa oon ihmetelly, isotuloiset valittaa eniten. Niukun naukin keskieläkeläinen yrittää sinnitellä, puhumattakaan pieneläkeläisitä ym.

Aivan samaa mietin!!
Miten ihmeessä yli 100 000 euron vuositulot eivät riitä, vaikka olisi isokin sähkölasku? Ja noilla tuloilla luulisi vuosien aikana jääneen rahaa säästöönkin, ellei taloudenhallinnassa ole jotain suuria haasteita…
Noin iso talo ja lainamäärä ovat kuitenkin omia valintoja, joihin on mahdollista vaikuttaa. Jokin ei nyt ihan täsmää tässä jutussa.

Niin verotettavat tulot 100 tonnia. Eli veroa menee vähintään 30%, todennäköisesti 33-35%. Eli molempien tulot yhteensä kuussa 5500e tai alle. Asuntolainaa yli 300 tuhatta eli lainan lyhennys iso, siihen päälle 3 teiniä + vaihto-oppilas eli käytännössä ruokapöydässä on 6 aikuisen verran ruokittavaa. Tosin teinithän vetää monesti ruokaa enemmän kuin aikuiset, varsinkin urheilevat sellaiset. Joten ruokalasku ei varmaan ole mikään pieni.

Harrastukset, vakuutukset, netit, kännykät, liittymät, vaatteet, harrastusten varusteet, muut lainat, kulkeminen harrastuksiin ja töihin ei Etelä-Suomessa ole välttämättä kovin edullista… Kyllä kuluja syntyy äkkiä niin paljon, että 1600 euron sähkölasku ei oo mikään helppo juttu.

Toisia vaan on tosi helppo tuomita ymmärtämättä tai miettimättä asiaa tarkemmin.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X