Työ ja raha 18.06.2022 Päivitetty 19.09.2022

Kolmen lapsen äiti Saana säästi pienistä hoitajan tuloistaan vuodessa 18 tuhatta – vaadittiin velkakierre ja ulosottouhkaus, jotta suhde rahaan muuttui

Nuorena yksinhuoltajaksi jäänyt Saana ajautui talousahdinkoon, joka pakotti tarkastelemaan rahaa uudella tavalla.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
Saana Opacicin kotialbumi
6 kommenttia

Parikymppisen Saana Opacicin esikoisen huone tursusi pieniä leluja, kotileikkivälineitä ja pehmoja. Niistä olisi riittänyt kahdelle tai kolmelle päiväkodilliselle lapsia.

Saanan oli kuitenkin ostettava leluja lisää, ja maksettava ne luotolla.

Lapsi oli puettava kauniisiin lastenvaatteisiin. Niitäkin oli kaapin täydeltä.

Nuoren äidinkään ei sopinut näyttää nuhjuiselta. Niinpä rahaa paloi kuukaudessa satoja euroja myös oman ulkonäön ylläpitämiseen.

Eräänä päivänä ostelu tuli päätökseensä. Saana määrättiin ulosottoon, koska hän ei ollut maksanut velkojaan.

Lue myös: Perheenäiti Päivi selätti kymppitonnien velkakierteen ja kerrytti hoitovapaalla 5000 euron säästöt: ”Ymmärsin tehneeni toista työtä turhaan”

Yllättäen yksinhuoltajaksi

Arvasin, että sulle käy noin, Saanan vanha joukkuekaveri totesi 12 vuotta sitten. Saana oli tuolloin 18-vuotias, kun hän jäi lapsensa yksinhuoltajaksi.

Sanat satuttivat. Samoin ihmettelyt siitä, miten Saana oli tullut niin nuorena äidiksi. Oli näytettävä, että pärjää, vaikka perheen tulot puolittuivat lapsen isän muutettua.

Notkahdus tuloihin tuli heti seuraavassa kuussa. Miehen tulojen katsottiin vielä vaikuttavan Saanan vanhempainpäivärahaan, koska muutto oli tapahtunut keskellä kuuta.

Jälkikäteen ajatellen yritin kai ostaa turvaa ja varmuutta.

Saana alkoi rahoittaa ostoksiaan pikavipeillä. Pian vastassa olivat luottotiedottomuus ja ulosotto.

– Lopulta luottotietojen menettäminen oli pelastukseni. En saanut rahaa enää mistään muualta kuin töistä.

Seurakunta auttoi Saanaa vuokranmaksussa niin, että 64-neliöinen kaksio oli mahdollista säilyttää Saanan ja esikoisen kotina.

Lue myös: Mira, 25, pyysi lopulta, että hänen pienet lapsensa otetaan huostaan: ”Ihmettelimme, että missä vika on, kun yritimme parhaamme”

Rahaa ja rakkautta

Saana paiski hoitoalan töitä ja otti useita ylimääräisiä vuoroja itselleen hoidettavaksi. Perhe eli kädestä suuhun, sillä velat ulosmitattiin suoraan Saanan palkasta.

– Oli haasteellista selvitä ajallaan laskuista, pitää yllä statusta ja koittaa näyttää ulospäin, että kaikki on hyvin.

Saanan mamma, nyt jo edesmennyt isoäiti, oli useasti apuna esikoisen hoidossa. Ilman häntä Saana ei voi kuvitella selvinneensä.

”Tunsin ylpeyttä. Ajattelin, että olenpa hyvä raha-asioissa.”

Vuonna 2014 Saana tapasi Janin. Rakkaus roihahti, mutta huumassa täytyi ottaa myös raha puheeksi.

Jani opiskeli tuolloin. Hän muutti Saanan ja tämän esikoisen luokse asumaan.

Samoihin aikoihin Saana kiitteli itseään – noin 12 tuhannen euron ulosotot oli maksettu takaisin kolmessa vuodessa.

Tunsin ylpeyttä. Ajattelin, että olenpa hyvä raha-asioissa.

Opintolainaa Saana maksoi takaisin vielä pari vuotta ulosottojen jälkeen.

Paljon on muuttunut kolmessa vuodessa. Nyt Saanalla on oma yritys ja yli 15 tuhatta seuraajaa Instagramissa, jossa hän kertoo matkastaan himoshoppaajasta säästäjäksi.

Vaati itsetarkastelua tajuta, mikä oli ostosmanian perimmäinen syy. Epävarmuus ja hyvän olon etsiminen, Saana arvelee nyt.

Saana uskookin, että tulot eivät määrittele sitä, paljonko pystyy säästämään. Sen määrittelevät menot.

Hänellä itsellään oli paljon menoja, joista karsia. Saana huomasi, että töihin ostetut eväät haukkasivat ison osan kuukausipalkasta. Niinpä hän alkoi valmistaa eväänsä itse kotona.

Ennen rahatarkkailun aloittamista Saanan tili hupeni usein nolliin, ennen kuin uusi palkka kilahti tilille. Jani siirsi usein Saanalle lisää rahaa.

Ensimmäisenä säästövuonna Saana sai kokoon 18 000 euroa. Turhien kulujen karsimisen lisäksi Saana on karsinut kodistaan tavaraa ja myynyt kirpputorilla tarpeettomia esineitä.

Ensimmäinen oma asunto

Enää Janin ei ole tarvinnut suorittaa rahansiirtoa vaimolleen, vaikka he ovatkin sopineet, että talous ja rahat ovat perheen yhteisiä.

Raha ei kuitenkaan ole koskaan aiheuttanut pariskunnalle riitoja. Saana epäilee sen johtuvan siitä, että ylikulutus ja velkaantuminen olivat kuitenkin hänen ongelmiaan jo ennen Jania, eikä ylivelkaantumista tapahtunut yhdessä.

– En aio enää ostaa yhtään lipastoa tai kaappia lisää. Jos tilaa ei ole, vähennän tavaraa.

Muhkea säästösumma on varattu ensiasunnon ostoa varten. Pariskunta sai juuri kuulla, että heidän ostotarjouksensa kaksikerroksisesta rivitaloasunnosta Turun seudulta on hyväksytty.

– Olemme häkeltyneitä ja onnellisia.

Saana muistuttaa, että vastaavaa säästötavoitetta ei välttämättä kannata heti tavoitella. On tärkeää, että ylipäätään tiedostaa, mihin omat varat uppoavat, jotta menoihin pystyisi vaikuttamaan.

Lue myös: Mitä lapsi maksaa? Vauva on kallein, kuusivuotias edullisin – suomalaisprofessori ihmettelee yhtä erikoista notkahdusta

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön simple living (@saanaopacic) jakama julkaisu

Taloustaidot kuntoon jo lapsena

Saana kasvoi itse seitsemänlapsisessa suurperheessä. Vaikka elämä ei ollut köyhää, rahaa oli rajallisesti. Niinpä Saanan vaatteet ostettiin kirpputorilta jo silloin, kun se ei vielä ollut trendikästä.

Rahasta ei kuitenkaan juuri puhuttu. Muuta kuin siitä, että sitä ei ollut paljoa.

Saana puhuu miehensä kanssa raha-asioista myös lasten kuullen. He ovat kuitenkin tarkkoja, mitä ja miten puhuvat. Lapsien ei tule ottaa raha-asioita harteilleen tai kokea syyllisyyttä siitä, että perheellä varoja kuluu lapsen asioihin, kuten harrastuksiin.

”Raha on lopulta turvaa. Siksi me tavoittelemme sitä. On kuitenkin tarpeetonta, että rahaa ja sillä hankittuja tuotteita pidetään statussymboleina.”

Saana ja Jani saattavat tarkistaa ääneen, että onhan toisen tilillä rahaa. Mitään syvempiä keskusteluja he eivät käy lasten kuullen rahasta.

Lapset, 3-, 6- ja 12-vuotias, saavat rahaa silloin tällöin lahjaksi esimerkiksi sukulaisiltaan. Saana haluaa opettaa lapsensa huomaamaan, miten monesti ostohalu ei vastaakaan oikeaa tarvetta.

Toisaalta hänestä on tärkeää, että lapset saavat käyttää rahansa niihin asioihin, jotka heitä ilahduttavat.

Saanan mielestä lasten kanssa pitää puhua rahasta, mutta se tulee tehdä harkiten – niin, että lapsi ei joudu murehtimaan raha-asioita. Kuvassa Saanan lapsia.

– Kun esikoinen haaveilee uusista kynistä, kehotan häntä tutkimaan, kuinka monta kynää häneltä jo löytyy. Oivaltamisen kautta he oppivat talouden hallintaa.

Taloustaitoja tulisi opettaa Saanan mielestä kouluissa nykyistä enemmän. Niin, että perhetaustasta huolimatta jokaisella olisi mahdollisuus hallita taitavasti talouttaan.

– Raha on lopulta turvaa. Siksi me tavoittelemme sitä. On kuitenkin tarpeetonta, että rahaa ja sillä hankittuja tuotteita pidetään statussymboleina.

Ihmisten arvottaminen omaisuuden perusteella on Saanan sanoin köntsä ajatus. Kuten sekin, että nuoria vanhempia kritisoidaan sen perusteella, että he eivät ole varakkaita ja tekevät asiat eri järjestyksessä kuin enemmistö keskimäärin.

Rahan mahdin Saana on huomannut muun muassa siinä, miten lapset vertailevat kesälomasuunnitelmia. Reissu Linnanmäelle on haluttu, sillä se kuuluu monen lapsen kesään.

Saanan perhe on päättänyt, että matka Linnanmäelle on liian kallis. Heidän kesäänsä kuuluu kuitenkin paljon yhdessäoloa, lasten rakastamaa telttailua ja retki Puuhamaahan.

Sellainenkin kesäloma on aivan yhtä onnistunut – omanlaisensa mutta ihana.

Kommentit (6)

Niin. Tuhat ja rapiat oer kk. Joo, maksaako mies kaiken muun.

Miksi lukemat eivät voisi pitää paikkaansa?
”Ensimmäisenä säästövuonna Saana sai kokoon 18 000 euroa. Turhien kulujen karsimisen lisäksi Saana on karsinut kodistaan tavaraa ja myynyt kirpputorilla tarpeettomia esineitä.”

Miten toimittaja on tässä tarkistanut faktat? Nää luvut on sellaisia, että eivät voi pitää paikkaansa annetuilla olettamilla. Lisäksi kiinnostaa miksi tämä juttu on tehty.

Hei!

Summa kuulostaa suurelta, mutta haastateltava on itse kertonut saaneensa säästöt kasaan taloustaitojen avulla, jotka joutui opettelemaan kantapään kautta, kuten jutussa kerrotaan. Toimituksella ei ole syytä kyseenalaistaa haastateltavan kertomusta.

1200e/kk käteen, ne tulothan ei ratkaissut?

1500e/kk säästöön? Aikamoiset tulot täytyy olla heillä. Hieno suoritus kyllä!

Itselläni ansiot n. 5300e/kk ja olen ollut tosi tyytyväinen että olen saanut säästettyä vuodessa 6000e :D

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X