Koti 14.12.2023

Näin kierrätät lahjapaperin ja sellofaanin oikein – ja vältät turhaa roskaa alun alkaenkin

Paketointijätettä syntyy jouluisin kasoittain, mutta mitä sille pitää tehdä? Asiantuntija kertoo.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Lahjojen avaaminen on lapsiperheissä jouluaaton odotetuin ohjelmanumero, mutta jättää jälkeensä paljon roskaa. Valitettavasti kierrätys keräyslaatikoiden kautta ei ole vaihtoehto, kun lahjapaperi, lahjanaru ja sellofaani valtaavat olohuoneen.

Lahjapaperi ei kuulu paperinkeräykseen eikä sellofaani muovinkeräykseen, kertoo ympäristöasiantuntija Iiris Tanner Helsingin seudun ympäristöpalveluista. Molemmat näistä materiaaleista tulisi hävittää sekajätteen mukana, kuten myös lahjanarut ja teipit.

– Lahjapaperit ja -kassit eivät sovellu paperin- ja kartonginkeräykseen muun muassa värien, pinnoitteiden ja teippien vuoksi. Sellofaani, joka erehdyttävästi muistuttaa muovia, kuuluu myös lajitella sekajätteeseen.

Paperin- tai muovinkeräykseen väärin lajitellut materiaalit vaikeuttavat käsittelyprosessia. Tanner toteaa, että epäpuhtaudet heikentävät tuotetun kierrätyspaperin laatua ja pahimmillaan voivat pilata kokonaisia eriä.

Koska lahjapaperi, muu paketointijäte ja kierrätys ovat hankala yhtälö, kannattaa pyrkiä siihen, että jätekuorman määrää hillitsisi ennalta.

Lue myös: Onko sinullakin aina sama pulma? Ei hätää – tässä on joululahja isälle, jolla on jo kaikkea!

Kiinnitä huomiota pakkausmateriaaleihin

Ensimmäiseksi Tanner vinkkaa, että lahjapapereita ja -kasseja käyttäisi uudelleen ja vain huonokuntoiset heittäisi pois. Materiaalien hyväkuntoisena pitäminen tosin vaatii malttia lahjojen avaamisessa, mikä ei aina pikkulapsilta onnistu.

Jos paketointitarvikkeita mielii käyttää uudelleen, Tanner suosittelee kiinnittämään huomiota käytetyn teipin määrään. Jos paketoi lahjat kokonaan ilman teippiä, paperit pysyvät pitkään käyttökelpoisina.

Toiseksi Tanner huomauttaa, että paketoinnissa on hyvä käyttää täysin kierrätettäviä materiaaleja tai tarvikkeita, joita ei tarvitse hankkia paketointia varten erikseen.

Sanomalehdet ja värjäämätön kukkapaperi ovat käypiä paketointipapereita, jotka voi käytön jälkeen viedä keräyslaatikkoon: sanomalehdet paperinkerärykseen ja kukkapaperit kartonginkeräykseen. Lahjan voi kääriä myös tyynyliinaan tai keittiöpyyhkeeseen, Tanner ideoi.

– Lahjan sitomiseen voi käyttää kotoa löytyviä nyörejä, lankaa ja kuminauhoja. Itse kerään erilaisia nyörejä säästöön vuoden aikana tai sitten virkkaan lahjanarun jämälangoista.

Aineettomien lahjojen suosiminen osaltaan vähentää joulun jätekuormaa. Kun lahjaa ei tarvitse paketoida, ei siitä synny roskaakaan.

Lue myös Kotilieden juttu: Älä heitä lahjapaperia roskiin! Kääreen voi käyttää ainakin 7 tavalla uudelleen – katso kekseliäät ideat

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X