Koti 28.08.2013 Päivitetty 29.10.2021

Lapsen 1-vuotissyntymäpäivät: näin järjestät ikimuistoiset juhlat

Lapsen 1-vuotissynttärit ovat tärkeä hetki ja taitekohta vanhempien elämässä. Järjestä juhlat oman jaksamisen ja talouden puitteissa. Juhlat voivat myös koota aikuiset ja oman tukiverkoston yhteen.

Teksti
Toimitus
Kuvat
123RF

Lapsen 1-vuotissyntymäpäivä on tärkeä hetki. Vaikka lapsi itse ei ymmärrä saavuttamaansa merkkipaalua, lapsen vanhemmille se merkitsee erään ajanjakson vaihtumista toiseksi. Lapsi on ohittamassa vauvaiän ja on nyt pikkulapsi.

Useimmat perheet haluavat juhlistaa lapsen ensimmäistä syntymäpäivää järjestämällä kutsut. On tärkeää mitoittaa juhlat omiin resursseihin sopiviksi. Valmistelut vievät aikaa, ja tarjoilut maksavat rahaa. Onnistuneista juhlista jää lämmin muisto perheelle ja sukulaisille.

Valitse juhlille vauvan rytmiin sopiva kellonaika

Esitä kutsu vieraillesi ajoissa. Erityisesti työssäkäyvät kummit arvostavat, jos ajankohdan sopivuutta voi tiedustella heiltä etukäteen.

Valitse kellonaika niin, että se sopii lapsesi rytmiin. Päiväunien jälkeen hän on virkeä ja hyväntuulinen. Tarjoiluksi riittää pieni suolapala, esimerkiksi piirakka ja kakkukahvit.

Järjestä isommille lapsille ohjelmaa

Yksivuotias ei vielä ymmärrä leikkien ja kilpailujen päälle, mutta jos vierasjoukossa on isompia lapsia, heille onginta tai yhteisleikki on kiva ohjelmanumero.

Muista, että vieraat tulevat ennen kaikkea tapaamaan perhettänne ja erityisesti päivänsankarianne sekä viettämään mukavan parituntisen muiden vieraidenne seurassa. Keskitä voimasi juhlatunnelmasi kohottamiseen. Jos pölypallojen jahtaaminen ei tätä asiaa edistä, niiden kannattaa antaa olla.

Tai ehkä voisit palkita itsesi vauvan ensimmäisen syntymäpäivän kunniaksi tilaamalla siivouksen ja ostamalla valmiit kakut?

Keskustele: Anoppi syötti vauvaa lusikallaan, miksi olen raivoissani?

Mitä lahjaksi yksivuotiaalle?

Monesti vieraat kyselevät vanhemmilta, minkälaisia toiveita lahjan suhteen on. Silloin voi reilusti toiveensa myös esittää.

Jos yksivuotiaalla on isompia sisaruksia, leluja ja tarvikkeita on todennäköisesti kertynyt yllin kyllin. Toiset haluavat antaa jotain sellaista, mitä ei muuten tulisi hankittua.

Myös käytännönläheiset lahjat ovat arvostettu tuki lapselle. Tässä joitakin vinkkejä, joista yksivuotiaalle voi olla iloa joko nyt tai myöhemmin:

  • työnnettävä kärry, jonka kanssa voi harjoitella kävelyä
  • pehmeä pallo sisäleikkeihin, kumipallo pihalle
  • kirjat ja musiikki
  • keräilytuotteet, kuten hopeiset aterimet. Astiat sen sijaan tarvitsevat paljon säilytystilaa.
  • liinavaatteet ja pyyhkeet
  • vuosittainen kollaasi ajankohtaisista asioista ja vuoden aikana tapahtuneesta
  • lasten ruokailuvälineet

Lue lisää: Ristiäiset: vauvan ensimmäinen juhla

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X