Moni perhe säästää nyt näin: Lapsen takia ei enää muutetakaan isompaan asuntoon
Lapsi tulossa, tilat vähissä. Aika muuttaa. Vai onko? Pysähdy hetkeksi ja kysy itseltäsi nämä kysymykset, ennen kuin alat selailla asuntoilmoituksia.
1. Olisiko nykykotisi sittenkin muuntautumiskykyinen pieni perheasunto?
Käytä hetki aikaa nykyisen asuntosi mahdollisuuksien miettimiseen. Vauva ei tarvitse omaa huonetta, eikä lapsikaan välttämättä. Oman huoneen tarve kasvaa vasta kouluiässä, eikä se silloinkaan ole välttämätön.
Käytä mielikuvitusta. Hae inspiraatiota Pinterestistä selailemalla, mitä luovia ratkaisuja pieni perheasunto mahdollistaa. Monet huonekalut ovat monikäyttöisiä ja toiset taas turhia. Onko kodissasi sohvapöytä vain koska niin kuuluu olla vai onko se todella tarpeellinen? Entä voisiko nukkua vuodesohvalla? Jos lapsia on useampia, kerrossänky voi olla hyvä ratkaisu.
Katse kannattaa suunnata ylös. Sen sijaan, että tavaroita pitäisi lattialla, kannattaa kaikki mahdollinen ripustaa seinille tai kattoon. Lattiatilaa vapautuu, huoneet avartuvat ja samalla siivoaminenkin helpottuu.
Suuntaa katseesi myös seinien ulkopuolelle. Paljon on merkitystä sillä, mitä asuinalueeltasi löytyy. Onko lähellä kivoja puistoja, kahviloita, kirjastoa tai luontoa? Ajattele ulkotilaa kodin jatkeena.
2. Mitä lapsi tarvitsee?
Vauva tarvitsee hyvin vähän, lapsi vähän enemmän. Kyllä, lelut vievät tilaa, mutta oletko pysähtynyt miettimään, tarvitseeko lapsi niin paljon leluja?
Voit hallita lapsen tavarakaaosta eri tavoin:
- Käy lapsen kanssa kaikki lelut läpi. Säilyttäkää ne rakkaat esineet, joilla hän tykkää leikkiä. Luopumista helpottaa kun lapselle selittää, että harvoin käytetyt menevät hyvään kotiin, jossa niitä enemmän tarvitaan.
- Uudeksi säännöksi voi ottaa, että jos lapsi haluaa uuden lelun, yhdestä vanhasta pitää luopua. Näin määrä ei kasva salakavalasti. Kierrätys opettaa lapselle päätöksentekotaitoa ja anteliaisuutta.
- Hanki uuden tulokkaan tarvikkeista valtaosa vasta, kun toteat niille tarpeen. Raskausajan hankinnoista moni osoittautuu turhaksi, vaikka niitä sinulle suositeltaisiin – vauvatkin ovat erilaisia.
- Ostamisen sijaan sen voi myös lainata tai vuokrata.
Lue myös: Perhe-elämää 31,5 neliön yksiössä – Jennyfer 1980 on blogi minimalismista
3. Tuoko lisätila helpotusta arkeen?
Isompi asunto – helpompi arki? Ei välttämättä. Asia voi olla päinvastoin. Isommassa asunnossa on enemmän siivottavaa. Kuvittele, mitä voit tehdä ajalla, jota ei tarvitse käyttää vielä sen yhden huoneen puunaamiseen.
Tyhjillä tiloilla on tapana täyttyä – niin myös neliöillä. Lisäneliöt tarkoittavatkin usein lisää tavaraa. Aikaa kuluu tavarakaaoksen järjestelyyn, kun sen voisi käyttää mukavamminkin.
Kumpi on tärkeämpää, enemmän tilaa vai enemmän aikaa?
4. Onko muutto järkevää rahallisesti?
Isompaan asuntoon muutto tarkoittaa yleensä enemmän rahanmenoa. Vuokra tai asuntolaina luultavasti kasvaa. Isompi asunto myös kuluttaa enemmän. Sähkö, vesi ja huoltokulut syövät rahaa.
Kun tilaa on vähemmän, tavaroitakin on vähemmän – vähemmän tiskiä tiskattavana, vähemmän leluja järjesteltävänä, vähemmän pyykkiä pestävänä. Kun pestävää on vähemmän, säästät vesilaskussa ja pesuaineissa. Kun tavaroita on vähemmän, säästät huoltokuluissa. Uutta tulee ostettua harkitummin, kun et halua täyttää asuntoa tavaroilla. Rahaa säästyy ja aikaa vapautuu.
Lue myös: Operaatio äiti – Pienempään asuntoon säästömielessä
Kuvittele, mihin voisit säästyneet rahat käyttää. Satsaisitko asuinneliöiden sijaan mieluummin vaikka yhteisiin lomamatkoihin?
Isompaa kotia varten tarvitset siis enemmän rahaa ja jos sitä ei ole, sitä tulee hankkia. Haluatko olla lasten kanssa kotona kauemmin vai haluatko palata työelämään vain, että saisitte isommat neliöt?
5. Miksi oikeastaan pitäisi muuttaa?
Suunnitteletko muuttoa, koska niin kuuluu tehdä? Onko tarve aidosti todellinen?
Rahansäästön, arjen helpottamisen ja ajan vapautumisen lisäksi perheestäsi saattaa kasvaa tiiviimpi, kun vietätte paljon aikaa yhdessä samoissa tiloissa. Ehkä ulkoilette ja harrastatte yhdessä kodin ulkopuolella enemmän.
Samalla tulet tehneeksi ympäristöteon. Pieni perheasunto on ekologisempi ja tulet kuluttaneeksi vähemmän: vettä, sähköä, tavaroita. Tämä jos mikä on hyvä syy pysyä sijoillaan nyt, kun ilmastonmuutos uhkaa maapalloa.
Lähteet: Allie Casazza, Mia Danielle, Don’t Mess With Mama, The Million Dollar Mama, Little House Lovely Home
Kommentit (3)
Olen yh-isä ja kolme teiniä löytyy taloudesta, ja voin sanoa että kyllä he omat huoneensa tarvitsevat. Olkoonkin, että kulut kasvavat ja siivottavaa on enemmän. Siitä ei tulisi niin yhtään mitään jos teinit yrittäisi muiluttaa samaan huoneeseen, siinä iässä kun on oltava kotona se oma paikka jossa olla rauhassa jos niikseen tulee. Sitä yhteiseloa varten on sitten olkkari, a.k.a. meidän tapauksessa mun ”makkari”, eli oma rauhani on se mistä voin tinkiä.
Rahansäästö? No ei välttämättä. Meillä 3-lapsisella perheellä nyt 66m2 kolmio 1125e kuussa, Stadin asunnoilta saisi samalla rahala upuuuden melkein 100 neliöisen kodin. Vanhemmat asunnot ovat vielä reilusti sitäkin halvempia. Ymmärrän asumisen pienessä asunnossa jos asunto on halpa (esim meidän kolmio jos olisi vaikka 800e) mutta kun ei ole niin ei säästä kyllä mitään.
Tyhjillä tiloilla on tapana täyttyä – niin myös neliöillä. Lisäneliöt tarkoittavatkin usein lisää tavaraa. Aikaa kuluu tavarakaaoksen järjestelyyn, kun sen voisi käyttää mukavamminkin.
Kumpi on tärkeämpää, enemmän tilaa vai enemmän aikaa?