Koti 05.05.2023

Tarvitseeko pistorasia suojata lapsilta? Ylitarkastaja neuvoo, miten tunnistat potentiaalisen vaaranpaikan

Asiantuntija korostaa, että vanhemman valvonta on aina tärkein turvatoimi.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Suomessa kotitalouksien verkkovirran jännite on voimakkuudeltaan 230 volttia. Se riittää hyvin kuolettavaan sähköiskuun.

Siksi vanhempi saattaa miettiä, mitkä toimet olisivat riittäviä pitämään lapsi turvassa kohtalokkaalta tapaturmalta.

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston eli Tukesin ylitarkastaja Sami Karisola painottaa, että pistorasioiden ympäristöt eivät koskaan ole leikkipaikkoja.

– On aikuisen vastuulla katsoa, että lapsi ei hakeudu leikkimään pistorasian läheisyyteen.

Uudiskohteisiin asennetaan vain pistorasioita, joissa on sisäänrakennettu lapsisuoja. Maallikkokin pystyy erottamaan uudenmallisen pistorasian vanhanaikaisesta: ensimmäisenä mainitussa pistorasian reikiä peittävät suojat, jotka siirtyvät pois tieltä, kun pistotulpan kytkee rasiaan. Vanhanaikaisessa pistorasiassa reikiin on ikään kuin suora pääsy.

Karisola kuitenkin huomauttaa, että myös uudemmat pistorasiat ovat hengenvaarallisia, jos pistorasian molempiin reikiin älyää tunkea yhtäaikaisesti jotain muuta kuin töpselin.

– Tässä tullaan taas siihen, että jos näkee minkäänlaista liikettä pistorasian ympärillä, niin kainaloista kiinni ja kaveri siirretään muualle leikkimään.

Saako pistorasioita suojata omin päin?

Jos pistorasia on uudenmallinen eli lapsisuojattu, ei sitä tarvitse suojata enää erikseen. Vanhanaikainen pistorasia on kuitenkin syytä suojata.

Vanhemman valvonta on suojaamisesta huolimatta ensisijaisen tärkeää.

– Lapset kyllä saavat suojat pois pienillä sormillaan, jos niin haluavat. Sekä kauan käytössä olleissa suojissa että pistorasioissa voi olla myös kulumaa, joka saa suojat irtoamaan helpommin.

Paras tapa suojaukseen ovat kaupasta saatavat muoviset lapsisuojatulpat. Niiden hinta pyörii muutamien eurojen nurkilla.

– Mikä tahansa suoja on tosin parempi kuin ei suojaa ollenkaan, jos joku lähestyy kohdetta sukkapuikot kädessä, Karisola naurahtaa.

Hän lisää, että sukkapuikot ovat pienten lasten hyppysissä jo riski sinänsä, vaikkei niitä keksisikään työntää pistorasiaan.

Onneksi vauvankaan sormi ei mahdu pistorasian reikään sellaisenaan.

Karisola silti korostaa, että pistorasiaan ei pidä työntää mitään omia viritelmiä, ei edes suojaustarkoituksessa. Vain kaupasta saatavat lapsisuojatulpat ovat oikean kokoisia – pistorasian mahdollinen kuluma huomioiden – ja varmasti sellaista materiaalia, etteivät ne johda sähköä.

Niinpä jos esimerkiksi mökkiolosuhteissa ei ole saatavilla asianmukaisia lapsisuojatulppia, voi Karisolan mukaan turvautua väliaikaisena hätäratkaisuna lujaan teippiin, jolla voi peittää pistorasian.

Paras ratkaisu on kuitenkin tilata paikalle sähköasentaja, joka vaihtaa vanhanaikaisen pistorasian turvallisempaan, uuteen malliin. Uudenmallinen pistorasia on turvallisempi kuin vanhanaikainen malli, joka on suojattu erikseen tulpalla.

Mikäli pistorasia tuntuu kovasti kiehtovan lasta, voi pääsyn sen likelle estää myös huonekalulla. Kaikista toimenpiteistä huolimatta on tärkeää muistaa, että paras turvatoimi on valvonta.

– Niin se vain on, että joissain paikoissa ei leikitä. Ei ensimmäistäkään kertaa, Karisola päättää.

Lue myös: Nämä 3 syytä aiheuttavat suurimman osan lasten palovammoista

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X