Koti 29.01.2024

Tonnin lasku sai perheenisän keksimään kaikki keinot sähkön säästämiseksi – nyt Timo jakaa parhaat vinkkinsä

Timo Rajamaan perheessä on otettu käyttöön sähkölaskun pienentämiseksi lähes kaikki mahdolliset keinot, mitä pörssisähköllä kotiaan lämmittävässä omakotitalossa voi tehdä.

Teksti
Toimitus
Kuvat
Toimitus, iStock

– Katso, eilen maksoimme sähköstä vain 10 euroa, vaikka oli kallis päivä, Timo Rajamaa toteaa tyytyväisenä ja näyttää sähköyhtiön sovellusta kännykästään.

Se ei ole paljon tammikuun kovilla pakkasilla sähkölämmitteisessä 140 neliön omakotitalossa, jossa sähköä ostetaan pörssisähköhintaan.

Toisin oli vielä vuosi takaperin. Silloin perheenisä odotti aina kauhulla kuukauden sähkölaskua. Kylmimpinä aikoina lasku saattoi olla jopa tuhat euroa, siitäkin huolimatta, että perheellä oli voimassa kohtuuhintainen määräaikainen sähkösopimus.

Kova sähkölasku pelästytti Timon ja hänen perheensä, johon kuuluu vaimon lisäksi 13-vuotias tytär. Jos sähkölasku olisi jatkuvasti yhtä korkea, perhe joutuisi taloudelliseen ahdinkoon seuraavana syksynä, kun määräaikainen sopimus päättyisi.

Jotain oli siis tehtävä. Timo päätti perehtyä kaikkiin keinoihin, joilla perheen sähkökulutusta saisi vähennettyä ilman, että arki menisi eloonjäämistaisteluksi.

Aurinkopaneeleilla nollalaskuja kesällä

Aivan ensimmäiseksi Timo muutti sähkölaskun laskutusväliä. Aiemmin lasku oli tullut kahden kuukauden välein, jolloin pahimmillaan lasku laittoi perheen talouden hetkeksi sekaisin. Nykyään lasku saa tulla joka kuukausi, jotta sähköön kuluvaa rahamäärää on helpompi seurata ja ennakoida.

Sitten alkoi armoton tiedon keruu. Timo liittyi esimerkiksi erilaisiin Facebook-ryhmiin, joissa sähkölämmittäjät jakavat parhaita vinkkejään.

Kotiin oli jo muutama vuosi aiemmin hankittu ilmalämpöpumppu lämmittämään talon alakertaa. Perehtyessään asioihin Timolle selvisi, että he eivät olleet osanneet käyttää ilmalämpöpumppua oikein, jolloin sen lupaamaa säästöä lämmityksessä ei ollut tullut.

Timo otti lämpöpumpun pois automaattitoiminnolta, jolloin se ei enää yrittänyt pitää huonelämpöä tietyssä lämpötilassa. Nyt pumppu ainoastaan lämmittää.

Seuraavaksi Timo alkoi miettiä keinoja tuottaa sähköä itse. Nopeasti kävi selväksi, että aurinkopaneeleilla voisi saada kesäkuukausina aikaan säästöä. Perheen omakotitalo sijaitsee nimittäin aurinkoisella paikalla mäen päällä.

Perhe päätti hankkia 16 aurinkopaneelia, jotka asennettiin talon katolle kesäkuussa. Investointi oli kallis, 10 000 euroa, mutta Timo laski, että se maksaa itsensä takaisin 10–15 vuodessa.

– Paneeleita on sen verran, että kesäkuukausina aurinkoisina päivinä aurinkosähkö riittää omiin tarpeisiin ja sitä jää jopa myyntiin.

Sähköyhtiö ostaa ylijäävän osuuden ja maksaa siitä pörssisähköhinnan mukaan.

Kesällä perhettä ilahduttivatkin muutaman kympin suuruiset sähkölaskut, jotka koostuivat vain sähkön siirtomaksusta ja sähköverosta.

Pyykkiä pestään vain öisin

Mutta mikä eteen pimeän syksyn saapuessa? Aurinkosähkön tuotanto hiipui päivien lyhetessä, samoin lähestyi pelätty päivä, kun määräaikainen sähkösopimus oli loppumassa.

Timo tutki tarkkaan vaihtoehtoja ja päätti, että pörssisähköön siirtyminen olisi kuitenkin riskeistä huolimatta edullisin vaihtoehto pitkällä tähtäimellä.

Talvi tuli viime syksynä aikaisin, samoin kovat pakkaset. Perheessä lämmitettiin takkaa joka päivä, laskettiin huonelämpötila noin 19 asteeseen ja yritettiin lyhentää teinin tulikuumia suihkusessioita. Suurimman sähkönkulutuksen omakotitalossa aiheuttaa nimittäin lämmitys ja veden lämmittäminen.

Astianpesu- ja pyykkikoneen pyörittäminen ajoitettiin aikoihin, jolloin pörssisähkö on halvinta. Usein näin on yöllä, joten koneet ajastettiin käynnistymään silloin. Kuivausrumpu ja sähkösauna napsaistiin päälle vain päivinä, kun sähkön hinta oli aivan alimmillaan.

Nämä keinot eivät kuitenkaan vielä riittäneet. Kalliina pörssisähköpäivinä Timo seurasi sovelluksesta edelleen kauhuissaan, miten paljon sähköä kului perheellä yhdessä päivässä. Pahin päivä oli pörssisähkön musta perjantai, kun hinta nousi pilviin. Perheen lasku oli yhdeltä päivältä yli 120 euroa.

Tarvittiin siis vielä lisää toimia.

Älytermostaatit säästävät eniten

Timo oli lukenut Sähkönsäästäjät-ryhmästä Facebookista, miten moni oli asentanut kotiinsa lattialämmitystä säätämään erityiset älytermostaatit. Niiden avulla lattialämmityksen voi säätää todella tarkkaan lämpötilaan, ja jos lämpöä haluaa lisätä, lämmityksen voi ohjata käynnistymään päälle vain silloin, kun pörssisähkö on edullista.

– Toinen vinkki oli asentaa lämminvesivaraajaan rele, jonka avulla vettä lämmitetään vain tiettynä ajanjaksona, esimerkiksi juuri yöllä, kun sähkö on edullista, Timo kertoo.

Vaivannäköä vaati se, että Timo löysi paikkakunnalta asiaan perehtyneen sähköfirman. Lopulta itse työ vei sähkömieheltä muutaman tunnin, ja loppulasku koko hommasta oli noin tuhat euroa. Sekä älytermostaatteja että relettä ohjataan kännykkäsovelluksella.

Muutama päivä asennustyön jälkeen Timoa odotti yllätys, ja oikein miellyttävä sellainen. Sähkölasku päivää kohden oli pienentynyt lähes kolmanneksella.

Arki uusien laitteiden kanssa vaati pientä totuttelemista. Timo sääti aluksi innoissaan lattialämmityksen niin pienelle, että etätöissä oleva vaimo oli jäätyä. Lämpötilan nostaminen parilla asteella teki elämästä mukavampaa, eikä lopulta näyttänyt pahalta sähkönkulutuskäppyrässäkään.

Vaikeinta on ollut perheen teinillä. Puolen tunnin iltasuihkut tulikuumalla vedellä ovat nyt historiaa, kun lämminvesivaraajaan saa lisää lämmintä vettä vasta seuraavana yönä.

Lue myös: 1 600 euron sähkölasku sai suurperheen äidin järkyttymään: ”Viikkorahaan ei ole varaa”

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X