Perhe-elämä 04.02.2018 Päivitetty 02.11.2020

Kun perheaika on kortilla – 15 tapaa olla enemmän läsnä lapsen kanssa

Voit tarjota lapselle ihania yhteisiä hetkiä, vaikka elämässänne olisi hektinen kausi. Tuokioiden ei tarvitse olla pitkiä – tärkeintä on, että keskityt niihin.

Teksti
Janica Brander
Kuvat
iStock

Elämässä on välillä vaiheita, jolloin perheaika on kortilla. Älä kanna tästä syyllisyyttä, vaan ota pienistä hetkistä kaikki irti ja muista, että kotityötkin voivat olla elämyksiä.

Valitse päiväänne sopiva puuha, sulje puhelin ja uppoudu hetkeen lapsen kanssa.

1. Rauhoitu, keskity ja katso silmiin

Tämä on tärkeämpää kuin se, mitä teet lapsen kanssa. Kun olet pienen kanssa, ole läsnä. Älä hoida viittä asiaa yhtä aikaa, kiirehdi, hoputa tai ärhentele. Hidasta puhetahtiasi, kuuntele lasta ja katso häntä silmiin.

Lue myös: Hidas vanhemmuus – 4 vinkkiä arjen hidastamiseen

2. Rauhoita illan viimeinen tunti

Sulje televisio, tietokone ja puhelin. Syö lapsen kanssa iltapala, käykää yhdessä pesulla, jutelkaa päivän tapahtumista ja lukekaa iltasatu. Väsähtänyt lapsi on herkässä tilassa, ja yhteinen iltahetki on hänelle voimakas mielihyvän kokemus.

yhteinen aamu

3. Luo yhteinen aamutuokio

Hellittelyä ei kannata säästää vain iltoihin, sillä yhteinen heräilytuokio voi vähentää aamukaaosta. Lisäksi se antaa aikuisellekin mukavan startin päivään. Makoilkaa lapsen kanssa hetki vierekkäin ja jutelkaa yöllä näkemistänne unista.

4. Lue ja tarinoi

Lue lapselle edes lyhyt iltasatu. Älä vilkuile kelloa, vaan keskity, puhu rauhallisesti ja ilmeikkäästi. Keksi lapselle spontaanisti omia satuja. Pysähdy kaupassa hetkeksi ja kerro tontusta, joka asuu murohyllyn päällä.

leipominen

5. Puuhailkaa ja nikkaroikaa yhdessä

Kotitöiden ei tarvitse olla pois perheajasta – päinvastoin. Ota lapsi mukaan keittiöön, puutarhaan tai autotalliin. Hän on ylpeä saadessaan vastuuta ja oppiessaan uutta. Laatuaikaa ei tarvitse erottaa arjesta, sillä tavallinen yhdessäolo on usein parasta.

Lue myös: 5 syytä, miksi lapselle lukeminen kannattaa

6. Juttele, vastaile ja kysele

Mitä enemmän vaadit hiljaisuutta, sitä enemmän lapsi todennäköisesti hakee huomiotasi. Älä vaienna pientä aina, vaan kuuntele. Vastaile keskittyneesti hänen kysymyksiinsä, vaikka ne olisivat outoja tai sataan kertaan kuultuja. Kysele hoitopäivien jälkeen, mitä hän on tehnyt, kenen kanssa hän leikki ja mikä päivässä oli kivointa.

Lue myös: Näin saat lapsen tekemään kotitöitä – 11 vinkkiä

yhteinen ruokahetki

7. Tehkää nakkisopastakin juhla-ateria

Älkää hotkiko kiireisinäkään päivinä ruokaa omassa tahdissanne, vaan syökää yhdessä. Kattakaa pöytä, vaikka tarjolla olisi vain nakkikeittoa. Yhdessä syöminen vahvistaa tutkitusti perheen tunnesidettä, ja ateriahetki on kuin keidas keskellä arjen tohinaa.

8. Jumppaa lapsen kanssa

Vanhemman treenin ei tarvitse olla pois läheisyydestä lapsen kanssa. Tehkää yhdessä hassuja venytyksiä, jännittäviä hyppyjä ja kuperkeikkoja. Käykää yhdessä pyöräilemässä tai tee pihalle temppurata, joka nostattaa hien otsallesi.

9. Kiipeile ja kirmaa puistossa

Lyhyt puistohetki on lapselle elämys, kun seikkailet hänen kanssaan. Älä pyöritä mielessäsi kauppalistaa tai selaa Facebookia, vaan mene mukaan kiipeilemään ja keinumaan.

10. Tee harrastusreissuista hauskoja

Yritä vähentää harrastuksiin ja kuskaamiseen liittyvää kiireen tuntua. Hakekaa harrastusiltoina noutoruokaa tai tehkää eväät ja pitäkää piknik harrastuksen jälkeen. Kuunnelkaa autossa mukavaa musiikkia, bongailkaa erikoisia rekisterikilpiä ja jutelkaa.

Lue myös: Milloin lapsella on liikaa harrastuksia – 16 neuvoa

Yhteinen leikki

11. Leiki edes hetki

Yksi suurimpia harhaluuloja on se, että vain tuntikausien lapsentahtinen yhdessäolo on laatuaikaa. On luonnollista, ettei aikuinen jaksa leikkiä pitkään. Leiki kuitenkin vähän ja osoita mielenkiintoa lapsen mielikuvitusta kohtaan. Vartinkin yhteinen tuokio satumaailmassa on tärkeä.

Lue myös: 8 syytä, miksi sinun kannattaa leikkiä lapsesi kanssa

12. Tehkää kotikylpylä

Vanhempien suihkugeelit, voidepurnukat ja rituaalit kiehtovat lasta. Tehkää oma kotikylpylä, jossa lapsi saa katsella isän parranajoa tai äidin kasvopesua. Anna lapsen nuuhkia purkkeja ja hipaista nenälleen pisara kasvonaamiota. Hellikää toisianne hieromalla voidetta toistenne jalkoihin.

13. Pitäkää perhedisko

Tanssihetki tuo arkeen iloa. Nouskaa pädien ääreltä, napsauttakaa taustalle lempimusiikkianne ja pitäkää spontaani minidisko keskellä viikkoa.

Lue myös: Mitä tehdä lapsen kanssa sadepäivänä – 12 ideaa

14. Käpertykää elokuvan ääreen

Jos et jaksa puuhailla tai jutella, katselkaa yhdessä lapsille sopivaa ohjelmaa. Sylikkäin käpertyminen tuntuu ihanalta ja saatat huomata, miten paljon lastenohjelmissa on huumoria aikuisellekin. Myös rauhalliset luonto-ohjelmat ovat hyvä valinta.

15. Pelatkaa ja visailkaa

Pelit pitävät niin pienet kuin isotkin aivot skarppeina ja ovat helppo tapa pitää hauskaa. Kiireisenä iltana riittää, kun pelaatte pari kierrosta muistipeliä. Voitte myös keksiä arvoituksia ja sanamuunnoksia kotitöiden lomassa.

Lähteet: Leikkipäivä, Lemon Lime Adventures, Parents

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X