Perhe-elämä 07.09.2022

Monelle perheelle testamentti olisi välttämätön, sanoo asiantuntija – silti vain 15 prosenttia suomalaisista on hoitanut asian kuntoon

Vain 15 prosenttia suomalaisista on tehnyt testamentin, vaikka se olisi monille perheille lähes välttämätön. Avopuoliso ei koskaan voi periä puolisoaan ilman testamenttia ja esimerkiksi myös uusperheelliset tarvitsevat lähes poikkeuksetta testamentin sekä avio- tai avoehdon.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Vain 15 prosenttia suomalaisista on tehnyt testamentin, selviää Danske Bankin kesäkuussa teettämästä kyselytutkimuksesta.

Avoliitossa olevista vain kahdeksan prosenttia ja uusperheissä asuvista 10 prosenttia on tehnyt testamentin. Testamentti kannattaa kuitenkin laatia etenkin, jos oma tilanne eroaa perinteisestä ydinperhemallista.

Lue myös: Helin mies kuoli, kun heidän vauvansa oli 10 päivän ikäinen

– Avoliitossa testamentti on henkivakuutuksen ohella ainoa tapa turvata avopuolison asema, koska lain mukaan puoliso ei saa kumppaniltaan mitään, sanoo Danske Bankin henkilöasiakkaista vastaava johtaja Riikka Laine-Tolonen.

– Myös monimuotoisten perheiden ja uusperheellisten kannattaa miettiä testamentin määräykset erityisen tarkkaan, sillä vanhat lakimme eivät ota huomioon perinteisestä ydinperhemallista poikkeavia tilanteita.

Testamentti kannattaa tehdä, vaikkei omistaisi valtavaa varallisuutta. Sen avulla voi ehkäistä perintöriitoja, joita voi syntyä myös rahallisesti vähemmän arvokkaista, tunnearvoiltaan arvokkaista esineistä. Testamentilla voi määrätä esimerkiksi suvussa kulkeneet tavarat haluamalleen henkilölle.

Testamentti on juridinen asiakirja

Testamentti on määrämuotoinen juridinen asiakirja, eli se täytyy tehdä kuten laissa on säädetty. Testamentti pitää tehdä kirjallisena, ja sen tulee olla testamentin tekijän sekä kahden esteettömän todistajan yhtä aikaa allekirjoittama.

Testamentin muotovaatimukset ovat tiukat ja siksi sen tekemiseen kannattaakin käyttää ammattilaisten apua. Testamentin voi tehdä lakitoimistossa tai pankissa.

Laine-Tolonen muistuttaa, että testamentin ohella kannattaa hoitaa kuntoon myös muut asiakirjat, kuten avio- ja avoehto sekä edunvalvontavaltuutus. Hänen mukaansa tärkeä osa taloudellista mielenrauhaa on valmistautuminen elämän yllättäviin asioihin.

Edunvalvontavaltuutuksella voi päättää, kuka hoitaa esimerkiksi pankkiasioita, jos itse ei siihen pysty sairauden, ikääntymisen, onnettomuuden tai muun syyn vuoksi.

– On hyvä muistaa, etteivät edes oma puoliso tai lapset ole automaattisesti oikeutettuja maksamaan laskuja tililtä tai määräämään omaisuudesta ilman edunvalvontavaltuutusta, Laine-Tolonen sanoo.

Tiesitkö tämän testamentista:

  • Aviopuoliso ei peri puolisoaan ilman testamenttia, jos perittävällä on lapsia.
  • Avopuoliso ei peri koskaan ilman testamenttia, eikä avoleski saa lesken asumisoikeutta kotiin.
  • Uusperheelliset tarvitsevat lähes poikkeuksetta testamentin ja avio- tai avoehdon.
  • Lasten kannattaa periä oma vanhempansa testamentilla.
  • Jos perillisiä ei ole, ilman testamenttia omaisuus menee valtiolle. Serkut eivät enää voi periä.

Danske Bankin Lasikatto lompakossa -kyselytutkimukseen vastasi yhteensä 1518 yli 18-vuotiasta suomalaista.

Lue myös: Parantumatonta syöpää sairastava Astrid Swan valmistelee perhettään kuolemaansa

 

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X