Perhe-elämä 16.03.2020

Näin koronatilanne näkyy päiväkodeissa: ”Vain kolmasosa lapsista paikalla”

Vaikka päiväkodit ovat auki, moni vanhempi on jättänyt lapsen kotihoitoon. Koronatilanne näkyy päiväkodeissa ympäri maata.

Teksti
Johanna Jantunen
Kuvat
iStock

Huoli koronaviruksesta näkyy jo konkreettisesti päiväkotien arjessa. Moni vanhempi on jättänyt lapsensa tänään kotihoitoon, jos se on ollut mahdollista esimerkiksi etätyönteon tai muun järjestelyn avulla.

Vantaalaisessa yksityisessä päiväkodissa vain kolmaosa lapsista tuotiin tänään päivähoitoon.

– Noin 25 lasta 80 lapsesta on paikalla, varhaiskasvatuksen opettaja kertoo. Hän ei halua nimeään tai päiväkodin nimeä julkisuuteen.

Osa lapsista on jäänyt kotiin siksi, että heillä on ollut flunssan oireita ja osa varmuuden vuoksi, jos se on ollut vanhempien työtilanteen kannalta mahdollista.

– Ja osa lapsista piti käännyttää ovelta takaisin kotiin. Meillä on nyt tiukemmat kriteerit sille, saako lapsi tulla hoitoon vai ei.

Vantaalla julkisella puolella on tiedotettu, että jos lapsella on vähäisimpiäkään hengitystieinfektion oireita, kuten nuhaa, yskää, kurkkukipua, lihassärkyä tai kuumetta, hänen tulee pysytellä kotona.

Myös henkilökunnan on jäätävä tavallista matalammalla kynnyksellä kotiin.

Etätyö voi mahdollistaa lapsen ottamisen kotihoitoon koronatilanteen vuoksi.

Etätyö voi mahdollistaa lapsen ottamisen kotihoitoon. Toisaalta lapsen ikä ja työn luonne vaikuttavat siihen, onnistuuko työn ja lastenhoidon yhdistäminen kotona.

Koronatilanne Kuopiossa: kotihoitoa suositellaan

Muun muassa Nurmijärvellä ja Kuopiossa vanhempia suositellaan pitämään lapsi kotihoidossa, mikäli se on mahdollista esimerkiksi etätöiden tai muun järjestelyn kautta.

– Useassa yksikössä Kuopion keskustan ja Neulamäen alueella lapsia on ollut tänään vähemmän. Prosentuaalista osuutta en osaa sanoa, mutta etenkin pienten eli 0–3 ja 3–5-vuotiaiden ryhmistä on lapsia pois, aluevastaava päiväkodinjohtaja Maarit Reinikka kertoo.

Osa perheistä on ilmoittanut, ettei lapsi tule hoitoon ollenkaan tällä viikolla.

– Joku perhe ilmoitti jopa, ettei lapsi tule kahteen viikkoon hoitoon.

Joissain kuopiolaisissa perheissä on päätetty olla toistaiseksi vain maanantai pois ja odottaa mahdollista valtakunnallista ratkaisua.

Myös Jyväskylässä koronavirus on vaikuttanut päiväkotiarkeen.

– Kyllä moni on jättänyt tänään lapsen kotiin, jyväskyläläinen päiväkodin johtaja sanoo. Hän ei halua nimeään tai päiväkodin nimeä julkisuuteen.

Jos kaikki päiväkodit suljettaisiin, valmiuslain pitäisi olla voimassa

Tällä hetkellä yksittäisiä päiväkoteja on mahdollista sulkea tartuntatautilain pohjalta esimerkiksi silloin, jos päiväkodin lapsilla tai henkilökunnalla on todettu koronatartuntoja.

Jos kaikki Suomen päiväkodit päätettäisiin sulkea, valmiuslaki pitäisi olla käytössä. Sitä ei ainakaan tänään tulla ottamaan käyttöön.

”Valmiuslaki ei ole maanantaina hallituksen käsittelyssä. Varaudumme kuitenkin kaikkeen”, pääministeri Sanna Marin kirjoittaa Twitterissä.

Tänään tullaan kuitenkin päivittämään hallituksen linjaukset päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten sekä korkeakoulujen osalta.

Lue myös: 9-vuotiaalla lapsella korona – Äiti: ”Minun piti hirveästi selitellä tilannetta, jotta saisimme apua”

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X