Perhe-elämä 12.03.2020

Näin uudet koronaohjeistukset vaikuttavat lapsiperheisiin: harrastuksiin menoa tulee välttää, päiväkotien ja koulujen sulkemiseen varauduttava

Hallitus on julkaissut uudet suositukset koronavirustartuntojen hillitsemikseksi. Listasimme 5 asiaa, kuinka suositukset vaikuttavat lapsiperheisiin.

Teksti
Johanna Jantunen
Kuvat
iStock

Hallitus on päättänyt uusista suosituksista ja varautumisesta koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi sekä riskiryhmien eli ikääntyneiden ja perussairaiden suojelemiseksi.

THL lähettää koronaviruksesta tietopaketin kaikille suomalaisille piakkoin kotiin sekä suomeksi että ruotsiksi. Lisäksi pian otetaan käyttöön kansalaisille suunnattu koronavirustietoa sisältävä älypuhelinsovellus.

Näin uudet koronaohjeistukset vaikuttavat lapsiperheisiin:

1. Päiväkotien ja koulujen sulkemiseen varauduttava

Suomessa varaudutaan koulujen ja päiväkotien sulkemiseen. Siihen vaaditaan kuitenkin valmiuslainsäädännön käyttöönotto. Toistaiseksi valmiuslainsäädäntöä ei ole otettu käyttöön.

Rajoittamistoimenpiteet saattavat koskea myös muun muassa isoja kauppakeskuksia, laiva- ja lentoliikennettä sekä alueellista liikkumista.

Lue myös: Uusi tieto koronasta ”saattaa puoltaa koulujen sulkemista” – tarttuu sittenkin lapsiin yhtä helposti kuin aikuisiin

2. Suuret tapahtumat perutaan

Hallitus suosittelee, että kaikki yli 500 hengen yleisötilaisuudet perutaan toukokuun loppuun saakka. Varsinaisen kiellon tapahtumien järjestämisestä tekee hallituksen suositusten perusteella Aluehallintavirasto.

Todennäköistä lienee, että esimerkiksi suuret messut ja konsertit perutaan. Esimerkiksi suositut Lapsimessut on ollut tarkoitus järjestää 17.–19. huhtikuuta.

3. Lomamatkoja pitää siirtää

Lomamatkoja on hallituksen suositusten mukaan syytä siirtää eteenpäin. Jos olet varannut perheellesi ulkomaanmatkan, lentoyhtiöön ja majoituspaikkaan tai matkanjärjestäjään kannattaa olla yhteydessä.

4. Jos perhe palaa ulkomailta, lasten on oltava pois koulusta ja päiväkodista 2 viikkoa

Jos perhe on ollut ulkomaanmatkalla maassa, jossa on koronaepidemia, perheen on pysyttävä poissa päiväkodeista, kouluista ja työpaikoilta kaksi viikkoa, hallitus suosittelee. Päiväkotiin ja kouluun palaamisen ajankohdasta pitää keskustella päiväkodin tai koulun henkilökunnan kanssa.

Vanhemmille suositellaan kahden viikon poissaoloa työpaikalta ja etätöiden tekemistä, jos se vain on mahdollista.

5. Harrastuksiin ei kannata mennä

Harrastuksia ja muuta ei välttämätöntä toimintaa vapaa-ajalla tulisi rajoittaa, jotta koronavirus ei pääse leviämään. Etenkin, jos harrastuksessa ollaan lähikontaktissa muihin ihmisiin, harrastukseen menemistä on hyvä välttää.

Lähde: Valtioneuvoston kanslia

Lue myös: Karanteenissa olevalla helsinkiläislapsella koronaoireita, isoveli sai luvan mennä kouluun – Äiti: ”Minun piti hirveästi selitellä tilannetta, jotta saisimme apua”

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X