Perhe-elämä 09.10.2023

Näin vanhemmat perustelevat lastensa kuskaamista kouluun – Pitkä matka ei ole yleisin syy

Aikuisen omat liikuntatottumukset heijastuvat siihen, miten lapsi taittaa koulumatkansa.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Huoltajien mukaan yleisin syy kuljettaa lapsia ja nuoria kouluun on se, että koulu sijaitsee kätevästi huoltajien työmatkan varrella. Tämä pätee myös silloin, jos matka on lyhyt. Näin toimimalla varmistetaan, että lapsi ehtii ajoissa kouluun.

Tieto selviää Fiksusti kouluun -ohjelman julkaisemasta raportista. Raportti perustuu syksyllä 2022 toteutettuun kyselyyn, johon vastasi yli 700 esikoululaisten ja 1.–9-luokkalaisten huoltajaa. Vastauksia kertyi Kaarinasta, Keravalta, Loviisasta, Mikkelistä, Muoniosta, Riihimäeltä sekä Taipalsaarelta.

Vain 20 prosenttia huoltajista kertoi lapsen tai nuoren kulkevan kouluun autolla siksi, että kouluun on liian pitkä matka.

Kyselyyn vastanneet huoltajat kuitenkin ilmoittivat, että lapset kulkevat kouluun pääasiassa kävellen tai pyörällä. Autolla ja joukkoliikenteessä matkustaminen yleistyivät talvisin. Toisaalta talviaikaan pyöräily vaihtui usein kävelyyn.

Talvi muuttaa tottumuksia

Raportista ilmenee, että talvisin 70 prosenttia lapsista ja nuorista kulki aktiivisesti alle viiden kilometrin koulumatkan. Syksyisin ja keväisin osuus oli 85 prosenttia.

Huoltajista 26 prosenttia ilmoitti henkilöauton vähintään yhdeksi lapsen tai nuoren kulkutavaksi talviaikaan. Syksyllä ja keväällä sama osuus oli 18 prosenttia, kerrotaan Fiksusti kouluun -ohjelman tiedotteessa.

Vuodenajan, kiireen ja matkan pituuden ohella muita syitä kuljettaa lapsia ja nuoria kouluun olivat harrastukset, painavat kantamukset, esikoululaisen kuljettaminen samaan koulurakennukseen sekä terveydelliset syyt.

Lapset ja nuoret usein haluavat kulkea autolla. Huonolla säällä tai talvella monet niistäkin lapsista, jotka muuten taittavat koulumatkansa aktiivisesti, hyppäävät aikuisten kuskattavaksi.

Tiedotteen mukaan Fiksusti kouluun -ohjelman aikaisemmin tekemät kulkutapaselvitykset osoittavat, että usein lapset pääsevät aamuisin autokyydillä kouluun, mutta iltapäivällä he kulkevat aktiivisesti koulusta kotiin huoltajien ollessa töissä.

Lue myös: Tällaista liikuntaa kannattaa harrastaa – Yllättävä yhteys koulumenestykseen

Vanhemman liikuntatottumukset heijastuvat lapsiin

Koulumatkojen kulkutavat huoltajien silmin -raportti osoittaa, että jos huoltaja itse kulki työ- tai opiskelumatkansa pääasiassa aktiivisesti, hänen lapsensakin kulki koulumatkan yleisemmin kävellen tai pyöräillen.

– Tämäkin alleviivaa sitä, että aikuisilla on suuri vaikutus lapsen ja nuoren kulkemiseen. Aktiivinen elämäntapa omaksutaan jo lapsuudessa, jos se on aikuisillekin arkea, toteaa Pyöräilykuntien verkoston kehittämispäällikkö Sanna Ojajärvi tiedotteessa.

Ojajärvi lisää, että kiire tai säätila ovat usein syitä hypätä auton kyytiin, vaikka iltapäivällä koulumatka olisi helposti taitettavissa jalan.

– Kyselyssä toissijaiseksi ilmoitettu kulkumuoto muuttuu arjen kiireessä huomaamatta yleiseksi.

Fiksusti kouluun on aktiivista koulumatkaliikkumista kunnissa edistävä ohjelma, joka toimii osana valtakunnallisia liikunnanedistämisohjelmia.

Lue myös: Lasten ylipaino on yleisempää maaseudulla kuin kaupungissa, osoittaa suomalaistutkimus

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X