Parisuhde 29.10.2021

6 syytä, miksi lapsen saaminen parantaa vanhempien parisuhdetta

Lapset tuovat onnea – myös parisuhteeseen. Kokosimme kuusi asiaa, jotka voivat rakkauselämässä muuttua paremmaksi perheenlisäyksen jälkeen.

Teksti
Susanna Sarimaa
Kuvat
iStock

Usein korostetaan sitä, miten lasten saaminen on koetus parisuhteelle ja siitä lähtien suhteen eteen joutuu näkemään enemmän vaivaa. Monen parin kohdalla tämä on totta – mutta samalla lapset voivat myös vahvistaa suhdetta.

Lue myös: Väestöliitto: Hyvä parisuhde tuo onnea enemmän kuin raha

Kommunikointi muuttuu tehokkaammaksi

Välillä lasten kysymysten ja höpöttelyn tulvassa joutuu kisaamaan suunvuorosta, joten aikuisten täytyy käydä vikkelästi omat keskustelunsa. Kun yhteisille jutteluhetkille ei olekaan tunteja aikaa, oppii tehokkaaksi kommunikoijaksi. Keskustelut käydään usein muun arjen puuhailun lomassa. Turhat jossittelut vähentyvät, ja ytimeen päästään helpommin. Murheisiin ja erimielisyyksiin ei myöskään jäädä vellomaan, vaan niihin pyritään löytämään ratkaisut ja jatkamaan eteenpäin.

Elämään saa lisää yhteistä sisältöä

Lasten myötä parisuhteeseen syntyy uusia keskustelunaiheita, jotka kiinnostavat ja koskettavat molempia. Jälkikasvun touhuista riittää jaettavaa puolin ja toisin päivittäin. Lisäksi parit saattavat löytää enemmän yhteistä tekemistä, kun perheenä voi lähteä vaikka metsäretkille tai leikkipuistoihin. Lasten hulvattomat jutut myös aiheuttavat vanhemmille monet yhteiset naurut ja ilonhetket.

Kahdenkeskisestä ajasta tulee merkityksellisempää

Ostarin pitsakin on kuin gourmet-annos, jos kahdenkeskistä illallishetkeä on odottanut. Tai kotona vihdoin nukkuva vauva voi tuntua juhlan paikalta. Tavallisesta tulee glamouria, jos asiat eivät olekaan niin itsestään selvästi saatavilla. Kun lapsiperheessä yhteistä aikaa on hyvin rajallinen määrä, saattavat vähentyä hetket, jotka vietetään yhdessä mutta yksin – samassa huoneessa puhelimia tuijottaen.

Myös ohimennen vaihdettuja suudelmia arvostaa, kun sylikkäin sohvalle pääsee harvemmin. Samoin voi olla hauskaa ja sytyttävää odottaa mahdollisuutta läheisyyteen vaikkapa viikonloppuisin päiväunien aikana.

4. Syntyy tilaisuuksia asettaa toinen etusijalle

Lapsen tultua taloon mahdollisuuksia palvella kumppania tulee vastaan jatkuvasti: voi hoitaa haisevan yllätyksen vaipassa, antaa toisen nukkua aamulla pidempään tai päästää kumppanin viettämään iltaa ystävien kanssa. Kiitollisuutta ja arvostusta toista kohtaan vahvistaa se, kun näkee tämän uhraavan omastaan vuoksesi.

5. Kumppanista paljastuu uusia puolia

Monen ihastumista lisää se, kun näkee, miten hyvä isä tai äiti kumppani osaa olla lapselleen. Miten hän huolehtii, heittäytyy hassuttelemaan, jaksaa olla kärsivällinen tai hellästi lohduttaa. Jotkut kauniit ja ihailtavat luonteenpiirteet tulevat esiin ihmisessä juuri vanhemmuuden myötä.

Vanhemmuus myös kehittää luonnetta ja ihmissuhdetaitoja, jotka heijastuvat parisuhteeseen. Kun esimerkiksi opettaa lapselle anteeksiantoa, voi samalla oppia itse paremmin tekemään sovinnon ja antamaan anteeksi.

6. Sitoutuminen voi vahvistua

Sitoutumiseen löytyy lapsen saamisen jälkeen merkittävä uusi syy. Toisistaan välittävät vanhemmat ovat tärkeitä lapsen onnellisuuden ja turvallisuuden kokemuksessa. Lapsen vuoksi moni haluaakin entistä enemmän panostaa siihen, että parisuhde voisi kukoistaa.

Vanhemmuus jos mikä myös kannustaa sitoutumaan yhteistyöhön, jotta selvitään ruuhkautuneesta arjesta. Yhteistuumin luodut tavat, säännöt ja aikataulut edesauttavat järjestystä elämässä sekä sujuvaa arkea.

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X