Parisuhde 22.09.2016 Päivitetty 20.10.2021

Ajankäyttö lapsiperheessä: Näin vältät riidat

Ajankäytöstä riidellään lapsiperheissä jopa enemmän kuin rahasta. Voisiko siitä sopia ilman riitoja?

Teksti
Piia Sainio
Kuvat
iStock

Saavutetuista eduista luopuminen ei ole helppoa. Kun kolmi-nelikymppisenä tulee äidiksi tai isäksi, on ehtinyt jo pitkään viettää itsenäistä, aikuista elämää. Silloin omat tarpeet ovat olleet etusijalla, ja usein myös kumppanille on riittänyt huomiota.

– Lapsi muuttaa parisuhteen kolmiosuhteeksi, eikä elämä vain voi jatkua entisellään, sanoo pari- ja perhepsykoterapeutti Elli Raipela. Hänen mukaansa tärkeintä on miettiä asennetta.

Raipela kertoo pariskunnasta, joka halveksui ajatusta siitä, että pikkulasten vanhemmista tulee niin lapsikeskeisiä. Vauvan synnyttyä parilla olikin suuria vaikeuksia.

– Päivän lehden lukeminen aamukahvipöydässä ei pikkulapsiperheessä vain useinkaan ole mahdollista. Se on samanlainen fakta kuin että ambulanssikuski ei voi pitää lakisääteistä ruokataukoaan loppuun, jos hälytys tulee.

Keskustele:

Onko oma ajankäyttö puolin ja toisin neuvottelukysymys?

Kotitöiden jako kuntoon

Lapsen tulon jälkeen kotitöitä on enemmän kuin ennen, ja nekin on sovitettava yhteiseen aikapalapeliin. Jos kotityöt saadaan jaettua sujuvasti, molemmille vanhemmille jää ainakin teoriassa mahdollisuus viettää omaakin aikaa.

Kotitöiden kasaantuminen toiselle vanhemmalle voi joskus johtua siitä, ettei tälle kelpaa puolison tapa hoitaa hommat. Olisikin opittava hyväksymään toisen tapa ripustaa pyykit tai täyttää tiskikone.

– Toisen tapaa suorittaa kotitöitä tai huolehtia lapsista ei pidä arvostella, ellei kyseessä ole lapsen turvallisuuden tai kehityksen vaarantaminen. Lapsen kehitys taas ei vaarannu siitä, että ruokapöytää ei siivota välittömästi ruokailun jälkeen.

Jos kotityöt aiheuttavat jatkuvasti kinaa, olisi järkevää istahtaa pöydän ääreen, tarttua kynään ja paperiin ja tehdä työnjako.

– Väitän, että useimmilla työpaikoilla niin toimittaisiin, jos työajasta kuluisi joka päivä vartin verran turhaan kinasteluun.

Lue myös:

Näin lopetat kotitöistä riitelyn – 3 vinkkiä psykologilta

Ihanaa siivota rauhassa?

Vastuun jakaminen auttaa jakamaan myös vapautta. Siksi molempien kannattaisi rakentaa vahva suhde lapsiin. Elli Raipelalla on tähän hyvä vinkki: kummankin vanhemman pitäisi välillä olla yksin lasten kanssa.

– Eräs isä kertoi viettävänsä toisinaan pyjamalauantaita poikiensa kanssa. Silloin rakennetaan legoilla tuntitolkulla eikä poistuta ulos koko päivänä. Toki pikkulasten kanssa on tärkeää pitää rutiineista kiinni, mutta omanlaiset jutut rutiiniarjen lisäksi mahdollistavat suhteen luomisen lapsiin.

Ja samaan aikaan äidillä oli siis mahdollisuus tehdä jotain muuta. Mutta mitä? Onko omaa aikaa se, että saa siivota rauhassa, kun toinen viettää aikaa lasten kanssa?

Elli Raipelan mielestä on.

– Oma aika voi yhtä hyvin olla sitä, että saa siivota rauhassa kuin että saa käydä lenkillä rauhassa. Useinhan oman tilan tarve on juuri hoitovastuun siirtämistä hetkellisesti toiselle. Niinä hetkinä mielessä on tilaa muullekin kuin lasten tarpeille.

Lue myös:

Tunnistatko itsessäsi nämä 9 merkkiä? Saatat olla tyranniäiti

Ei lasten kuullen

Hyväksyttävä on myös se, että toinen ehkä vain tarvitsee enemmän omaa aikaa ja tilaa kuin toinen. Tämä on voinut ilmetä jo ennen lapsen tuloa.

Kun perhe sitten kasvaa, runsaasti omaa tilaa tarvitseva puoliso todennäköisesti vähentää huomion ensin toiselta aikuiselta ja yrittää antaa lapselle mahdollisimman paljon. Se taas heijastuu parisuhteeseen.

Lasten kuullen asiasta ei kannattaisi riidellä.

– Jos menisin kutsuttuna kylään ja isäntäväki alkaisi kuvailla, miten raskasta oli minua varten siivota ja lopettaa työt aiemmin, olisin varmasti loukattu, Raipela sanoo.

– Mielestäni oman ajan järjestäminen kuuluu lapsiperheen elämään, mutta se ei saisi lapsille näyttäytyä vanhempien riitoina. Lasten ei pitäisi joutua kuulemaan, ettei kukaan jaksa heitä hoitaa.

Riitelemisen sijaan kannattaisi tähdätä siihen, että kummallekin todella järjestyy omaa aikaa. Se nimittäin vaikuttaa jaksamiseen.

– Lapsen tarpeet ovat jatkuvasti tyydytystä vailla. Vaikka lapsi nukkuisi, hän tarvitsee vähintään turvaa ja lämpöä. Tämä tarvitsevuus on uuvuttavaa, ja usein se yllättää tuoreet vanhemmat. Pienikin hetki, jolloin vanhempi saa olla ilman tuota kokonaisvaltaista vastuuta lapsestaan, voi auttaa jaksamaan taas pitkän aikaa tuota vanhemman perustehtävää.

Keskustele:

Ajankäyttö lasten mentyä nukkumaan

 Juttu on julkaistu Kaksplus-lehdessä elokuussa 2016.

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X