Parisuhde 26.06.2021

Häät lasten kanssa vai ilman – kaksi hääparia kertoo, miksi valitsivat toisin: ”Jos lapset viihtyvät, niin aikuisetkin”

”Juhlimme aikuisten kesken” on jo normi, kun hääkutsu kilahtaa postilaatikosta. Toinen haluaa häihin lastenohjelmaa, toinen ei stressaantuneita vanhempia.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Unelmoitko häistä, joissa somasti pukeutuneet lapset juoksentelevat muun juhlaväen lomassa? Vai kauhistuttaako ajatus meluavista lapsista häiden herkimpänä hetkenä?

Minttu Kangassalon, 34, ja hänen puolisonsa häät ovat vain aikuisten juhlat. Eniten heitä mietitytti, miten lapset jaksavat häissä.

– Jos lapset viihtyvät, niin aikuisetkin silloin viihtyy.

Minttu on kuitenkin pannut merkille muiden häissä, että lapset eivät jaksa pitkään keskittyä hääohjelmaan.

– Silloin aikuisetkin alkavat stressata.

Niinpä 80 hengen hääjuhlijoiden joukossa on vain aikuisia. Näin on valtaosassa suomalaisista nykyhäistä, kertoo hääsuunnittelija Taru Kaartinen Nord and Maelta asiakaskuntansa perusteella.

– Ei tarvitse pohtia, olemmeko hirveitä, jos emme kutsu lapsia tai olemmeko hirveitä vierailla, jos haluamme lapset mukaan. Päivä on hääparia varten, ja vieraat sopeutuvat heidän toiveeseensa.

Jos lapsia ei toivo häihinsä, miten se kannattaisi ilmaista kohteliaasti?

Virallisen etiketin mukaan kutsu koskee niitä, joiden nimi löytyy kutsusta.

– On kuitenkin hyvä mainita vielä erikseen, jos juhlat ovat vain aikuisille tai jos lapset on kutsuttu vain osaksi aikaa, hääsuunnittelija Taru Kaartinen sanoo.

– Rennommat saattavat ilmaista asian, että juhlat ovat vähän railakkaammat, joten pienten vieraiden on parasta jäädä kotiin.

Siinä, että lapset jätetään kotiin, on pariskunnalle ainakin rahallista etua. Silloin pienille vieraille ei tarvitse järjestää ruokaa tai ohjelmaa. Moni pari kokee, että lapsille tulisi järjestää sopivaa puuhaa.

Lapset istuvat häissä lattialla ja seuraavat ohjelmaa.
Perinteinen hääohjelma voi toisinaan olla lapsista pitkästyttävää.

Minjan ja Jimin häissä pomppulinna ja lastenleffa

Hääsuunnittelija Taru Kaartinen kehottaakin tekemään niin kuin itsestä hyvältä tuntuu. Siitä, mitä muut asiasta ajattelevat, ei kannata ottaa paineita.

Minja Ketoselle, 33, ja hänen tulevalle aviomiehelleen Jimi Rasilaiselle, 33, lapsivieraskysymys oli selviö.

Minja sai aina osallistua perhejuhliin lapsuudessaan. Minjalla itsellään on myös 6-vuotias tytär.

”Haluan, että lapsilla on tunne, että vitsit, olipa kivat juhlat.”

Niinpä häiden kutsuvieraat saavat itse päättää, tulevatko lapset mukaan vai eivät. Kutsut on lähetetty siis myös 30 lapselle. Aikuisten ei kuitenkaan tarvitse pelätä, että he tuovat lapset keskelle aikuisten juhlia.

– Häistä on tulossa lapsille lastennäköinen juhla.

Isompia lapsia saattaa itse hääseremonia kiinnostaa, mutta pienemmät eivät jaksa sitä välttämättä kauan seurata.

Minja muistelee häitä, joissa on ollut itse lapsivieraana sekä myöhemmin juhlittuja häitä, joissa hän on päässyt seuraamaan sivusta lapsien juhlintaa. Tarkoituksena on panostaa omien häiden lapsivieraisiin enemmän kuin mitä Minja on aiemmin nähnyt.

– Haluan, että lapsilla on tunne, että vitsit, olipa kivat juhlat.

Puuhapaketit istumapaikoilla ovat vakiovaruste lapsia ajatellen, mutta Minja haluaa tarjota lapsille muutakin. Häihin on varattu lastenhuone, jossa voi leikkiä, piirtää tai katsoa elokuvaa. Huone tarjoaa mahdollisuuden ottaa myös päiväunet.

Ulos lapsille on varattu pomppulinna. Syyskuussa koittaviin häihin on vielä pohdinnassa, mitä lisäohjelmaa lapsille keksitään:  pyydetäänkö sirkuskoulusta taiteilija ohjaamaan lapsille tempputuokioita ja esittämään sirkusohjelmaa. Vai järjestävätkö kenties kaasot ja bestmanit aarrejahdin tai discon lapsille?

Minja luottaa, että vanhemmat itse tietävät, milloin lapselle on paras aika poistua juhlista. Suunnitteilla syysiltaan on ilotulitus kello kahdeksaksi illalla, joka voisi päättää mukavasti pienempien lasten päivän.

Lue myös Annan juttu: Jäikö hääpukusi vain yhden kerran vaatteeksi? Tuunaa hääpukusi näillä Sami Sykön vinkeillä käyttövaatteeksi

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X