Vapaa-aika 19.08.2023

Miten luoda toimiva istumajärjestys häihin? Hääsuunnittelija jakaa parhaat vinkkinsä plaseerauksen suunnitteluun

Onnistunut istumajärjestys häissä vaatii hieman vaivannäköä hääparilta. Tutustumisleikkien sijaan hääsuunnittelija panostaisi muihin seikkoihin.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Jotta kaikilla olisi häissä mahdollisimman mukavaa, juhlien istumajärjestys eli plaseeraus kannattaa suunnitella huolella.

Hääsuunnittelija Petra Kiiskisen mukaan etukäteen laadittu istumajärjestys on edellytys sille, etteivät käytännön asiat luisu kaaokseen.

– Jos esimerkiksi 80-päinen vierasjoukko ei tiedä, minne pitää mennä istumaan, seuraa siitä vain kaaosta. Ruokailukin päästään aloittamaan nopeammin, kun jokaiselle on varattuna oma paikka.

Hääjuhlan viihtyvyyteen vaikuttavat sekä juhlatilan puitteet että vieraiden keskinäinen kemia. Jos istumajärjestyksen onnistuu suunnittelemaan hyvin, vieraatkin viihtyvät paremmin.

Häiden istumajärjestys kirkossa

Jos hääpari vihitään kirkossa, istumajärjestyksen suunnittelu alkaa jo kirkonpenkeiltä. Vieraille ei tosin osoiteta nimikoituja paikkoja kirkossa.

Perinteisen etiketin mukaan morsiamen läheiset ja sukulaiset istuvat käytävän vasemmalla puolella ja sulhasen oikealla. Mitä läheisempi vieras, sitä edemmäksi kirkkosalia hän asettuu.

häiden istumajarjestys kirkossa
Istumajärjestys häissä ei enää ole kiveen hakattu, edes kirkossa.

Kiiskinen kuitenkin kertoo, että nykypäivänä häiden istumajärjestys kirkossa on joustava eikä etikettiä ole pakko noudattaa. Lisäksi hän huomauttaa, että kaason tai bestmanin on syytä ohjata muitakin kuin läheisimpiä vieraita kohti kirkon etuosaa.

– Suomalaiset ovat aika ujoa kansaa, joten heitä täytyy usein rohkaista istuutumaan riittävän eteen. Valokuvien onnistumisen kannalta on parempi, että vieraat ovat suunnilleen samassa paikassa eivätkä hajaantuneina ympäriinsä. Tietenkin vihkiseremonian myös näkee ja kuulee paremmin edestä.

Vanhaa etikettiä voi olla tarpeen muunnella etenkin, jos esimerkiksi sulhasen suku on paljon pienempi kuin morsiamen. Tällöin vieraita voi ohjata järjestäytymään tasaisemmin kirkkokäytävän molemmin puolin.

Onnistunut istumajärjestys häissä

Plaseerauksen suunnittelu käynnistyy juhlatilaa valitessa. On tärkeää pohtia, mahtuvatko vieraat mukavasti tilaan juhlimaan.

Kiiskinen painottaa, että pöytien välissä pitäisi olla sen verran tilaa, että vieraat pääsevät sujuvasti poistumaan paikaltaan eli työntämään tuolia tarvittaessa taaemmaksi.

– Istumapaikkoja jakaessa on hyvä huomioida myös se, miten pöydänjalat sijoittuvat. Kenenkään ei ole kiva istua niin, että pöydänjalka on haarojen välissä.

Toiseksi Kiiskinen kehottaa, että hääpari sijoitettaisiin paikkaan, johon suurin osa vieraista näkee ja josta hääpari näkee myös vieraansa. Tavallisia näköesteitä ovat tolpat ja nurkat.

Kolmanneksi Kiiskinen suosittelee, että pikkulapsiperheet ja vanhukset asetettaisiin istumaan lähelle ovia. Silloin poistuminen vessaan on sujuvampaa.

istumajarjestys haissa
Tilan puitteet antavat lähtökohdat istumajärjestyksen laatimiselle.

Kun tilan asettamat mahdollisuudet ja rajoitteet on huomioitu, istumajärjestys häissä on pitkälti vieraiden keskinäisten kemioiden sijoittelua.

Kiiskinen kehottaa hääparia pohtimaan, löytyisikö entuudestaan toisilleen tuntemattomilta vierailta yhteisiä kiinnostuksen kohteita. Hänen mukaansa on tärkeää huomioida myös vieraiden ikä ja elämäntilanne.

– Lapsiperheissä arki pyörii pitkälti lasten asioissa, joten pöytäkavereiksi ei ehkä kannata valita sinkkusiskoksia. Todennäköisesti mummot ja vaarit eivät puolestaan halua keskustella somesta koko iltaa nuorempien vieraiden kanssa.

Lisäksi Kiiskinen sanoo, että jos hääparin jommankumman osapuolen vanhemmat ovat eronneet riitaisissa merkeissä, heitä ei yleensä kannata sijoittaa samaan pöytään istumaan.

Lue myös: Häät lasten kanssa vai ilman? Kaksi hääparia perustelee valintansa

Istumajärjestys häissä annostelee myös ääntä

Petra Kiiskinen kertoo, että hän ei kuulu tutustumisleikkien kannattajiin.

– Niitä kannattaa järjestää harkiten. Monesti käy niin, että osa vieraista lähtee hyvin leikkiin mukaan ja osa ei, jolloin tunnelma vesittyy. Mutta hääpari tietää itse, minkä henkisiä vieraita juhliin on tulossa ja voisivatko tutustumisleikit toimia kyseisellä porukalla.

Jos hääpari haluaa taata puheensorinan juhlissaan, Kiiskinen neuvoo sijoittamaan jokaiseen pöytään supliikin vieraan tai pariskunnan.

– Ja jos tietää, että tietty ystäväporukka on kovaääninen, porukkaan kuuluvia henkilöitä kannattaa ripotella sinne tänne, jotta yhdestä nurkasta ei ala kantautua kaiken muun puheen peittävää meteliä.

Metelistä puheen ollen Kiiskinen suosittelee, että iäkkäitä vieraita ei sijoitettaisi lähelle bändiä tai kaiuttimia, koska hänen mukaansa vanhemmat ihmiset ovat usein herkkiä melulle.

Plaseeraus on voimassa vain muutaman tunnin

Häiden istumajärjestys voi tuottaa päänvaivaa, jos tilan puitteet tai tietyt vieraat tuottavat suunnitelmiin haasteita. Silloin kannattaa muistaa, että plaseeraus ei yleensä pysy muuttumattomana koko iltaa.

Ruokailun jälkeen on yleensä tanssia, muuta ohjelmaa ja vapaata seurustelua, jolloin ihmiset pääsevät liikkumaan ja hajaantumaan.

istumajarjestys haissa
Loppuillasta häiden istumajärjestys yleensä purkautuu.

Kiiskinen on työskennellyt hääsuunnittelijana 17 vuotta. Hän iloitsee siitä, että nykyisin hääparit uskaltavat järjestää omannäköisiään juhlia ja valita häilleen mieleisen tilan sen sijaan, että mentäisiin samalla sapluunalla kuin esimerkiksi omat vanhemmat.

Häissä istumajärjestys on vain yksi osanen tunnelman luomisen palapelissä, Kiiskinen muistuttaa.

– Kun juhlista järjestetään hääparin näköiset, hyvä tunnelma kyllä välittyy ja tarttuu myös vieraisiin.

Jutun ingressiä on päivitetty 26.4.2024.

Lue myös Annan juttu: 5 asiaa, joita hääsuunnittelija ei omiin häihinsä järjestäisi – ”Varma tunnelman tappaja”

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X