Parisuhde 24.05.2021 Päivitetty 18.08.2023

Korona-ajan häät ja kaksi ratkaisua: Minjalta pääsi helpotuksen kyynel, Minttu saa pukeutua häämekkoon kahdesti

Tavanomaisen hääjännityksen lisäksi moni pari joutuu miettimään, toteutuvatko häät ollenkaan tänä vuonna.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Rakkauden juhlan peruminen on ollut monelle koronavuonna kiperä paikka. Kaksi tulevaa morsianta, Minja Ketonen ja Minttu Kangassalo, ovat molemmat kokeneet, miltä tuntuu odotettujen häiden siirtäminen.

He päätyivät lopulta häiden järjestämisajankohdassa eri ratkaisuihin.

Minjat häät 2021: Yhden vuoden lykkäys riitti

Minja Ketonen, 33, suunnitteli hääjuhlia tulevan aviomiehensä kanssa syyskuulle 2020 Turun seudulla.

Ensimmäisen koronakevään iskettyä pari pohti, että pandemiatilanne ei näytä lupaavalta isoja juhlia varten. Toukokuussa Minja ja hänen miehensä tekivät päätöksen siirtää häitä vuodella eteenpäin. Juhlapaikka, meikkaus, kampaaja, vihkikirkko ja valokuvaus oli kuitenkin jo ehditty varata.

– Mitään lisäkustannuksia häiden siirtämisestä ei koitunut muuta kuin uudet paperiset kutsut, sillä olimme sen verran hyvissä ajoin liikkeellä.

Jännitystä aiheutti kuitenkin se, saisivatko Minja ja hänen miehensä vihkimisen samaan kirkkoon vuoden päästä. Minja kertoo, että asian ratkaisi Turussa arpaonni, sillä halukkaita vihkipareja on paljon.

Kuin ihmeen kaupalla vihkiminen järjestyi vuoden 2021 syyskuulle. Minjalta tipahti silloin muutama helpotuksen kyynel.

Uuden vihkipäivän odottaminen ei kuitenkaan ole ollut helppoa. Toisinaan Minja on epäillyt, saavatko he miehensä kanssa häitä milloinkaan. Toisina päivinä olo on luottavainen – varsinkin silloin, kun pari kuukausi sitten juhlapaikalla keskustelemassa emännän kanssa, millaisia erityisjärjestelyitä korona-aika vaatii sadan hengen juhliin.

”Pitkään olin sitä mieltä, että en tule koskaan menemään naimisiin. Nyt kun haluaisin, en välttämättä pääse.”

Juhliin varataan käsidesiä ja halukkaille kasvomaskeja. Pöytäkunnat suunnitellaan niin, että aina yksi perhe istuisi omassa pöydässään. Turvaväliä jätetään reilusti pöytien väliin. Myös juhlapaikan isoa terassia Minja toivoo voivan hyödyntää vielä syyskuussa.

– Kutsuissa olemme pyytäneet vieraita saapumaan terveenä ja noudattamaan karanteenisuosituksia.

Juhlapaikka oli luvannut, että häitä voi vielä yhdellä vuodella siirtää, jos syksyllä koronatilanne on edelleen karu, mutta siihen Minja ja hänen miehensä eivät ole valmiita.

Häät he haluavat pitää syyskuussa joka tapauksessa. Mikäli tartuntoja on vielä paljon, juhliin kutsutaan vain läheisimmät.

– Pitkään olin sitä mieltä, että en tule koskaan menemään naimisiin. Nyt kun haluaisin, en välttämättä pääse. Mikä surkuhupaisa tilanne!

Epävarma koronatilanne vaivaa monia häitään suunnittelevia.

Mintun häät 2022: ”Hääpuvun pitäminen ei jää yhteen kertaan”

Minttu Kangassalon, 34, pienimuotoinen vihkipäivä on toukokuun lopussa. Kauan haikaillun päivän lähestyminen on tuntunut myös ristiriitaiselta.

– Alun perin listallamme oli 80 vierasta, ja hääkutsut olivat tammikuussa 2021 lähetystä vaille valmiit. Helmikuussa oli kuitenkin pakko tehdä päätös, että pidämme vihkitilaisuuden vain läheisimmille vieraille. Mittavamman kokoluokan häitä tanssitaan kyllä toisella kertaa, näillä näkymin vuoden kuluttua.

Hääpari ei halunnut ottaa riskiä, että laaja joukko ihmisiä saisi tartuntoja juhlissa.

”Tuntui tosi pahalle, että joutui karsimaan niin paljon vieraista.”

Niinpä toukokuun vieraslistalta löytyi tarkan harkinnan jälkeen enää 16 henkilöä – niin sukulaisia kuin ystäviä.

– Tuntui tosi pahalle, että joutui karsimaan niin paljon vieraista. En olisi ikinä kuvitellut, että tilanne voi mennä näin pahaksi.

Minttu perui juhlapaikan varauksen käytyään vieraslistan läpi. Tilaksi oli vielä tammikuussa valittu iso juhlatila, joka on mitoitettu 450 henkilölle. Myös pitopalvelulle oli ilmoitettava, että 80 hengen sijasta tarjoilut tarvittaisiin reilusti pienemmälle joukolle.

Vihkitilaisuus pidetään Lopen kirkossa, jonka jälkeen hääseurue ruokailee pitopalvelun yksityisravintolassa.

Minttu kertoo, että on haaveillut suurista häistä lapsesta asti.

– Toisaalta hyvää on se, että hääpuvun pitäminen ei jää yhteen kertaan.

Anna.fi: Jäikö hääpukusi vain yhden kerran vaatteeksi? Tuunaa hääpukusi näillä Sami Sykön vinkeillä käyttövaatteeksi

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X