Parisuhde 27.10.2023

Kun kumppani raivoaa, näin saat tulipalon sammumaan – Parisuhteen riitelykierteen voi ratkaista yhdellä yksinkertaisella keinolla

Jatkuvien parisuhderiitojen takana on useimmiten yksi toistuva virhe. Siitä on mahdollista opetella eroon, mutta harjoittelu vaatii pitkäjänteisyyttä ja toistoja.

Teksti
Mervi Juusola
Kuvat
iStock

Rajusti ja paljon riiteleviä pareja yhdistää usein yksi asia: heikko validointi.

Validointi tarkoittaa vahvistamista. Ihmissuhteissa validointi on prosessi, jossa vahvistat ymmärtäväsi toisen kokemuksen ja tunteet oikein. Ihmissuhteet, joissa on toimivaa validointia, koetaan turvalliseksi ja arvostavaksi. Validoinnin on havaittu myös vahvistavan parisuhteen molempien osapuolten itsearvostusta.

Jos parisuhteessa on toistuvasti kovia, äänekkäitä riitoja, validointi on yleensä vähäistä tai virheellistä. Pari ei ymmärrä toistensa kokemuksia, näkökulmia ja tunteita – tai he tekevät virhetulkintoja. 

Heikko validointikyky voi johtua siitä, ettei ihminen ole saanut omien elämänkokemustensa kautta mallia tunteiden ymmärtämiseen ja käsittelyyn.

Vuorovaikutuksessa validointi ei helppoa silloin, kun tunteet kaappaavat vallan aivoissa ja hermostossa. Tunteiden säätely on kuitenkin taito, jonka voi oppia.

Tunteidensäätelyn vahvistaminen on vaihtoehtoisten ilmaisu- ja toimintatapojen harjoittelua, kunnes tapa muodostuu osaksi omaa identiteettiä.

Näin kehität omaa validointikykyäsi

  • Kun tunteet ja keskustelu alkavat kiihtyä, kiinnitä ensimmäiseksi huomiosi hengitykseesi ja äänensävyysi. Pidä tietoisesti äänesi tyynenä ja rauhallisena. Kiinnitä huomiota myös siihen, miten rauhallinen äänensävysi vaikuttaa kumppaniin.
  • Kun olet varmistanut, että olet rauhallinen, kykenet harkitsemaan järjellä, mitä tässä tilanteessa tarvitaan ja miten sinun kannattaa toimia.
  • Muistuta itseäsi ja kumppaniasi, että olette tilanteessa samassa veneessä, ja siinä veneessä seilataan tai upotaan yhdessä.
  • Raivoavalle kumppanille voi sanoa rauhallisesti ja vakavasti:
    • ”Tahdon sinulle pelkästään hyvää.”
    • ”Haluan, että ratkaisemme tämän tilanteen rauhassa.
    • ”Toivon, että olemme samalla puolella ja selvitämme tämän ongelman yhdessä.
  • Validoi myös itseäsi. Ymmärrä ja hyväksy omat tunteesi, tilanne ja kokemushistoriasi. Hyväksy asiat niin kuin ne ovat, ei niin kuin haluaisit niiden olevan. Mieti, mihin voit vaikuttaa. Pidä kiinni itsekunnioituksestasi ja pyri käyttäytymään arvokkaasti.

Tehokkaaseen kommunikointiin tarvitaan kahta asiaa: faktoihin perustavaa asianmukaista itseilmaisua sekä validointia eli toisen tarkkaa kuuntelemista, ymmärtämistä ja tarkentavien kysymysten esittämistä. 

Keskity ongelmanhallintaan

Ongelmat eivät useinkaan ratkea yhdessä keskustelussa, vaan niiden ratkaisu on pitkä prosessi, jossa on monia vaiheita. Ongelmia pitäisi pikemminkin pyrkiä hallitsemaan kuin ratkaisemaan.

Kumppanilta kannattaisikin kysyä pikemminkin: Miten me hallitsemme tätä tilannetta yhdessä?

Lue myös: Miksi kumppani ei lopeta ärsyttämistä? Takana on usein neljä syytä, jotka voivat kertoa jotain myös parisuhteen tilasta

Lähteet: Alan E. Fruzzetti: The High-Conflict Couple.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X