Parisuhde 29.06.2017 Päivitetty 29.01.2021

Lopahtiko parisuhde vauvan syntymän jälkeen? Näin saat kipinän takaisin

Läheisyys ja seksi voivat tuntua vihoviimeisiltä kiinnostuksen kohteilta vauvavuoden aikana. Entä jos ne unohtuvat kokonaan, koko vuodeksi?

Teksti
Riikka Heinonen
Kuvat
Maria Huusko

Moni tuore äiti stressaantuu ajatuksesta, että vauvan tarpeisiin vastaamisen ja uuden elämäntilanteen ihmettelyn ohella pitäisi jaksaa huomioida puolisoa, olla lähekkäin ja jopa harrastaa seksiä.

Entä jos ei kerta kaikkiaan jaksa – edes sitä puolta tuntia, joka parisuhdeoppaiden mukaan pitäisi päivässä käyttää suhteen hoitamiseen?

Seksuaali- ja pariterapeutti Elli Raipelan mielestä pariskunnan kannattaa jutella jo hyvissä ajoin ennen vauvan syntymää siitä, että ensimmäinen vuosi tulee todennäköisesti olemaan voimia koetteleva.

– Vauva ei tiedä, minkä mullistuksen saa aikaan kahden aikuisen välillä. Pariterapiassa kohtaamani pariskunnat ovat usein samassa tilanteessa: he eivät ole etukäteen ymmärtäneet mullistuksen määrää, Raipela kertoo.

– On hyvä asennoitua valmiiksi siihen, että vauva on etusijalla ja hänen synnyttyään valvotaan ja väsytään. Jos niin ei käykään, se on vain plussaa, Raipela muistuttaa.

Elämän kuuluu muuttua vauvan myötä

Liian moni liitto päättyy eroon vauvavuoden aikana tai sen jälkeen, kun suhde ei kestä vauvan mukanaan tuomaa muutosta.

– Vauvan tarpeisiin vastaaminen ei onnistu jatkamalla entistä arkea. Vauvan kuuluu muuttaa elämää.

Parisuhteesta saattaa tulla lapsen syntymän myötä rasite, josta pyristellään eroon. Kaksi aiemmin yhdessä viihtynyttä ja toistaan rakastavaa ihmistä alkaa imeä toisistaan energiaa sen sijaan, että yhdistäisivät voimansa.

– Kotityöt ja vauvan hoito muuntuvat jotenkin kummallisesti taisteluksi siitä, mitä tehdään ja miten tehdään, Raipela kuvailee.

Lisäksi äidin saattaa olla vaikeaa hyväksyä isän tapaa tehdä asioita. Jatkuva nalkutus siitä, että toinen tekee väärin tai ei tee jotain, on hermoja raastavaa nalkuttajalle ja nalkutuksen kohteelle.

Negatiiviseen ja usein rumaankin tapaan puhua toiselle pitää havahtua nopeasti, jotta se ei jää päälle.

– Kannattaa muistaa, että jos olet tuntenut puolisoasi kohtaan rakkautta ennen vauvan syntymää, ei rakkauden pitäisi yhtäkkiä kadota silloin, kun yhteinen, toivottu hedelmä on tullut todeksi.

Kosketa toista ohimennen

Seksuaalisuus ei katoa imetys- ja vaipparumbaan, vaikka seksiä saattaa olla silloin vähemmän. Äidin huomio kiinnittyy heti synnytyksen jälkeen vauvaan. Prolaktiinihormoni saa maidon erittymään, mutta vähentää seksuaalista halua.

Synnytyksen jälkeen matala estrogeenitaso ohentaa limakalvoja, joten olosuhteet yhdynnälle voivat olla kivuliaat. Joskus seksiä on vähän, koska rakastelu samassa huoneessa, missä vauva on, tuntuu mahdottomalta.

– Etenkin miehillä seksi näyttää olevan kanava tulla rakastetuksi ja antaa rakkautta. Kun tuo kanava sulkeutuu väsymyksen vuoksi, he saattavat kokea, ettei heitä rakasteta, eikä heidän rakkauttaan oteta vastaan.

– On tärkeää sanoa ääneen, että olisi mukava kuherrella ja harrastaa seksiä, mutta ei vain jaksa. Kertoa puolisolle, että en ole unohtanut sinua, Raipela vinkkaa.

Rakkauden osoittamiseksi olisi hyvä olla useampia kanavia.

– Eroottista ilmapiiriä voi ylläpitää puheissa ja viesteissä, joissa kertoo toiselle seksuaalisesta halustaan ja ikävästään. Arkikuhertelu on sitä, että muistetaan päivittäin koskettaa toista, sipaista ohimennen, pussata ja halata. Esileikittely on lämmittelyä, joka voi johtaa yhdyntään tai muuhun seksiin.

Jos läheisyys uupuu suhteesta, pelkkä seksi tuntuu suoritukselta, johon olisi kylmiltään hypättävä.

Digipaasto voi auttaa

Eroaminen vauvavuoden väsymyksen seurauksena tuntuu Raipelan mielestä aina järjettömältä päätökseltä. Kun voimat palautuvat, eikä lapsi tarvitse enää vanhemman taukoamatonta läsnäoloa, parisuhteen uudelleen virittämiselle on taas aikaa.

– Kun parisuhteen kipinän haluaa löytää uudelleen, kannattaa esittää itselleen kysymys: käytänkö vähitellen vapautuvia voimavarojani parisuhteen parantamiseen vai mihin?

Monet luovat intiimimmän suhteen kännykkänsä kanssa sen sijaan, että huomioisivat puolisoaan.

Pienten kahdenkeskisten hetkien järjestäminen mahdollistaa sen, että voi tulla kuulluksi ja nähdyksi puolisonsa taholta.

– Koskettelu, hellittely ja pussailu saavat mielihyvähormoneja liikkeelle ja lämpö toista kohtaan lisääntyy. Läheisyys olisi taattu, jos edes puolet siitä hyväilystä, mitä kännykkä saa päivässä, kohdistuisi omaan puolisoon.

Monet pariskunnat ovat Raipelan mukaan havahtuneet kännyköiden liikakäyttöön ja asettaneet omaan perheeseensä digipaastoja, jolloin kohtaaminen on jälleen mahdollista.

– Puolison kanssa pitää järjestää kahdenkeskisiä kohtaamisia. Olivat ne mitä tahansa yhteisestä iltateehetkestä kaupparetkeen, ne mahdollistavat yhteyden uudelleen löytymisen.

Jos kohtaamisia ei ole, yhteys puolisoiden välillä ei voi palata.

– Sitten ihmiset sanovat, että me kasvoimme lapsiperheen arjessa erilleen. On sanomattakin selvää, että jos henkistä tai fyysistä yhteyttä ei pidetä yllä, se katoaa. Yhdessäolo on pohjana sille, että yhteys toiseen pysyy ja vahvistuu.

Juttu on julkaistu Kaksplussassa 4/17.

Lue myös:

Ruuhkavuodet uhkaavat parisuhdetta – 9 keinoa välttää ero
Nämä 5 asiaa yhdistävät onnellisia pareja
”Miten saan takaisin mieheni huomion?” Lue asiantuntijan neuvot pikkulapsivaiheen parisuhteeseen

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X