Parisuhde 23.10.2015 Päivitetty 06.09.2021

Maaret Kallio: Näin säilytät intohimon parisuhteessa pikkulapsiaikana

Haluttomuus, pihtaaminen, ruinaaminen... Pienten lasten vanhempien seksielämä voi karahtaa monelle kivelle. Psykoterapeutti ja seksuaaliterapeutti Maaret Kallio kertoo kuusi vinkkiä, joiden avulla vanhempien välinen suhde pysyy intohimoisena.  

Teksti
Toimitus
Kuvat
Niclas Mäkelä/OM-arkisto

1. Korjaa ensin uni

On ihan ymmärrettävää, että pikkuvauva-aikaan liittyvät rikkonaiset yöt ja jatkuva väsymys sammuttavat seksielämän hetkeksi. Perheen unirytmi kannattaakin korjata mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, yösyöttöjen päätyttyä.

– Vauvan vanhemmille sanonkin usein, että ensin pitää korjata uni, ja vasta sitten on seksin vuoro, Maaret Kallio sanoo.

Lue: Näin pidät vauvalle lempeän unikoulun

Lue: Jakakaa hoitovastuu: Anna isän hoitaa vauvaa

2. Älä erehdy olemaan vain vanhempi

Vanhemmuus vie mukanaan varsinkin esikoisensa saaneet. Äitiys ja isyys on ihana ja tärkeä rooli elämässä, mutta on tärkeää muistaa myös se, millainen oli, ennen kuin tuli vanhemmaksi.

Palaa välillä rooliisi ennen vanhemmuutta. Olitko omimmillasi lenkkipolulla? Kohentavatko pikkumusta ja piikkikorot hetkessä olosi? Raivaa siis arkeen tilaa sille, mistä nautit.

Lue: Maaret Kallio Annassa: Älä yritä olla superihminen.

3. Aseta parisuhde toisinaan kaiken muun edelle

Lapsikeskeisyyttä on korostettu perinteisesti Suomessa. Perheessä kuitenkin lapsetkin nauttivat ja hyötyvät siitä, että vanhempien tai perheen aikuisten välinen suhde on hyvä. Tyytyväisillä vanhemmilla on tyytyväiset lapset.

Parisuhde ei voi olla vain asuntolainen lyhennystä tai lastenkasvatusta, vaan tyydyttävään suhteeseen kuuluu myös hyvä seksielämä.

Keskustele: Jos seksi on huonoa, mikä neuvoksi?

Heitä siis edes joskus turha syyllisyydentunto ja huolekkuus romukoppaan, järjestä lapsille hoitaja ja vie ihana kumppanisi ulos – tai suoraan hotellihuoneeseen.

Lue: Nuupahtanut seksielämä? Kokeile luomupornoa!

4. Sähkötön suhde voi olla ratkaisu

Pariskuntien välinen seksielämä on vähentynyt, kun taas masturbointi on lisääntynyt. Yhtenä syynä yhteisen seksien vähenemiseen Maaret Kallio pitää digilaitteita: Facebookia, kännykkään kilahtavia meilejä ja nettipelejä.

– Lapsiperheessä vanhempien mahdollisuudet keskinäisiin hetkiin ovat vähäiset. Tarvitaan vähän itsekontrolliakin, että malttaa sulkea laitteen ja keskittyä oikeaan ihmiseen siinä vieressä. Facebook kiinni ja katse kumppaniin!

Lue: Irti kiireestä: 5 vinkkiä rennompaan arkeen

5. Järjestä kahdenkeskistä aikaa

Vanhemmat puhuvat usein siitä, miten tärkeitä parisuhde ja kumppani ovat. Maaret Kallio peräänkuuluttaa puheiden sijaan konkreettisia tekoja: ajan järjestämistä parisuhteelle.

Lue: Maaret Kallio Annassa: ”Miehen kylmyys on pahinta, mitä voisin kuvitella”

Hyvä tavoite on järjestää kerran kuussa yhteinen hetki. Sen ei tarvitse olla mikään spektaakkeli teatterilippuineen ja kynttiläillallisineen. Joskus sekin, että kuuntelee lempimusiikkia Spotifysta ja juo vähän viiniä (tai syö suklaata) voi olla sitä parasta parisuhdeaikaa.

– En sanoisi, että vanhempien pitäisi pitää seksilomia, vaan ennemminkin rakkauslomia. Kun läheisyys palaa, seksi seuraa sitä usein luonnostaan, Maaret Kallio sanoo.

Jos ette millään saa järjestettyä hoitajaa, ottakaa avuksi kikka, johon monet pikkulapsiperheen vanhemmat turvautuvat: Pikku Kakkonen.

Maaret Kallion mielestä Pikku Kakkonen ansaitsisi palkinnon seksielämän vireuden ylläpitäjänä – niin moni pari on kertonut hänelle harrastavansa seksiä iltaviiden ja -kuuden välillä, kun lapset tuijottavat turvalliseksi ja luotettavaksi todettua ohjelmaa.

– Tai vaikka sekstailuun ei löytyisi energiaa, lastenohjelmien aikana ehtii kuitenkin vaihtaa ajatuksia aikuisseurassa.

Lue: Näin säilytät intohimon pitkässä suhteessa.

6. Pysy samalla puolella

Haastavat ajat, jollainen myös pikkulapsiaika on, joko yhdistävät tai erottavat pareja. Hyvässä suhteessa on me-henkeä, joka pitää parin samalla puolella. Silloin toisen ei tarvitse ottaa ruinaajan ja toisen pihtaajan roolia.

Hyvässä suhteessa on joustavuutta: kykyä sietää toisen haluttomuutta ja omaa seksuaalista turhautumista. Joustava kumppani ymmärtää, että juuri tässä vaiheessa uni on tärkeämpää kuin seksi, mutta toisenlaisiakin aikoja on tulossa.

Seksuaalinen läheisyys ei silti saisi kadota kokonaan. Joustavuus tarkoittaa myös sitä, että on valmis tulemaan toisen haluja vastaan, vaikka omat halut olisivat hieman hiipuneet. Jossain toisessa elämäntilanteessa tilanne voi olla päinvastainen.

Lue myös:

Näin aloitat seksin synnytyksen jälkeen: 7 vinkkiä.

Lukijat kertovat: Mitä tehdä, jos mies ei halua seksiä?

Lähteet: Maaret Kallio & Osmo Kontula: Happy End ja Maaret Kallion haastattelu.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X