Parisuhde 08.01.2023

Masentunut puoliso tarvitsee kumppanin tukea, mutta ei tämän hyvinvoinnin kustannuksella – Psykoterapeutin neuvot tilanteeseen

Masennus vaikuttaa myös läheisiin, mutta ei aina huonolla tavalla. Psykoterapeutin mukaan parisuhde voi jopa vahvistua masennuksen myötä.

Teksti
Mervi Juusola
Kuvat
iStock

Usein kumppani huomaa merkit toisessa jo ennen kuin masentunut puoliso tiedostaa tai myöntää tilanteensa.

Psykoterapeutti Eija-Liisa Rautiaisen mukaan on joskus vaikeaa vetää rajaa, mikä on kuormitusta ja mikä masennusta.

Monesti ensimmäinen merkki puolison masennuksesta on se, että ilo katoaa parisuhteesta. Parisuhdeongelmat ja eroajatukset ovat tyypillinen osa masennuksen sairastamista.

Masentunut puoliso voi ajatella, ettei omalla elämällä ole merkitystä. Tunteet ja tarpeet ovat jäässä.

Masentuneen puoliso saattaa sen sijaan kokea niin, ettei toinen enää rakasta tai viihdy suhteessa.

– Masennukseen liittyy usein tunne, ettei voi nauttia mistään. Silloin ei useinkaan nauti läheisyydestä, kosketuksesta ja seksistä, Rautiainen selittää.

Jos masentunut puoliso kieltää, että mitään masennusta on olemassakaan, omista havainnoistaan kannattaa puhua hänelle mahdollisimman konkreettisesti.

Masennus on yhteinen sairaus

Eija-Liisa Rautiaisen mielestä masennuksen hoito Suomessa on liian yksilökeskeistä. Hän on tehnyt väitöskirjan parisuhdekeskeisestä masennuksen hoidosta.

Äärimmäisen harvoin kiinnitetään huomiota siihen, kenen kanssa masennusdiagnoosin saanut elää ja miten hänen vuorovaikutussuhteitaan voisi tukea.

Rautiaisen mukaan voisimme ymmärtää rikkaammin, miksi ihminen voi huonosti, jos läheiset otettaisiin mukaan hoitoon.

– Jos parisuhde on kärsinyt masennuksesta, pitäisi lähteä tutkimaan sitä, miten vuorovaikutusta voi parantaa. Jos taas parisuhde on masennuksesta huolimatta hyvässä kunnossa, puolison tuki on masentuneelle tärkeä ja hänen mukanaolonsa hoidossa hyödyllistä.

Miten selvitä arjesta, jota määrittää masentunut puoliso?

Masentuneen rinnalla kulkeminen ei ole helppoa.

Joskus masentunut puoliso voi kokea katkeruutta siksi, että toinen harrastaa, tapaa ystäviä, osallistuu juhliin ja on iloinen. Olisi kuitenkin tärkeää, että suhteen toinen osapuoli pitäisi huolta omasta aktiivisuudestaan ja elämänilostaan.

– Jos tämän asian kanssa ei ole valppaana, voi käydä niin, että molemmat eristäytyvät kotiin, Rautiainen sanoo.

masentunut puoliso

Kumppanin on tärkeää varmistaa, ettei puolison masennus ala määrittää myös omaa elämää.

Masentunut puoliso voi myös tuntea syyllisyyttä ja kokea, että on pilannut toisen elämän. Tällaisiin tunteisiin olisi hyvä pureutua yhdessä, avoimesti keskustellen.

Joskus masentunut puoliso on ärtyisä, jolloin kumppani voi mieltää toisen ilkeäksi. Ilkeä voi olla myös kumppani, joka turhautuu toisen alakuloon ja vetämättömyyteen.

Pari saattaa myös varoa sanomasta tai tekemästä mitään, mikä voi aiheuttaa erimielisyyttä.

– Tunneilmaisun suodattaminen voi olla ihan hyödyllistä, ettei kaikkein ilkeimpiä ajatuksia sano toiselle suoraan. Mutta sanomisia ei pidä varoa liiallisesti, Rautiainen toteaa.

Lue myös: Itsetuhoisuus on läsnä nelilapsisen perheen arjessa: ”Minun täytyy suojella perhettä ja itseäni”

Masentunut puoliso tarvitsee kumppanin tukea

Osa masentuneita ei halua puhua masennuksesta lainkaan. Toiset taas haluavat puhua siitä kaiken aikaa.

Vuorovaikutuksessa voivat vaihdella ärtymys ja auttamisen halu. Masentuneen kumppani saattaa hetkittäin ajatella, että nyt tämän sairauden täytyy poistua talosta. Nyt laitetaan asiat kuntoon, jotta masentunut puoliso paranee ja ilo voi palata suhteeseen.

– Osittain masennukseen voi vaikuttaa ja osittain se kulkee omassa rytmissään. Masennusta vastaan ei silti pidä pyristellä eikä yrittää elää kuin sitä ei olisikaan.

Rautiainen kannustaa siihen, että kumppani tukee aktiivisesti masentunutta. Kumppani voi olla tukena esimerkiksi avun hakemisessa.

Vaikka masentunut puoliso ei aina pystykään ottamaan vastaan tukea, jota kumppani tarjoaa, tämän kannattaa pitää yllä keskustelua siitä, mitä tehdään yhdessä ensi viikolla tai ensi kesänä.

– Ilo on läsnä myös masentuneen lähellä. Eihän kukaan masentunut ole kaiken aikaa pelkästään masentunut.

Rautiaisen mukaan monet sanovat, että masennuksen myötä he ovat alkaneet jopa arvostaa enemmän parisuhteen hyviä hetkiä.

Puhuminen auttaa

Joskus puoliso voi kovasti yrittää saada toisen puhumaan tunteistaan ja ajatuksistaan, mutta toinen ei jaksa eikä halua puhua. Masentunut puoliso saattaa myös todeta, ettei hän jaksa koko ajan puhua siitä, miten huonosti hän voi.

Se vaatii kumppanilta tasapainoilua. Toista ei saa pakottaa puhumaan, mutta toisaalta keskustelemiseen olisi hyvä kannustaa.

Jos puoliso loukkaantuu siitä, että masennus otetaan puheeksi, on turha yrittää puhua muista asioista.

– Jos toinen loukkaantuu, silloin kannattaa keskustella loukkaantumisesta. Tulisi antaa tilaa sille tunteelle, joka on päällimmäisenä, Rautiainen sanoo.

masentunut puoliso

Kummankin osapuolen olisi tärkeää päästä purkamaan tuntemuksiaan.

Masentuneen kumppanilla on usein tarve käsitellä tilannetta muidenkin ihmisten kuin puolisonsa kanssa. Tulee silti muistaa, että kyse on toisen terveystiedoista ja hyvin henkilökohtaisesta kriisistä.

Parin kannattaa siis sopia yhdessä, mitä ulkopuolisille voi kertoa puolison sairaudesta.

Masennukselle ei saa antaa liikaa tilaa

Masennuksen hoidossa on hyvä tiedostaa kaksi päävaihetta: akuuttivaihe ja toipumisen vaihe.

Akuuttivaiheessa masentunut puoliso tarvitsee aikaa ja tilaa. Olisi suotuisaa, että hän voisi tällöin olla vähemmän vastuussa yhteisestä arjesta.

Kun oireet alkavat lieventyä ja toipuminen pääsee käyntiin, arjen kuormitusta lisätään pienin askelin.

– Toipumisen vaihe on hedelmällinen kohta työstää myös parisuhdetta. Silloin voi löytyä aivan uudenlainen tapa olla suhteessa, Rautiainen sanoo.

– Toki on myös tilanteita, joissa molempia osapuolia voi helpottaa se, että muutetaan erilleen.

Rautiaisen mielestä masennuksen hoidossa on olennaista, ettei masennukselle anneta enempää tilaa kuin vallitsevassa tilanteessa on välttämätöntä antaa.

– Ei anneta masennuksen vallata aivan koko elämää ja suhdetta, hän summaa.

Anna.fi: Masennus ei parane tsemppaamalla – 5 lausetta, joista on masentuneelle oikeasti apua

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X