Parisuhde 07.08.2016 Päivitetty 29.09.2021

Mies painostaa töihin hoitovapaalta, mikä neuvoksi? Perheterapeutti vastaa

Mikä neuvoksi, jos vanhempien ajatukset lapsen kotihoidosta eroavat suuresti toisistaan? Lue, miten perheterapeutti Essi Juvakka neuvoo äitiä, jonka puoliso vaatii tätä palaamaan töihin ja laittamaan lapsen hoitoon, vaikka äiti haluaa olla vielä kotona.

Teksti
Essi Juvakka
Kuvat
iStock ja Mirva Kakko/Otavamedia

”Puolisoni painostaa minua palaamaan työelämään perheen taloudellisen tilanteen vuoksi. Itse haluaisin jäädä vielä kotiin ja pitää lapsen kotona.

Miten minun pitäisi suhtautua puolison painostukseen, ja miten voisimme päästä asiassa yhteisymmärrykseen? Miten ylipäänsä tulisi päättää se hetki, jolloin lapsen laittaa päiväkotiin?

 Essi Juvakka vastaa: ”Jokainen perhe on erilainen, ja myös jokainen vanhempi on erilainen. Toiset äidit ja isät viihtyvät kotona ja haluaisivat hoitaa lasta siellä mahdollisimman pitkään.

Jos kuitenkin tilanne on sellainen, ettei vanhempi viihdy kotona, on hänen paljon parempi palata työelämään, sillä hän on silloin huomattavasti parempi äiti tai isä. Tyytymättömyys heijastuu aina lapseen ja kumppaniin – ja varsinkin lapsi, jos kuka, huomaa sen hyvin helposti.

Teillä tilanne on kuitenkin päinvastainen, etkä haluaisi vielä palata töihin. Et kerro kirjeessäsi kovin paljon taloudellisen tilanteenne taustoista tai minkä ikäisestä lapsesta on kyse, joten joudun hieman arvailemaan, mitä kaikkea kysymyksesi taustalla on.

Keskustele: Kun mies painostaa töihin

Voiko taloutta järjestellä?

Mikäli lapsi on juuri siinä iässä, että äitiyslomasi loppuu, päivähoitoon viemistä kannattaa siirtää mahdollisuuksien mukaan ainakin muutamalla kuukaudella. Lyhyelläkin ajalla on merkitystä, sillä silloin lapsi on jo selvästi isompi ja pystyy paremmin säilyttämään vanhempien kuvan mielessään hoitopäivän ajan.

Puolisollasi ja sinulla on nyt hyvin erilainen käsitys siitä, milloin töihin paluun pitäisi tapahtua. Kehottaisin teitä miettimään, millaisia muutoksia taloudellisiin velvoitteisiin voisi tehdä ainakin lyhyeksi ajaksi. Puoleksi vuodeksi, vuodeksi, ehkä kahdeksi vuodeksi.

Voisitteko ehkä sopia, että mahdollista asunto- tai autolainaa pidennettäisiin muutamalla vuodella ja nyt maksettaisiin ehkä vain korkoja? Ja muutenkin päätettäisiin karsia ylimääräisiä menoja, kuten lomamatkoja ja isompia hankintoja.

Jotkut ovat ratkaisseet kotiinjäämisen toiveen siten, että he ovat ottaneet lapsen tai lapsia itselleen hoitoon. Näin perheenne saisi lisätuloja ja myös lapsi kotiin leikkiseuraa.

Lue myös: Näin lapsiperhe säästää rahaa – 15 vinkkiä

Sopikaa yhteisistä rahoista

Ristiriitaa aiheuttaa usein myös se, jos puolisoilla on erilliset rahat. Kun toinen hoitaa lasta kotona, ei tämä malli aina toimi kovin hyvin. Olisi viisasta miettiä, toimisiko perheen rahatalous parhaiten niin, että rahat olisivat yhteisiä, koska kotona oleva ei voi koskaan tienata samanlaisia summia kuin työssä käyvä.

Jos siis puolisosi vaatii sinua töihin sen takia, ettet tienaa talouteen saman verran kuin hän, voisitte keskustella siitä, kuinka tärkeänä hän kuitenkin näkee lapsen hoitamisen.

Keskustele: Yhteiset vai omat rahat?

Vai haluaako isä jäädä itse kotiin?

Joskus erilaisten näkemysten takana on myös se, että puoliso itse on ehkä kuormittunut omasta työstään tai haluaisi muuten vain myös jäädä kotiin, joskus jopa epärealistisesti ”lepäämään”.

Ulkopuolisesta kun kotityöt ja lapsenhoito voivat sujua vasemmalla kädellä siinä sivussa, vaikka todellisuudessa ne ovat vaativia tehtäviä 24 tuntia vuorokaudessa. Aikaa lehtien selailuun jää harvoin. Moni pääsee töissä paljon helpommalla. Haluaisiko puolisosi siis myös jäädä lapsen kanssa kotiin?

Voisitte nyt miettiä kompromissia sen suhteen, että jäisit kotiin joksikin aikaa. Sen jälkeen lapsi voisi olla vielä kotona puolisosi kanssa, jos hän pitäisi itselleen sopivan pätkän hoitovapaata.

Yleensä tämä on tärkeää aikaa kummallekin, etkä vain sinä ole lapsen ensisijainen hoitaja. Näin lapsi saisi olla kotona vielä esimerkiksi kolme kuukautta tai puoli vuotta, sinä voisit palata pehmeästi töihin, ja kaikki olisivat ratkaisuun varsin tyytyväisiä.”Essi Juvakka

Essi Juvakka on psykologi, perheterapeutti, pariterapeutti ja kolmen lapsen äiti. Hän vastaa vanhempien kysymyksiin Kaksplus-lehden palstalla Essi vastaa. Voit lähettää Essille kysymyksen osoitteeseen kaksplus(at)otavamedia.fi.

Lue myös: Tältä isästä tuntuu äidin vauvakupla

Lue myös Essin muut neuvot:
Lapsen yöllinen kauhukohtaus, miten toimin?
Lapsi kaivaa koko ajan nenää, mitä teen?
Voiko arkaa lasta patistaa?

Pitääkö vauvaperheen ottaa heti vieraita vastaan?
Mitä tehdä, kun sisarukset tappelevat koko ajan?
Periytyykö yksinäisyyteni lapselleni?
Mitä tehdä, kun lapsi kiukuttelee siirtymätilanteissa?
Mitä teen, kun vauva ei suostu syömään soseita?
Milloin on oikea aika tehdä toinen lapsi?
Miten saan lapsen nukahtamaan itsekseen?

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X