Parisuhde 06.02.2024

Mistä tietää, että ihastuminen on molemminpuolista? Nämä varmat merkit paljastavat, että toinen on kiinnostunut sinusta

Mistä tietää, onko ihastuminen molemminpuolista tai pitääkö treffikumppani sinua viehättävänä? Kysyimme kehonkielen asiantuntijalta.

Teksti
Elina Viitanen
Kuvat
iStock

Moni ihastunut pohtii, onko ihastuminen molemminpuolista. Sanaton viestintä on osin opittua, osin kulttuurisidonnaista, mutta hyvin pitkälti myös alitajuntaista toimintaa, joka pohjautuu ajatuksiimme ja tunteisiimme. Näin ollen myös ihastuminen näkyy meissä – halusimme me sitä tai emme.

– Ihastuessamme lähestymme ihastuksen kohdetta niin fyysisesti kuin henkisestikin. Äänensävymme ja liikkeemme muuttuvat pehmeämmiksi ja olemuksemme on usein rento. Päämme on kallellaan niin, että kaulasuonet paljastuvat, kehonkielen asiantuntija Sami Sallinen avaa.

Kun tarkkailee hyviä ystävyksiä tai vastarakastunutta pariskuntaa kahvilassa, voi huomata, että he peilaavat toisiaan. Tämä tarkoittaa sitä, että he käyttävät samoja ilmaisuja, elehtivät samalla tavalla ja intensiivisen keskustelun päätteeksi ovat vieläpä vaipuneet täysin samaan asentoon.

– Peilaaminen tapahtuu täysin alitajuntaisesti. Se on yksi aivojemme vahvimmista signaaleista, joka ikään kuin sanoo: ”Katso, pidän sinusta niin paljon, että haluan olla kuin sinä”.

Ihastuneena myös hymyilemme paljon, ja hymy on aitoa. Aidon hymyn tunnistaa silmäkulmien rypistymisestä.

– Silmäkulmien hymyrypyistä voi huomata olemmeko oikeasti iloisia vai hymyilemmekö vain kohteliasuuttamme, Sallinen vinkkaa.

Ehkä söpöin ja selkein merkki ihastumisesta on tahaton punastuminen. Se tarkoittaa, että autonominen hermosto on herännyt – mielemme on kiihtynyt.

Lue myös: Parhaat iskureplat – 20 letkeää lausahdusta, joista neljä jopa toimii

Silmät ovat sielun peili

Kun ihastumme, merkittävin muutos sanattomassa viestinnässä tapahtuu katsekontaktissa. Jos pohdit, onko ihastuminen molemminpuolista, kannattaa tarkkailla vastapuolen silmiä.

– Tavallisesti katsomme keskustelukumppaniamme silmiin 60–70 prosenttia ajasta. Jos olemme hyvin kiinnostuneita toisesta ihmisestä, katsekontakti muuttuu tiiviimmäksi. Toki meissä on temperamenttieroja: toiset saattavat ihastuessaan alkaa jopa vältellä katsekontaktia ihastuksen kanssa.

Tutkimusten mukaan myös silmien räpyttelynopeus hidastuu. Normaalisti ihminen räpäyttää silmiään 12–14 kertaa minuutissa. Kun ihastumme ja keskitymme toisen intensiivisesti, räpyttelynopeus laskee jopa vain 1–3 kertaan minuutissa.

– Samalla myös syke hidastuu, kun viihtyy toisen seurassa, Sallinen huomauttaa.

On myös tutkittu fakta, että kun ihminen ajattelee ihastustaan, pupillit voivat laajeta liki sentin kokoisiksi tavanomaisesta 2–4 millistä. Tätä voi itse testata ottamalla videon kasvoistaan, kun ajattelee ihastustaan.

Tarkkaile näitä merkkejä ensitreffeillä

Kun tapaamme uuden ihmisen, skannaamme hänet nopeasti päästä varpaisiin ja teemme muutamassa sekunnissa paljon oletuksia muun muassa henkilön sosiaalisesta statuksesta ja varallisuudesta. Jos vastapuoli tuntuu viehättävältä, haluamme antaa parhaan mahdollisen kuvan itsestämme.

– Aluksi saatamme huokaista ja hymyillä. Sitten liikehdintämme muuttuu: kohennamme itseämme fyysisesti eli asettelemme itsemme hyvään asentoon, nypimme olemattomia pölyhiukkasia vaatteistamme ja asettelemme hiuksiamme.

Jos vastapuoli ei ole kiinnostunut, on energia tilanteessa aivan päinvastainen. Treffikumppani ei ole rento, hänen otsansa on rypyssä ja silmäluomet kireät. Hän saattaa jatkuvasti pälyillä ympärilleen ja etsiä pakokeinoa pois epämiellyttävästä tilanteesta.

Onko ihastuminen molemminpuolista? Joskus tulkinta voi mennä päin mäntyä

Sanattoman viestinnän tulkitseminen on haastavaa, sillä se on nopeampaa kuin puhe. Pelkän sanattoman viestinnän pohjalta ei kannata tehdä aukottomia johtopäätöksiä, sillä sanattomaan viestintään vaikuttavat niin olosuhteet kuin opitut käytösmallitkin. Saatamme esimerkiksi pitää käsiä puuskassa, koska meillä on kylmä tai tulla lähelle keskustelukumppaniamme, koska ympärillä on paljon melua.

– Myös katsekontakti saattaa hämätä: toisen mielestä voit olla vain kiinnostava keskustelukumppani ja mahtava tyyppi, ilman mitään seksuaalista vetovoimaa, Sallinen huomauttaa.

On myös hyvin tavallista, että oma ihastuminen sekoittaa sanattomien viestien tulkinnan. Toive vastapuolen tunteista halutaan uskoa todeksi. ”Hän hymyili minulle, ihastus on siis molemminpuolista” -ajatus on hyvin tyypillinen.

Paras keino selvittää, mitä ihastus kokee, on kertoa hänelle omista tunteistaan ja katsoa, kuinka hän reagoi. Monesti kuitenkin arastelemme tunteidemme paljastamista, sillä pelkäämme nolatuksi tulemista, jos vastapuoli ei tunnekaan samoin. Jos omia tunteitaan ei ole vielä valmis paljastamaan, voi kokeilla pientä kosketusta.

– Kosketuksella on meihin valtava voima, se saattaa muuttaa kohtaamisen energian aivan toiseen suuntaan. Siksi kannattaakin tarkkailla, miten vastapuoli reagoi pieneen, tahattomaan kosketukseen. Jos hän hymyilee, on asia aika selvä, Sami Sallinen huomauttaa.

Lue myös: Rakastuminen saa ihmeitä aikaan ja altistaa jopa syrjähypyille – tätä kaikkea mullistava tila meissä aiheuttaa

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X