Parisuhde 18.09.2017 Päivitetty 14.08.2023

Miten saan mieheni tekemään kotitöitä? Psykoterapeutti vastaa monen naisen kokemaan ongelmaan

Monessa perheessä pohditaan, miten kotityöt saisi jaettua tasaisemmin. Asiantuntijan vinkit tulevat tässä.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Kysymys:Mieheni ei arvosta kotiäitiyttäni. Kun hän tulee töistä kotiin, hän haluaa vaihtaa vapaalle ja odottaa, että ruoka on pöydässä. Minä olen väsynyt, kun olen hoitanut koko päivän 1- ja 2,5-vuotiaita lapsiamme. Miten saisin hänet tajuamaan, että lasten hoitaminenkin on työtä? Ja miten saisin hänet tekemään enemmän kotitöitä?”

Väestöliiton psykoterapeutti Suvi Laru vastaa: Kaikissa lapsiperheissä, joissa on enemmän kuin yksi vanhempi, on äärettömän tärkeää uskaltautua puhua aikuisten kesken aidosti arjen asioista.

On sekä vanhemman oikeus että velvollisuus, että molemmat aikuiset kokevat olevansa osallisia perheen arjessa. Lapset tarvitsevat kokemuksen ja mallin, että molemmat vanhemmat ovat läsnä heidän arjen asioissaan, lastenhoidossa, yhdessä olossa, leikittämisessä, ruokailuissa ja nukkumaan menemisessä.

Jos toinen vanhempi on päivät töissä, olisi tärkeää, että tämän jälkeen löytyy aikaa ja voimia lasten kanssa touhuamiseen. Kun toinen vanhempi on kotona päivät lasten kanssa, olisi tärkeää, että päivittäin olisi joku hetki, jolloin vanhempi voi keskittyä myös hieman muihin asioihin. Ja oleellista on, että joka viikko vanhemmilla olisi myös hetki omaa aika, harrastus tai muu toiminta, joka auttaisi jaksamaan arjen pyörityksessä.

Joskus roolit voivat huomaamatta luisua niin, että vain toinen hoitaa kodin asioita ja toinen on töissä ja keskittyy niihin asioihin. Tällöin olisi hyvä konkreettisesti yhteisvoimin pyrkiä löytämään kenties uudenlainen, yhteinen tapa hoitaa perheen asioita.

Joskus myös vanhat, esimerkiksi oman lapsuuden perheen mallit voivat kummitella toiminnassamme, vaikka emme näin lähtökohtaisesti haluaisikaan toimia.

Kannattaa siis miettiä, kuinka arjen rytmiä voi muuttaa tai ajoittain vaihdella. Saavatko molemmat vanhemmat ajoittain tarpeeksi levättyä, että jaksavat hoitaa työn ja kodin? Tehdäänkö kodin askareita yhdessä?

Kotona perhevapailla oleminen ei tarkoita sitä, että täytyisi kantaa täysi vastuu kotitöistä. Tuolloin päivisin oleellista on vuorovaikutukseen keskittyminen lasten kanssa, ei ainoastaan pyykkivuoren selvittäminen.

Keskustele: Kotitöiden jakaminen miehen kesken

Psykoterapeutti Suvi Laru on äiti sekä Väestöliiton Vanhemmuus-tiimin esimies, ja hän vastaa kuukausittain Kaksplus-lehden palstalla lukijakysymyksiin. Julkaisemme vastauksia myös netissä. Lähetä Suville kysymys osoitteeseen kaksplus(a)otava.fi

Lue myös nämä Suvin vastaukset: 

”Vauvan hoidosta tulee miehen kanssa kiistaa” – asiantuntija neuvoo, miten kasvattaa sovussa

Miten saan takaisin mieheni huomion?

Aiheuttaako kasvatus teillä riitoja? ”Vartaloni on pilalla raskauden jälkeen” – lue psykoterapeutin neuvot itsensä hyväksymiseen
Miten jaan aikani tasapuolisesti lasten kesken?

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X