Parisuhde 12.02.2022

Onko teilläkin naimanaamat? Tyytyväiset parit muuttuvat vuosi vuodelta yhä enemmän toistensa näköiseksi

Samanlaiset tuulipuvut ennustavat hyvää ja pitkää suhdetta. Tyytyväiset parit nimittäin hiovat pukeutumistyylinsä, elämäntapansa ja jopa kasvonilmeensä yhteensopiviksi.

Teksti
Mervi Juusola
Kuvat
iStock

Parien muuttuminen vuosi vuodelta yhä enemmän samannäköisiksi on hupaisaa. Naimanaamat, sanotaan.

Samalla tavalla kuin monet valitsevat itsensä näköisen koiran, myös tulevan kumppanin kasvoilta etsitään tiedostamattomasti omia tai oman vanhemman piirteitä.

Vaikka parin ulkoiset olemukset ja elämäntyyli eivät olisi yhtenäiset suhteen alkuaikoina, aika hioo heitä samanoloisiksi.

Tutkimukset osoittavat myös, että mitä samankaltaisempia parit ovat ulkonäöltään ja elämäntyyliltään, sitä tyytyväisempiä he ovat suhteeseensa. Naimanaamat on siis varsin kuvaava nimitys.

Lue myös: Vanhemmat kertovat, missä rakkauden siemen löysi perille – ”Tulin raskaaksi Kiasmassa”

Kasvonrypytkin urautuvat samoihin kohtiin

Kahdeksankymmentäluvun lopulla tehtiin kiinnostava tutkimus, jossa verrattiin 25 vuotta yhdessä olleiden parien kasvokuvia suhteen alkuajoilta ja neljännesvuosisadan yhteiselon jälkeen. Tutkimus osoitti, että parit muuttuvat hämmästyttävällä tavalla vuosi vuodelta yhä enemmän toistensa näköiseksi ja oloiseksi.

Parien tunneilmaisu ja kasvonilmeet muuttuvat yhdessäolon myötä yhä samankaltaisemmaksi. Pitkään yhdessä olleilla pareilla oli jopa rypyt samoissa kohdissa kasvoja.

Myös heidän elämäntyylinsä olivat hioutuneet samantapaisiksi. Mitä läheisempi parin suhde oli, sitä enemmän he muistuttivat toisiaan sekä ulkonäöltään että elämäntyyliltään.

Lue myös: Pus pus! Parisuhdetesti paljastaa, millainen pari olette!

Toisaalta myös toisen negatiivinen tunneilmaisu ja haitalliset elämäntavat voivat helposti tarttua. Jos elät aggressiivisesti tunteitaan ilmaisevan kanssa, saatat alkaa itsekin käyttäytyä aggressiivisemmin.

Jos puoliso on raskaana tai lihoo, monesti myös toisen paino nousee jonkin verran. Tutkijat arvelevat tyylien yhteen hioutumisen johtuvan ”empaattisesta mimiikasta”. Alamme luonnostaan mukailla ihmistä, jota kohtaan tunnemme empatiaa.

Pitkään yhdessä olleilla pareilla saattaa olla jopa rypyt samoissa kohdissa kasvoja.

Naimanaamat todella ennustavat avio-onnea

Ihmisten keskuudessa on kulkenut pitkään uskomus, että naimanaamat, eli kasvoiltaan ja vartaloltaan samannäköiset sopivat hyvin yhteen.

Onko oikeasti näin, että ulkoisesti toisiaan muistuttavat ovat onnellisia yhdessä? Ei välttämättä valtavan onnellisia, mutta tyytyväisiä yhteiseen elämään.

Useissa tutkimuksissa on osoitettu, että samankaltaiset kasvonpiirteet ennustavat pitkää ja tyytyväistä liittoa. Yhdessä tutkimuksessa huomattiin, että ihmiset pitävät kaikkein viehättävimpinä kasvokuvia, joihin oli muokattu noin 20 prosenttia heidän omia kasvonpiirteitään.

Ehkä samankaltaiset kasvonpiirteet tuntuvat heti turvalliselta. Toisessa on jotain tuttua.

Sekin on osoitettu tieteellisillä kokeilla, että monet etsivät kumppania, joka muistuttaa ulkoisesti omaa äitiä tai isää.

Mitä emotionaalisesti läheisempi suhde äitiin tai isään on, sitä suurempi on todennäköisyys valita kumppani, jonka ulkonäkö muistuttaa omaa vanhempaa. Jos suhde vanhempaan ei ole kovin läheinen, vanhemman olemus ei vaikuta siihen, minkä näköisen puolison tytär valitsee.

Ihmisillä on myös vahva taipumus etsiä kumppani, jonka paino ja pituus sekä koulutus ovat samankaltaiset kuin itsellä. Tosin painavilla miehillä on jostain syystä taipumus löytää lyhyt vaimo ja lyhyillä miehillä puolestaan vähemmän koulutettu elämänkumppani, ainakin Yhdysvalloissa.

Joskus tuttavapiiri saattaa vieroksua, jos pari ei ole ulkoisesti yhteensopiva. Jos atleetilla on pyöreämpi puoliso, vaimo on miestä pitempi tai huoliteltu valitsee boheemin elämänkumppanin, ihmiset saattavat kommentoida jopa päin näköä, että tuosta ei tule kyllä kovin pitkä tarina.

Sosiaaliset odotukset parin ulkoisesta yhteensopivuudesta ovat syvällä ihmismielessä.

Lue myös: Miten parisuhteen käy, kun lapset eivät ole enää pieniä? Tositarina: ”Se vain muuttuu paremmaksi”

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X