Parisuhde 11.01.2024

Nykyihmiset harrastavat seksiä aivan eri tavalla kuin ennen – asiantuntija antaa parhaat vinkit erinomaiseen etäseksiin

Yhteisen hauskanpidon ja seksielämän ei tarvitse olla pannassa silloin, kun kumppanit eivät ole fyysisesti samassa paikassa.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Vaikka pariskunta joutuisi fyysisesti erilleen toisistaan, suhteen seksuaalista ulottuvuutta ei tarvitse laittaa täysin tauolle. Osalle pareista esimerkiksi eri kaupungeissa asuminen voi myös olla täysin pysyvä ratkaisu.

Näissäkin tilanteissa yhteistä seksielämää voi olla ja sitä voi vaalia, kertoo seksuaaliterapeutti ja naistentautien erikoislääkäri Sami Onoila Mehiläiseltä.

Monesti erillään oleminen nähdään negatiivisena asiana. Suhde ja seksi voivat kuitenkin saada myös piristystä siitä, etteivät osapuolet ole koko ajan saman katon alla. Etäseksi voi tuoda uudenlaisia ja hyviä ulottuvuuksia parisuhteeseen, ja sen kautta voi kokea läheisyyttä.

Puolison kanssa on hyvä aluksi käydä keskustelu, mitä ajatuksia ja toiveita aiheesta herää. Tässä yhteydessä Onoila muistuttaa, että etäseksin harrastamiseen on useita tapoja – esimerkiksi avoin videoyhteys on vain yksi niistä.

Ennen etäseksiin ryhtymistä kannattaa myös sopia säännöistä: Sovitaanko tietty aika, milloin etäseksiä harrastetaan vai voiko toista lähestyä asialla spontaanisti? Missä molemmat ovat yhteisen hetken aikana? Halutaanko seksissä käyttää erilaisia etänä ohjattavia seksileluja, joita löytyy nykyään markkinoilta niin vaginoille kuin peniksille?

Toisaalta etäseksi voi olla myös täysin verbaalista, kuten vihjailevat viestit tai puhelut. Nykypäivän mobiililaitteet kuitenkin mahdollistavat myös kuvien ja videoyhteyden käyttämisen, mihin kannattaa sopia selvät säännöt ja tarkistaa se, että ne eivät pääse osapuolten haluamatta muiden silmille.

– Pari voi sopia, että kuvat esimerkiksi poistetaan heti katsomisen jälkeen. On hyvä keskustella siitäkin, saako kuvia tulostaa, tallentaa tai näyttää muille. Kannattaa myös varmistaa, etteivät kuvat päädy automaattisesti pilvipalvelimelle. Kaikki tällaiset yksityiskohdat on tärkeä käydä yhdessä läpi.

Videokin tarjoaa erilaisia mahdollisuuksia: kuvaavatko molemmat liveyhteydellä lähetystä toiselle vai onko kyseessä videotallenne, jonka toinen voi katsoa sopivana hetkenä?

Miten päästä yli kiusallisuudesta?

Kun kumppanit ovat erossa toisistaan, täytyy luottamusta rakentaa ennen kaikkea keskustelun kautta.

Onoilan mukaan pariskunnan kannattaa etäseksin lisäksi keskustella myös siitä, missä suhteen rajat menevät erillään ollessa: Mitä pidetään sallittuna ja mikä katsotaan pettämisenä? Onko esimerkiksi pornon katsominen tai toisten tapaaminen sallittua? Jos toisten tapaaminen sallitaan, katsotaanko pettämiseksi esimerkiksi halaaminen, pussailu tai seksin harrastaminen toisen kanssa ilman ihastumista?

Luottamuksen rakentaminen on tärkeää, jotta etäseksi tuntuu luontevalta. Toisaalta uusien asioiden kokeminen voi aluksi tuntua vaivaannuttavalta, mutta samalla suhteen tunneyhteys voi syventyä uudella tavalla.

Onoila myös vinkkaa, että ensimmäiseksi ei tarvitse esimerkiksi videoyhteydellä kuvata sukuelimiä tai rintoja.

– Rakkaan ihmisen kasvojen näkeminen silloin, kun hän saa orgasmin esimerkiksi itsetyydytyksellä, voi syventää kiintymystä ja tuoda uutta ulottuvuutta seksiin.

Puhelun aluksi molemmat voivat rauhassa jutustella kuulumisia ja kertoa miten paljon rakastavat toista. Näin puhelu voi edetä seksiin molempien sitä halutessa. Keskustelussa voidaan myös suunnitella, mitä seuraavalla kerralla tehdään yhdessä, kun toinen tulee esimerkiksi viikonloppuna käymään kotona.

– Läsnäolo on tärkeä elementti, Onoila painottaa.

Myös jälkipuinti on tärkeä osa etäseksiä. Olivatko molemmat tyytyväisiä vai tulisiko jotakin muuttaa suuntaan tai toiseen? Mahdolliset erimielisyydet on hyvä keskustella jo etänä, jotta yhteinen tapaamisaika ei mene riitelyyn.

On hyvä pitää mielessä, että vaihtoehtoja etäseksin suhteen on useita – ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa yhteiselle ilottelulle.

Lue lisää: Naisen orgasmi on monen asian summa, jota voi harjoitella – Nämä asiat vaikuttavat sen saamiseen

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X